Romania a avut parte de inca un cutremur produs tot in regiunea Vrancea.
Cutremurul, care s-a produs la ora 14.15, a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter si s-a produs la aproximativ 160 km adancime, informeaza Institutul National pe
Romania a avut parte de inca un cutremur produs tot in regiunea Vrancea.
Cutremurul, care s-a produs la ora 14.15, a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter si s-a produs la aproximativ 160 km adancime, informeaza Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP). Cutremurul s-a produs la 22 km de Odobesti si 2 km sud de localitatea vranceana Nereju. In zona epicentrala, cutremurul a avut intensitatea de 4 grade pe scara Mercalli, iar la Bucuresti de 4 spre 5 grade Mercalli, au declarat experti ai institutului. In total, seismul a tinut aproximativ 3 minute, iar populatia a simtit efectele circa 7 secunde. Cutremurul de ieri se inscrie in activitatea seismica normala, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul INFP. El a precizat ca intensitatea cutremurului a fost una medie, iar adancimea mare la care s-a produs seismul explica faptul ca s-a simtit la distante mari, la Bucuresti si in toata zona extracarpatica, inclusiv in Basarabia. Gheorghe Marmureanu a tinut sa precizeze ca seismul de ieri nu trebuie sa produca alarmare in randul populatiei. Unii experti in seismologie sustin ca stiau de producerea acestui cutremur de luni, de la ora 10.00. In plus, au putut avertiza bucurestenii cu 26 de secunde inainte de producerea cutremurului.
Vrancea activata
Specialisti in domeniu au afirmat ca activitatea seismica din Vrancea s-a intensificat in ultimul an, cand s-au inregistrat mai multe cutremure de peste 4 grade Richter. Ei sustin ca aceasta activitate seismica are parti bune si rele. Prin producerea cutremurilor se elibereaza energii din scoarta terestra, fapt ce mai diminueaza posibilitatea producerii unor seisme cu magnitudine mare si, in concluzie, mai periculoase. Efectul negativ este ca, prin aceste seisme, se "strange" scoarta terestra, ceea ce determina acumularea de stres care ar putea genera cutremure puternice. Potrivit literaturii de specialitate, magnitudinea unui cutremur - exprimata pe scara Richter - este masura tariei cutremurului sau a energiei eliberate sub forma de unde seismice. Seismele cu magnitudinea mai mare de 6 grade sunt considerate mari, iar cele de peste 8 grade majore. Intensitatea - exprimata pe scara Mercalli - este o masura subiectiva, care descrie cat de puternic a fost simtit un soc intr-un anumita zona.
Fara seisme importante
Ultimul cutremur produs in Romania a fost inregistrat pe 15 noiembrie, la ora 18,41, in zona Vrancea, si a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, dar nu s-a simtit la Bucuresti, informeaza Rompres. Ultimul cutremur care s-a simtit la Bucuresti s-a produs in seara zilei de 8 septembrie si a avut o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter.
Profesorul Gheorghe Marmureanu sustine ca romanii nu trebuie sa se nelinisteasca in legatura cu producerea unui cutremur catastrofal in 2006. La o reuniune recenta de la Bruxelles, profesorul Marmureanu a declarat ca "in urmatorii ani, vor fi cutremure cu magnitudinea de 6,5-6,6 Richter, dar acestea nu vor fi catastrofale". "Vrancea este periculoasa atunci cand in zona se produc seisme de peste 7 grade Richter. Anul viitor si in perioada imediat urmatoare nu va fi nici un cutremur catastrofal", a tinut sa explice Marmureanu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.