Presa rusa a acordat ieri o atentie deosebit spatiului pontic: astfel cotidianul Kommersant a publicat o analiza semnata de Mihail Zigar sub titlul "Razboiul cu sine", preluata de Agentia Rusia la Zi in care se afirma ca "Politicienii rusi afirma ca
Presa rusa a acordat ieri o atentie deosebit spatiului pontic: astfel cotidianul Kommersant a publicat o analiza semnata de Mihail Zigar sub titlul "Razboiul cu sine", preluata de Agentia Rusia la Zi in care se afirma ca "Politicienii rusi afirma ca Moscova nu poate renunta la Transnistria, deoarece acolo traiesc numerosi cetateni ai Rusiei. Ei sustin, de asemenea, ca Occidentul doreste sa elimine trupele rusesti din regiune deoarece acesta este ultimul avanpost al Moscovei, iar daca Armata a 14-a ar fi retrasa in totalitate, Rusia s-ar gasi prinsa intr-un cerc de dusmani. Temandu-se ca va fi inconjurata de inamici, Moscova se lupta violent cu OSCE, perturband sesiunile ministrilor de externe pentru o perioada de trei ani, si cu Moldova, impunand impotriva acestei tari toate sanctiunile economice posibile. (...) Rusia, la randul ei, condamna Occidentul ca incearca sa o inchida intr-un cerc de inamici. Un lucru este inca neclar: avem de-a face cu o reluare a Razboiului Rece sau cu o continuare a Razboiului Betivilor?"
Rusia se foloseste de Human Rights Watch
Tot ieri, agentia Regnum, preluata de Rusia la Zi, a publicat comentariul semnat de Valeri Tursunov "Moldova are de ales: baze SUA in Romania sau forte de mentinere a pacii in Transnistria" in care se arata urmatoarele: "Asa am ajuns la esenta: in timp ce forteaza Rusia si ale sale rarefiate forte de mentinere a pacii afara din Europa de Est, SUA isi desfasoara cu perseverenta trupele sale in regiune (acum, SUA negociaza pentru baze militare in Bulgaria si Polonia). Aceasta, intr-adevar, este "impotriva" acordurilor ruso-americane conform carora orice se intampla in Europa nu ar trebui sa zdruncine stabilitatea locala. Acordul romano-american aduce o alta problema vitala pentru Europa. Presedintele roman Basescu declara ca una dintre bazele militare americane va fi la aeroportul Mihail Kogalniceanu, langa Constanta, un oras port citat de Human Rights Watch ca ar gazdui o inchisoare americana. Romania neaga afirmatiile, dar putini, de fapt, iau in considerare aceste dezmintiri - deoarece americanii nu sunt foarte protocolari cu partenerii lor (nici chiar cu cei mai importanti decat Bucurestiul) si nu ii tin la curent despre scopurile folosirii bazelor lor.
Cu alte cuvinte, partenerii europeni ai SUA nu au garantii ca, sa zicem, arme "nedeclarate" ofensive, ca unele rachete, ar putea sta intr-un depozit militar american din Romania sau Polonia, iar gazdele sa nu aiba cunostinta de acest lucru. Pana acum, singura garantie a fost cuvantul de onoare al Washingtonului, un cuvant care s-a dovedit, in urma "inchisorilor zburatoare ale CIA", ca nu are nici o valoare.
Nimeni, asadar, nu ar trebui sa creada cuvintele Romaniei, Moldovei, Ucrainei si altor promotori ai "demilitarizarii" anti-transnistrene ca retragerea armelor si fortelor de mentinere a pacii rusesti "vor ridica securitatea" regiunii.
Daca ar fi fost preocupati de "demilitarizarea" si reglementarea corecta a conflictului transnistrean, ei ar fi "pornit un razboi" impotriva bazelor SUA, in loc de fortele de mentinere a pacii. Mai mult, prin gazduirea bazelor SUA, Romania are pretentii asupra insulei ucrainene cu petrol a Serpilor si trimite un semnal clar Ucrainei. Iar aceasta nu are ce face decat sa se conformeze in tacere. Nu cu mult timp in urma, ecologistii moldoveni, serviciile speciale, activisti militari si civili, erau "ingrijorati" de faptul ca depozitele rusesti de armament din Transnistria sunt periculoase pentru mediul inconjurator. Se vor "ingrijora" acum de bazele americane din Romania vecina? O intrebare retorica". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.