Istoria partidelor postcomuniste din Romania este una a luptelor intestine, tradarilor, "lucraturilor pe la spate" comploturilor, infiltrarilor securiste si sereiste, precum si a timpului, energiei si nervilor cheltuiti inutil. Cine vrea sa faca o an
Istoria partidelor postcomuniste din Romania este una a luptelor intestine, tradarilor, "lucraturilor pe la spate" comploturilor, infiltrarilor securiste si sereiste, precum si a timpului, energiei si nervilor cheltuiti inutil. Cine vrea sa faca o analiza institutionala a partidelor autohtone (cum am incercat eu, de mai multe ori), inseamna ca nu intelege ca lumea in care traim nu este una logica sau macar rationala. Dintre partidele romanesti, PNL este campionul absolut al sciziunilor, fractionismului si loviturilor patricide, fratricide, nepoticide si nasiticide (ultimele doua neologisme, pe care le-am inventat ad-hoc, desemneaza actiunea de a-ti ucide "cel putin simbolic" nepotii/unchii si nasii/finii). Ca o paranteza la paranteza de mai sus, este antologica secventa de la TVR, in direct, de acum vreo trei ani, cu Traian Basescu, pe atunci presedintele PD, si deputatul Bogdan Niculescu Duvaz, care tocmai "migrase" de la PD la PSD: "Ce-ai facut, finule, unde te-ai dus?", intreba primarul Bucurestiului; "Ce sa fac, nasule, m-am dus acolo unde fusesem acum o luna amandoi si am batut palma cu ei, dar vad ca acum te-ai razgandit", raspunde cel incriminat, iar incriminatorul ramane fara replica. Ce se intampla daca PSD si PD se reunificau este greu de evaluat, n-ar mai fi existat Alianta DA, nu se stie cine ajungea presedinte, dar las istoria contrafactuala pe seama "analistilor."
Revenind la PNL, episodul cu suspendarea temporara (pe un an) a deputatului Cristian Boureanu reaminteste unora de lunga traditie neliberala si nedemocratica a partidelor liberale si democratice postcomuniste. "Comentatorii politici" si reporterii care scriu despre partide, dar nu cunosc decat istoria ultimului an (si pe aceea din articole de ziar si emisiuni TV, care se aseamana prin incompletitudine si senzationalism), afirma ca ar fi prima data in istoria postcomunista PNL cand un membru din conducerea partidului ar fi fost sanctionat pentru ca a impins libertatea de opinie la limita delictului. Mai intai, sanctiunea lui Boureanu este una blanda, iar apoi sanctionarea delictelor de opinie este mai raspandita decat se crede la partidele bastinase, in presa "de opinie" si in asa-zisa "societate civila." Istoria postcomunista a PNL a inceput practic cu sanctionarea unui delict de opinie. Desi se infiintase oficial abia in ianuarie 1990, deja in luna iulie, la putina vreme dupa ce PNL intrase in Parlament (pe locul al III-lea, dupa FSN si UDMR), s-a produs excluderea unui grup masiv din partid: Dinu Patriciu, Horia Rusu, Calin Popescu-Tariceanu, Viorel Catarama, Andrei Chiliman, Radu Cojocaru. Pacatul lor? indraznisera sa creeze un comitet de initiativa pentru restructurarea PNL si schimbarea conducerii acestuia. Au fost exclusi si uite asa s-a format PNL-aripa tanara. Mi-am petrecut o parte din viata (alaturi de alti cercetatori) studiind si scriind sau publicand studiile altora despre PNL, PNL-AT, PNL-CD, "Grupul pentru reforma morala si politica din PNL," PNL-Campeanu, PSL, NPL, PAC, Grupul pentru unificare liberala, PL'93, GPL, si cred ca nu a fost in zadar, din moment ce am constatat cum se ajunge de la politica conflictului la cea a consensului: oamenii implicati in sciziuni au reusit sa faca unificarea liberala. Studiul de caz al liberalismului postcomunist este plin de invataminte. Din pacate, spiritul zaverei a intrat din nou in tabara liberala, iar cei care au fost martorii cosmarului anterior stiu ca orice este posibil.
La bursa zvonurilor si a manipularilor, se vorbeste despre planul (planurile?) spargerii din nou a PNL. Unii cred ca nu este greu, sunt reactivati agentii de influenta ai actualelor servicii (nu ai Securitatii) din interiorul PNL si ai altor partide, care fac ce fac de mult, iarna crivatul l-ascult, si pac-pac, se obtine ce se comanda. Ma incapatanez sa cred nu ca nu ar exista asemenea conspiratii, ci ca ele nu au sanse de reusita intr-o lume complexa. Politicienii de la noi nu sunt in stare sa obtina rezultate si eficienta nici macar cand au la indemana toate parghiile puterii (perioadele 1990-1996 si 1996-2000 sunt cele mai vii dovezi). Romania este condusa in prezent de "aripa tanara" din PNL si de "aripa tanara" din FSN. Daca Tariceanu si Basescu nu sunt in stare sa inteleaga ca nu pot obtine nimic decat daca se sprijina reciproc, ei vor ramane mereu "aripa infantila" a politicianismului autohton. Iar la putere se vor intoarce aceia care " indiferent de sciziunile, fractiunile, unificarile si alternantele din politica" vor ramane mereu "aripa senila" a politicianismului bastinas. Infantilitatea si senilitatea politica nu au de-a face cu tineretea si batranetea fizica, deoarece politica adevarata poate fi facuta doar de competenti, indiferent de varsta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.