Acum exact un an, noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, scotea porumbelul "Axei Washington-Londra-Bucuresti" pe gura. Termenul folosit pentru redefinirea strategiei politico-militare a noii Romanii, a fost perceput de catre unii conform conota
Acum exact un an, noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, scotea porumbelul "Axei Washington-Londra-Bucuresti" pe gura. Termenul folosit pentru redefinirea strategiei politico-militare a noii Romanii, a fost perceput de catre unii conform conotatiilor date de istorie: negativ. Noi credem ca, dupa un an, "Axa" a reusit, cel putin in spatiul public romanesc, sa revina la semnificatia reala a a cuvantului. ZIUA, care a urmarit cu atentie noile configuratii si permutatii rezultate in urma anuntului proaspatului presedinte, a tinut sa le si cuprinda, in scris, ca o componenta a misiunii noastre jurnalistice in spatiul civic romanesc. Asa s-a nascut lucrarea "AXA - Noua Romanie la Marea Neagra", lansata ieri, in cadru universitar, zona de unde a provenit majoritatea voturilor care au schimbat soarta tarii in urma cu un an: a tineretului noii Romanii. Ca un cuvant inainte al Axei scrise, se poate spune ca am avut-o sub lucru zilnic, urmarind cu atentie evolutia celei politico-militare. Tensiunea rezultata in activitatea noastra specifica de-a lungul anului a fost in crestere pe masura ce peisajul geopolitic se clarifica si apele se desparteau. Romania a trecut un an extrem de important pentru viitorul sau. Un an framantat, care a scos la iveala armele razboiului rece, in plan national, regional si international. Am incercat sa-l punctam. Demersul nostru cuprinde, sistematizate, in ordine cronologica, cele mai importante evolutii in ceea ce noi numim conturarea Proiectului Euxin, plan necesar si pentru solutionarea conflictelor inghetate care afecteaza la aceasta ora inclusiv romani, aproape uitati. Cum ar fi puii de romani de la Nistru. Si noi, ca si micii eroi, copiii din Transnitria, am incercat, de-a lungul celor 15 ani scursi de la insurectia tineretului roman confiscata rapid de agenti anti-Romania, sa ducem, cu ajutorul cuvantului, o lupta de rezistenta cu sistemul infestat. Cuvantul nu s-a dezmintit. Pentru a contrabalansa caderea Romaniei post-decembriste in sfera de influenta a rasaritului slav cu tendinte neo-imperialiste am aratat neincetat, ca si alti inaintasi ai meseriei noastre, ca Romania poate juca un rol determinant in regiune. In interesul national si european. Din nefericire pentru acest spatiu, institutiile europene nu au reusit sa concretizeze nici pana astazi o politica externa si de securitate comuna, care ar fi permis observarea importantei geostrategice a acestei regiuni pentru intreaga Europa. Strategii de la Bruxelles, Berlin sau Paris au preferat sa considere Romania doar o tara aflata undeva, intre periferia Uniunii Europene si cea a fostei Uniunii Sovietice. Pana anul trecut.
Anul trecut, cand, (tot) intr-un decembrie, a aparut un presedinte cam prea dintr-o bucata, pe gustul fin al diplomatilor. Un Traian Basescu, ce a scos din teaca ruginita de timp a geopoliticii romanesti o Axa, muma pentru unii, ciuma, pentru altii. Enuntul frust al Axei Washington-Londra-Bucuresti a creat rumoare, mai ales in cateva cancelarii importante. Printre acestea, saloanele de la Kremlin.
Moscova a inteles imediat ca vocea noului presedinte de la Bucuresti are un timbru cunoscut ce aduce cu cel al unui rival permanent, care astazi se manifesta cu putere pentru asigurarea viitorului cu resurse energetice din spatiul Caucazian si al Asiei Centrale. Spre deosebire de Europa, care, datorita unei politici strategice defectuoase, a ajuns dependenta de gazul rusesc, Statele Unite isi urmaresc cu tenacitate interesele, oriunde in lume. Europa s-a trezit acum si ea, incercand sa mearga pe urmele americanilor. Atata timp cat, urmand exemplul Germaniei, vom fi sprijiniti, pentru a ne reintregi natiunea fracturata, in granitele Europei dodoloate, vom urma si sfaturile prietenilor de la Berlin, Paris sau Roma. Noi am cuprins cadrul: analizele relevante ale tuturor partilor, fie ca sunt din spatiile civilizatiilor occidentale, fie ca provina din lumea post si ex-sovietica, se gasesc in "AXA".
Trebuie mentionat sprijinul constant pe care l-am simtit de-a lungul anului trecut din partea prietenilor nostri, ai Romaniei, din ambasade si organizatii occidentale, atentii observatori aproape anonimi ai vietii politice (si nu numai) romanesti. Am inteles prin munca efectuata pe aceleasi coordonate, puterea inteligentei romanesti si importanta din ce in ce mai dezvaluita a spatiului romanesc, o adevarata ancora de stabilitate intr-o mare destul de turbulenta, in care ne-prietenii Romaniei se scalda de multe ori provocand prea multe valuri. Dar Axa s-a concretizat dupa un an, chiar zilele trecute, prin semnarea acordului privind bazele SUA la Gurile Dunarii, coasta Marii Negre romanesti.
Transformarea singurului vecin prietenos al Romaniei, Marea Neagra, intr-un "nou pivot al istoriei", este o sansa aproape unica. Acum, in acest nou moment de rascruce in istoria Romaniei avem posibilitatea sa lucram, in acelasi timp, pentru interesele spatiului romanesc si ale celui euro-atlantic, suprapuse perfect, ca un cifru uitat si reinventat perfect al aceluiasi depozit de valori. Sa ne ajute Dumnezeu!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.