Numai 80.000 de firme functioneaza in realitate in Romania, din cele 600.000 inregistrate la Registrul Comertului, estimeaza vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), Gheorghe Piperea, citat de Rompres.
Numai 80.000 de firme functioneaza in realitate in Romania, din cele 600.000 inregistrate la Registrul Comertului, estimeaza vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), Gheorghe Piperea, citat de Rompres.
Aceasta inseamna mai putin de 15% din numarul total. Dintre acestea, intre 30.000 si 50.000 sunt microintreprinderi, respectiv au cifra de afaceri sub 100.000 de euro si au un numar maxim de noua salariati, sau societati la care capitalul social este stabilit la minimum de doua milioane lei vechi. In ultimii 15 ani au fost constituite peste 600.000 de firme, conform statisticilor Registrului Comertului Cu numai 100.000 de lei vechi, iar din 1997 cu doua milioane lei vechi, oricine si-a putut constitui o societate comerciala. Comparativ, in Franta, la o populatie de trei ori mai mare, sunt inregistrate 800.000 de firme. Potrivit vicepresedintelui UNPRL, din cele 600.000 de societati inregistrate in Romania, 250.000 vor fi radiate ca urmare a aplicarii Legii 359/2004 pentru ca nu au reusit in termen sa-si regularizeze existenta precara. Alte 150.000 de societati comerciale sunt microintreprinderi fictive, constituite cu singurul scop de a se evita suprataxarea muncii. Multi salariati de top si manageri sunt remunerati prin intermediul acestor microintreprinderi, sub masca unor prestari de servicii, pentru ca plata salariilor ar fi prea costisitoare pentru patron. Un numar de 120.000 de societati comerciale sunt fie in diferite faze ale procedurilor de insolventa, fie sub efectul unor cereri de deschidere a procedurii de insolventa si, mai devreme sau mai tarziu, vor disparea. "Contrar celor care se ingrijoreaza ca este greu in Romania sa iti creezi o afacere, personal sustin ca este infinit mai greu sa termini o afacere in Romania. Desfiintarea unei afaceri a devenit o munca de Sisif, motiv pentru care o mare majoritate de patroni prefera sa lase firma proprie sa se radieze din oficiu (...) Costurile lichidarii acestor firme - taxe, onorarii, creante - le suportam noi toti", a spus vicepresedintele UNPRL. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.