Ultimul test de vulnerabilitate realizat de Fondul Monetar International (FMI) incadreaza Romania in categoria de risc scazut, dar politicile prudente si proactive sunt necesare pentru a duce la bun sfarsit perioada de tranzitie, a declarat reprezent
Ultimul test de vulnerabilitate realizat de Fondul Monetar International (FMI) incadreaza Romania in categoria de risc scazut, dar politicile prudente si proactive sunt necesare pentru a duce la bun sfarsit perioada de tranzitie, a declarat reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice. "Este adevarat ca dezechilibrele din Romania nu sunt mult diferite fata de cele din alte state emergente. Trebuie insa inteles ca tranzitia este lunga si nu se va incheia foarte repede, iar aderarea la UE nu va rezolva foarte repede problemele actuale", a afirmat Justice, la seminarul "Deficitul contului curent al balantei de plati", organizat de BNR si Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE). Reprezentantul FMI a expus o serie de asteptari ale analistilor legate de beneficiile provenite din integrarea in Uniunea Europeana, pe care le considera doar in parte sustinute de experienta altor tari. El a avertizat ca aceste "mituri" creeaza anticipatii care de multe ori nu se confirma, dar incurajeaza autoritatile sa abordeze politici mai bune pentru gestionarea tranzitiei. "Aderarea la UE nu trebuie privita ca un panaceu, iar Romania trebuie sa continue procesele de reforma si restructurare. In aceasta situatie, nu cred ca e bine sa accepti majorari salariale de 50%", a adaugat Justice. La sfarsitul lunii octombrie, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare, care considera aranjamentul "deraiat". (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.