Nu stiu exact cand au fost aruncate zarurile. Pot spune, insa, cu siguranta ca Rusia abia acum s-a incumetat sa treaca efectiv Rubiconul care o desparte de Occident. Contre au fost si pana acum, nu insa si rupturi spectaculoase. La reuniunea minister
Nu stiu exact cand au fost aruncate zarurile. Pot spune, insa, cu siguranta ca Rusia abia acum s-a incumetat sa treaca efectiv Rubiconul care o desparte de Occident. Contre au fost si pana acum, nu insa si rupturi spectaculoase. La reuniunea ministeriala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa de la Ljubljana, Moscova in premiera absoluta n-a ascuns ca incepe pe plan international o reorientare strategica menita s-o distanteze de SUA, UE si NATO. Kremlinul a facut cateva gesturi pe cat de reci, pe atat de senzationale. Este de notat faptul ca la o atare comportare pe rusi i-a impins, cu voie sau fara voie, si Republica Moldova. Problema transnistreana este una dintre controversele care i-a scos din balamale pe rusi. Astfel, Chisinaul, vrand-nevrand, se constituie in paiul din ochii strainatatii care irita pana peste poate Moscova, determinand-o sa-si modifice substantial cursul politic. Dar sa le luam pe rand. Primo. Pentru prima oara, rusii au refuzat, pur si simplu, sa-si indeplineasca angajamentele luate in 1999 la summitul OSCE de la Istanbul. Daca pana acum s-au ascuns dupa deget, invocand fel de fel de pretexte pentru a justifica taraganarea procesului de retragere a trupelor si munitiilor, in capitala Sloveniei ei au lasat sa se intrevada ca doresc sa ramana in Transnistria cu orice pret. Secundo. Pentru prima oara, Rusia s-a definit ca o putere opusa Occidentului. Astfel, s-a vazut mai bine ca oricand ca pozitia ei fata de Transnistria nu este deloc conjuncturala, de vreme ce vine pe fondul unei revizuiri fatise a atitudinii fata de comunitatea euroatlantica. Tertio. Pentru prima oara, Kremlinul postsovietic a avertizat dur si fara menajamente Washingtonul. I-a dat peste nas, ca sa zic asa. Cele doua tari, Statele Unite si Rusia, se indeparteaza una de cealalta, iar consecintele, a avertizat Lavrov, ar putea fi ireversibile. Ce rezulta de aici pentru noi? Mai intai, datele problemei transnistrene se schimba. Rusia acum nici nu mai pune problema retragerii sale din regiunea rebela. Nu recunoaste, deci, integritatea teritoriala a Republicii Moldova. De unde si concluzia ca diferendul inceteaza sa fie un subiect de dialog intre Moscova si Chisinau. Nu mai avem de a face cu un conflict regional nici macar sub aspect formal. Transnistria devine una dintre tintele declarate ale contraofensivei rusesti in spatiul postsovietic. In aceste conditii, Chisinaul nu mai are nici o sansa, actionand de unul singur sau de capul lui, chit ca intra practic in sfera de securitate occidentala. El este, in fond, eliminat de pe teren. Meciul se disputa astazi exclusiv intre Moscova, pe de o parte, UE si SUA, pe de alta. Ca sa reintre efectiv in joc, Moldova trebuie sa-si castige un loc in echipa care infrunta Rusia. Sau sa dispara din competitie. Tertul exclus.
In sfarsit, au venit americanii. Acum zece ani scriam in ziarul "Tara" editorialul "In sfarsit, vin americanii?" Aratam atunci ca romanii, care i-au asteptat pe americani cateva decenii bune, au abia acum sansa sa-si vada visul cu ochii. Imi amintesc azi de acest articol, bineinteles, nu pentru a demonstra ca am fost un clarvazator. Departe de mine gandul de-a spune acum ca am intuit atunci ceea ce putini au reusit. Pentru ca, pe la mijlocul deceniului trecut, orice observator atent al vietii politice internationale putea lesne remarca faptul ca americanii dau tarcoale Romaniei, lasand impresia ca sunt dispusi sa aduca trupe la Marea Neagra. S-a vehiculat chiar ideea ca ar fi vorba de cel putin doua baze. Una la Constanta si alta in apropierea Timisoarei. Iata ca astazi se poate constata ca nu s-a gresit. Washingtonul a ales anume aceste zone pentru amplasarea fortelor sale militare. Atata doar ca baze, potrivit acordului semnat cu secretarul de Stat, Condoleezza Rice, vor fi nu doua, ci cel putin patru. De unde si concluzia ca Romania intra in calculele strategice ale Statelor Unite nu de azi, si nu de ieri, cum ar putea sa para la prima vedere. Ca americanii au venit greu si s-au miscat la pas e o alta problema. Nu ne ingaduie nici timpul si nici spatiul sa staruim azi asupra ei. si pe urma, mai bine mai tarziu decat niciodata nu-i asa? Conteaza faptul ca romanii au pariat mereu pe americani si nu s-au inselat. Acest fapt incheie o epoca in istoria nationala ca sa inceapa alta, unde sabia lui Damocles a pericolului rusesc nu va mai atarna deasupra capului nostru. Datorita Bucurestiului este si Chisinaul astazi integrat scutului SUA. Nu intamplator, vorba unui coleg de breasla de dincolo de Prut, dupa operatiunea "Vin americanii", in capitala Romaniei, a avut loc festivalul "Vin moldovenesc". Umpleti paharele! Azi chiar ca avem un motiv sa ne bucuram. Hai, noroc si sa auzim numai de bine!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.