Directorul adjunct al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, comisarul sef Remus Span, a fost eliberat din functie, ieri, fiind suspectat ca ar fi intervenit pe langa procurori in favoarea unor politisti
Directorul adjunct al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, comisarul sef Remus Span, a fost eliberat din functie, ieri, fiind suspectat ca ar fi intervenit pe langa procurori in favoarea unor politisti cercetati pentru comiterea de infractiuni. Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, eliberarea din functie a comisarului sef Remus Span a fost dispusa de ministrul Vasile Blaga, ca urmare a "implicarii acestuia in activitati incompatibile cu functia detinuta si cu specificul unitatii in care isi desfasoara activitatea". MAI precizeaza ca ministrul Administratiei si Internelor a fost informat de structurile specializate ale statului despre existenta unor date care "probeaza faptul ca directorul adjunct al DGA a intervenit pe langa mai multi procurori in favoarea unor politisti cercetati pentru comiterea unor infractiuni". "Aceste informatii, care fac obiectul unei anchete a Departamentului National Anticoruptie, nu pot fi date publicitatii inainte de incheierea cercetarilor", arata MAI. Ministrul Vasile Blaga apreciaza ca suspiciunile care planeaza asupra comisarului sef Remus Span intra in contradictie cu misiunea care a fost incredintata Directiei Generale Anticoruptie, structura care trebuie "sa se bucure de credibilitate atat in interiorul ministerului, cat si in fata opiniei publice".
Procurorul Moldovan anchetat de CSM
ZIUA a dezvaluit in urma cu doua zile faptul ca CSM a demarat o ancheta in cazul unui denunt penal formulat impotriva procurorului Ioan Moldovan, seful Serviciului Teritorial Oradea al Departamentului National Anticoruptie, sub aspectul infractiunii de favorizare a infractorului. Chiar daca exista toate motivele pentru ca procurorul Moldovan sa fie gasit vinovat, iar impotriva lui sa fie luate masurile ce se impun, este putin probabil ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa faca acest lucru.
Si in cazul procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, a fost depus la CSM un denunt penal, in care acesta este acuzat de favorizarea infractorului.
Procurorului general i se imputa faptul ca, in cursul anului 2003, a propus ca in functia de sef al Departamentului Politiei Judiciare a PNA, actualul DNA, sa fie numit comisarul Remus Span. O propunere ce a fost acceptata fara retineri de fostul sef al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie. Botos nu a tinut cont, la momentul in care a facut aceasta propunere, de trecutul dubios al comisarului Span si nici de faptul ca pe numele acestuia exista la acel moment un dosar in care era acuzat ca ar fi perceput taxe de protectie.
Cariera pe pile
Span a detinut pana in momentul numirii sale la PNA functiile de sef al biroului Politiei rutiere Baia Mare, sef al Politiei orasului Baia Sprie, sef al Serviciului de informatii si protectie interna Maramures al MI si sef al Serviciului de informatii si protectie interna Satu Mare. Cariera lui Span a fost construita in principal datorita relatiilor sale de rudenie cu chestorul sef Pavel Abraham, dar si datorita legaturilor sale de prietenie cu chestorii Virgil Ardelean sau Nelu Pop. Aceste aspecte ar fi trebuit sa fie cunoscute atat de seful Parchetului General , cat si de Ioan Amarie.
Dosar penal la PNA
In momentul in care l-a propus pe Span in functia de sef al Departamentului Politiei Judiciare a PNA, procurorul general ar fi trebuit sa cunoasca si faptul ca acesta avea inregistrat un dosar penal pentru percepere de taxa de protectie. Astfel, Span avea inregistrat la PNA un dosar din care rezulta ca ar fi perceput taxe de protectie de la traficanti de autoturisme si persoane. Toate acestea chiar in momentul in care detinea functia de sef al Serviciului de Informatii Satu Mare al Ministerului de Interne. Acuzatiile erau cat se poate de clare si ele rezultau din mai multe convorbiri telefonice purtate intre traficantii de masini Gheorghe Danut Man din Negresti Oas si Ioan Opris din Satu Mare. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare au inregistrat dosarul nr. 176/P/2003 si au transmis convorbirile interceptate fostului proocuror general al Romaniei Joita Tanase, care a dispus inregistrarea unui dosar de cercetare penala pentru acte de coruptie. Ulterior, dosarul lui Span a fost preluat de noul procuror general, Ilie Botos . Acesta a transmis cazul la PNA, unde a fost inregistrat, la Serviciul Inspectii, sub numarul 111/2003. Doar a fost inregistrat, pentru ca altfel dosarul a stat in sertar nefiind lucrat, cu intentia cat se poate de clara de tergiversare. Intreaga poveste a fost dezvaluita pe larg de presa centrala si locala, moment in care procurorul general i-a luat apararea lui Span spunand ca nu este vorba decat de o incercare de compromitere pusa la cale de unii dintre capii locali ai serviciilor de informatii concurente. Ca o coincidenta, la doar cateva zile, PNA a anuntat faptul ca Remus Span a fost gasit nevinovat, procurorii dispunand neinceperea urmaririi penale. Mai mult, la acea vreme, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI a denuntat prin intermediul unui comunicat scenariul de compromitere a lui Span.
Compromis pentru politist
Pe de alta parte, cei doi traficanti din convorbirile carora rezulta faptul ca i-au platit lui Span taxe de protectie, au fost arestati pe 21 mai 2004, de catre Tribunalul Bucuresti, pentru savarsirea mai multor infractiuni vamale. Impotriva lor a fost inceputa urmarirea penala si pentru uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, fals privind identitatea si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In noiembrie 2004 Gheorghe Danut Man si Ioan Opris au fost trimisi in judecata. Numai ca, pentru cei doi, in mod dubios, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru savarsirea infractiunilor sanctionate cu pedepsele cele mai mari, aceasta decizie nefiind in vreun fel motivata in rechizitoriu. Este vorba despre cele de fals privind identitatea - inchisoare de la trei luni la trei ani -, infractiunea vamala-inchisoare de la cinci la 15 ani -, si asociere pentru savarsirea de infractiuni, fapta pedepsita cu inchisoare de la trei la 15 ani. In acelasi timp, desi existau dovezi despre implicarea celor doi in traficarea a aproximativ 180 de masini din Occident, procurorii au retinut implicarea lui Opris doar in 30, iar a lui Man in sapte. In cele din urma, cei doi au fost pusi in libertate de magistratii Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti. Aproape sigur, in acest caz nu avem de-a face decat cu un simplu compromis, realizat in favoarea lui Remus Span. Concret, Opris si Man au beneficiat de un tratament judiciar favorabil in schimbul nesustinerii de catre acestia a acuzatiilor impotriva lui Span. O situatie dovedita si de faptul ca la dosarul care ii priveste pe ce doi traficanti nu au fost atasate zecile de casete cu convorbirile inregistrate si care dovedeau implicarea lui Span in perceperea de taxe de protectie.
Martor mazilit
Interesant este ca perceperea de catre Span a taxelor de protectie de zeci de mii de euro a fost confirmata de mai multi martori. Unul dintre acestia este chiar fostul sef al SRI Satu Mare, Vasile Ionel, care a mai precizat si faptul ca Remus Span s-a angajat in recuperarea unei datorii de o suta de miliarde de lei fata de patronul unei firme din Negresti Oas pentru un comison de zece la suta. De asemenea, inregistrarile dovedesc si coruperea comisarului sef Petre Mare, seful UM 0962 Satu Mare, acesta primind de la Opris si Man un tractor, o combina si o remorca. Mai important este ca Vasile Ion sustine ca a transmis casetele inregistrate si conducerii centrale a SRI. De asemenea, potrivit fostului sef al SRI Satu Mare, Ioan Amarie i-a cerut telefonic sa nu mai transmita inregistrarile cu Span la Parchetul Tribunalului Satu Mare, ci direct la PNA. O solicitare care insa nu a avut nici un efect, dar care a aratat intentia lui Ioan Amarie de a tergiversa acest caz. Vasile Ion a confirmat si ca Remus Span a incalcat legea sigurantei nationale. Dar, cu toate acestea cel care a platit a fost chiar fostul sef al SRI Satu Mare. Vasile Ion a fost eliberat din functie, fiind acuzat ca ar fi oferit detalii presei.
Denuntul impotriva procurorului general depus la CSM a fost trimis spre solutionare chiar Parchetului General, institutie condusa de catre Botos. O decizie cel putin ciudata, in conditiile in care Ministerul Justitiei - denuntul a fost inregistrat si aici - a precizat foarte clar ca solutionarea acestui memoriu este de competenta CSM. In aceste conditii, hotararea CSM de a trimite denuntul la Parchetul General este una nelegala.
Reactia lui Span
Comisarul sef Remus Span sustine ca decizia ministrului Vasile Blaga privind demiterea sa ii da ocazia sa isi dovedeasca nevinovatia, in timpul anchetei procurorilor anticoruptie. "Ii multumesc domnului ministru Vasile Blaga pentru ca, indepartandu-ma din aceasta functie, mi-a dat ocazia sa ma pun la dispozitia DNA si sa imi dovedesc nevinovatia. Oricum nu as fi acceptat ca suspiciunile care planeaza chiar si nejustificat asupra mea sa impieteze activitatea structurii din MAI la a carei creare am contribuit", spune Span. El mai sustine, citat de Mediafax, ca, timp de trei ani, a fost "hartuit" de un "grup de mafioti locali care si-au facut legaturi stranse in SRI si DNA". (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.