Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, va semna astazi un ordin prin care vor fi demisi 15 directori de unitati medicale si vor fi inlocuite 24 de Consilii de Administratie. Cel mai important trofeu este Sorin Oprescu, director la doua dint
Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, va semna astazi un ordin prin care vor fi demisi 15 directori de unitati medicale si vor fi inlocuite 24 de Consilii de Administratie. Cel mai important trofeu este Sorin Oprescu, director la doua dintre cele mai mari spitale din Bucuresti. El va fi demis, impreuna cu alti 13 directori, in cadrul celei mai mari vanatori de dinozauri din sistem. Managementul defectuos si datoriile imense acumulate de aceste unitati au fost cateva dintre motivele destituirii acestor directori. Pe langa ei, vor mai fi "maturate" si 24 de Consilii de Administratie. In urma controalelor efectuate in spitale s-au mai gasit si directori de clinici care ar fi trebuit de mult sa stea acasa sa-si creasca stranepotii. Acestia au fost tinuti in functii, in ciuda faptului ca legea interzice sa mai detina astfel de functii daca au depasit varsta de 70 de ani. Sapte astfel de sefi de clinica au fost gasiti numai la Spitalul Universitar din Bucuresti, al carui director este tot Oprescu. Toti directorii de meserie tin cu dintii de aceste functii; cei mai multi au si sustinere politica de toate culorile la cel mai inalt nivel.
Pe lista de disparitie
Ca urmare a unui control realizat la nivel national, vor fi demisi, incepand cu 16 decembrie, directorii Spitalului Judetean Arges, Spitalului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Spitalului Clinic Caritas, Spitalului Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalului Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar Arseni", Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalului Universitar de Urgenta Elias, Institutului de Cardiologie "CC Iliescu", Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, Institutului Inimii "N Stancioiu" Cluj Napoca, Spitalului Clinic Judetean Oradea, Spitalului Judetean "Mavromati" Botosani si Spitalului Clinic Obstetrica Ginecologie "Dr. D Popescu" Timisoara. Totodata, vor fi inlocuite Consiliile de Administratie de la Spitalul Judetean Arges, Spitalul Judetean Arad, Spitalul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic Caritas, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar Arseni", Institutul de Boli Infectioase "Dr. Matei Bals", Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Judetean Sf. Gheorghe, Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Judetean Miercurea Ciuc, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalul Clinic Judetean Timisoara, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie "Dr. D. Popescu" Timisoara, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Institutul de Cardiologie "CC Iliescu", Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, Institutul Inimii "N. Stancioiu" Cluj Napoca, Centrul de Cardiologie Iasi, Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean "Mavromati" Botosani si Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati. Intr-o conferinta de presa sustinuta, duminica, Eugen Nicolaescu nu a detaliat care sunt motivele destituirii pentru fiecare director in parte, afirmand insa ca acestia vor primi, luni, ordinele de demitere, care contin motivatia schimbarii din functie. Ministrul a spus doar ca au fost gasite nereguli in ceea ce priveste managementul spitalelor.
Urmatorii in vizor
Ministrul Nicolaescu a adaugat ca, pana la sfarsitul anului, cand spera sa intre in vigoare noua lege a spitalelor, vor fi numite noile conduceri interimare, urmand ca, din ianuarie 2006, sa fie organizate concursuri pentru aceste posturi. Nicolaescu a mentionat ca nu are pe nimeni in vedere pentru aceste functii interimare, dar ca va fi luat in considerare, in primul rand, criteriul competentei. Ca urmare a controalelor, care au vizat managementul si datoriile unitatilor, ministrul a destituit-o pe Ioana Suran - fost consilier juridic in Ministerul Sanatatii - care a efectuat si asistenta juridica pentru Spitalul Universitar din Capitala. Potrivit lui Nicolaescu, la Spitalul Universitar exista sapte cazuri in care directori de clinica au peste 70 de ani, unul dintre ei, Emanoil Popescu, avand 78 de ani, desi legea prevede o varsta maxima de 70 de ani pentru detinerea unor astfel de posturi. Ministrul a explicat ca sunt trei categorii de spitale cu datorii: cele care au datorii justificate, cu datorii, dar care si-au indeplinit totusi criteriile de performanta si cele care au datorii fara ca macar sa trateze toti pacientii prevazuti in contract. Aceste datorii restante vor fi platite integral pana la sfarsitul anului, in primul caz, si doar partial pentru cel de-al doilea. Este vorba de 1200 de miliarde de lei propusi spre plata, din cei 2000 de miliarde, restul de 800 de miliarde de lei fiind datorii inregistrate nejustificat de spitale, bani care nu vor fi platiti. Ministrul a precizat ca acest control nu a fost unul exhaustiv, urmand ca unul de fond sa fie facut de Ministerul Finantelor Publice. Comisia de control a ministerului a verificat 148 de spitale care inregistrau datorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.