Pentru prima data, anul acesta, cel mai important premiu in domeniul securitatii informatice, National Information Systems Security Award, a fost decernat unui cercetator care nu s-a nascut in Statele Unite ale Americii.
Pe 6 decembrie, in Tucs
Pentru prima data, anul acesta, cel mai important premiu in domeniul securitatii informatice, National Information Systems Security Award, a fost decernat unui cercetator care nu s-a nascut in Statele Unite ale Americii.
Pe 6 decembrie, in Tucson, Arizona, la cea de-a XXVI-a Conferinta Anuala de Securitate Aplicata I s-au recunoscut lui Virgil Glogor cei 30 de ani de studiu si munca in domeniu. Laureatul este profesor de electronica si calculatoare la Universitatea din Maryland, a tinut prelegeri, seminarii si colocvii in aproape toata lumea, a fost pe parcursul anilor consultant stiintific in domeniul securitatii informatiilor la cele mai mari companii de calculatoare din lume - Burroughs Corporation sau IBM Corporation -, iar acum este unul dintre cei zece profesori universitari care alcatuieste consiliul academic de securitate (Trusted Computing Academic Advisory Board) al companiei Microsoft. A fost "visiting professor" la Cambridge University, in toamna aceasta profita de prezenta sa studentii universitatii ETH Zurich, iar in primavara va preda, in aceeasi calitate, la EPF Lausanne. Dar, mai presus de toate, castigatorul e roman: Virgil Gligor s-a nascut in 1949 la Zalau si face parte din grupul celor cinci tineri romani care au plecat la University of California, Berkeley, in 1968, "primii studenti din Europa de Est trimisi la studii in SUA dupa cel de-al doilea razboi mondial".
A plecat in SUA datorita lui Valentin Ceausescu
Pentru adolescentul Virgil Gligor, care de-abia sfarsise primul an de studentie la Facultatea de Automatica din Bucuresti, anul 1968 a insemnat mai mult decat "primavara de la Praga" si refuzul lui Ceausescu de a invada Cehoslovacia. A fost anul in care a plecat la studii in Statele Unite, in urma unui concurs de burse deschis de Ministerul Invatamantului. Initiativa, cu totul neobisnuita pentru acele vremuri, s-a datorat lui Valentin Ceausescu. Trimiterea acestuia la Londra, in 1967, sa studieze Fizica, a starnit reactii critice vehemente in presa vest-europeana, moment in care, autoritatile din Romania au hotarat lansarea unei competitii de burse, care sa arate "carcotasilor" ca si alti studenti merituosi beneficiaza de aceleasi posibilitati ca si fiul cel mare al familiei Ceausescu. Dar cum orice minune tine trei zile, intoarcerea lui Valentin acasa, dupa studentia londoneza, a coincis cu stoparea politicii binevoitoare vizavi de studentii autohtoni. A fost suficient insa pentru Virgil Gligor care, in 1968, a plecat la University of California, Berkeley, impreuna cu alti patru studenti romani castigatori de burse de la Facultatea de Electronica din Bucuresti.
"Desi niciunuia nu-i trecea atunci prin cap sa plece de tot in State, trei dintre noi, care ne-am intors in ultima vacanta in tara (1972), am fost retinuti si nu ne-am putut intoarce imediat pentru studiile de master si doctorat, pentru care obtinusem deja burse in SUA. Dupa multe interventii din partea tatalui meu - care si-a luat raspunderea revenirii noastre - ne-am reintors in California. Dar decizia de a reveni in tara dupa terminarea doctoratului nu a mai fost asa de ferma. De fapt, in final, niciunul dintre noi nu s-a mai intors", isi aminteste profesorul Gligor, la treizeci si sapte de ani dupa momentul 1968. Recunoaste acum, fara sa se simta lezat de intrebare, ca, dac-ar fi ramas in tara, n-ar fi avut probabil aceleasi sanse de afirmare: "Mai ales pentru ca o buna parte a anilor de creatie ai vietii mele as fi trait-o intr-o Romanie inchisa, in care realizarile tehnice erau nestiute si, deci, nevalorificabile in afara tarii. Din cauza aceasta, multi oameni de stiinta romani nu si-au putut atinge potentialul stiintific la nivel mondial". In America, a vrut sa fie bun de la inceput, din mai multe ratiuni: "viata de student si doctorand in SUA este foarte intensa din toate punctele de vedere, dar in primul rand din cel academic. Iar noi, studentii romani, am resimtit stresul faptului ca, intr-un fel sau altul, reprezentam nu numai Romania, dar si estul Europei, asadar, performantele si comportarea noastra trebuiau sa fie exemplare".
Tine prelegeri in toata lumea
A devenit profesor asistent la Universitatea Maryland din College Park, un orasel de langa Washington DC, la scurta vreme dupa primirea titlului de doctor, vestea bucurandu-l pe tatal sau, care avea sa se stinga un an mai tarziu. La numai 32 de ani, universitatea-gazda l-a ales drept unul dintre cei mai buni profesori ai anului 1981, primind ceea ce se cheama "Outstanding Teaching Award", iar zece ani mai tarziu i-a oferit titlul de profesor cu drepturi depline. A cutreierat lumea in lung si in lat, tinand prelegeri despre realizarile si progresele facute in domeniul securitatii sistemelor informatice. De unele anume e cat se poate de mandru: "In ordine cronologica, definirea precisa si identificarea notiunii de sabotaj de acces (engl. - "denial of service"), ca o problema separata de securitate (1983-1986), dezvoltarea primei teorii privind penetrarea sistemelor de calcul (1989-1992), dezvoltarea unor noi moduri de cifrare a datelor ce asigura atat secretul datelor, cat si autenticitatea lor (2000), dezvoltarea primei scheme de predistribuire eficienta a cheilor de cifrare in retelele de senzori (2002). Pentru primele dintre aceste realizari, Universitatea Politehnica din Bucuresti mi-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa in 1995".
La 56 de ani, Virgil Gligor e singurul non-american care primeste premiul decernat de Agentia Nationala de Securitate (din cadrul Ministerului Apararii) si de Institutul National de Standardizare si Tehnologie (din Ministerul Comertului). Ce inseamna distinctia aceasta si de ce i-a fost decernata? Eugene Spafford, fost laureat in anul 2000, noteaza intr-un articol: "Acest premiu se acorda pentru descoperiri stiintifice si tehnologice fundamentale, liderilor de varf, autorilor de inalta distinctie, sau pentru contributii de inalta durata in domeniul securitatii calculatoarelor. Gligor, care este profesor de electronica si calculatoare la Universitatea Maryland, College Park, MD, va primi prestigiosul premiu pentru contributiile lui de varf la dezvoltarea tehnologiei securitatii calculatoarelor. Gligor a fost si este un lider in domeniul cercetarii si invatamantului in ultimii treizeci de ani intr-o gama vasta de domenii, ce includ mecanisme de controlul accesului, analiza penetrarii sistemelor, protectia impotriva sabotajului de acces, protocoale de cifrare si aplicatii de cifrare".
Dupa "Adevarul", luni, 28.XI. 2005


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.