Guvernul a aprobat ieri proiectul contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), care urmeaza sa fie inaintat spre aprobare Parlamentului. Cele doua banci calificate in runda finala de negocieri pentru preluarea pachetului majoritar su
Guvernul a aprobat ieri proiectul contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), care urmeaza sa fie inaintat spre aprobare Parlamentului. Cele doua banci calificate in runda finala de negocieri pentru preluarea pachetului majoritar sunt Erste Bank (Austria) si Millennium - Banco Comercial Portugues. Castigator va fi desemnat ofertantul ce avanseaza cel mai bun pret pentru pachetul de 61,88% din capitalul social al bancii scos la vanzare. Tariceanu a afirmat ca pretul obtinut pentru vanzarea BCR va fi mai mare decat ofertele vehiculate la prima tentativa de privatizare a bancii, in principal datorita intrarii BERD si IFC in actionariatul Bancii Comerciale Romane, ceea ce a permis restructurarea institutiei de credit si cresterea performantelor. Potrivit analistilor citati in presa centrala, este foarte probabil ca ofertele celor doi finalisti la privatizarea BCR sa depaseasca 3,7 miliarde de euro. In aceste conditii, sumele incasate de BERD si International Finance Corporation (IFC) ar putea ajunge la aproape 1,5 miliarde euro, respectiv peste 745 de milioane de euro fiecare. Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut. Potrivit intelegerii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) putea sa rascumpere pachetul pentru a-l revinde unui investitor strategic, dar trebuia sa plateasca un pret echivalent cu un randament minim anual pentru cei doi investitori de 15%. La randul lor, BERD si IFC aveau posibilitatea fie sa vanda actiunile direct catre investitorul strategic, fie sa revanda actiunile catre AVAS dupa un termen de trei ani de la incheierea contractului. Pachetul de actiuni oferit spre vanzare investitorului strategic este format din participatia statului roman, respectiv 36,88%, si pachetul de 25% detinut de BERD si IFC. Ceilalti actionari ai bancii sunt cele cinci SIF-uri, care detin impreuna 30,12% din capitalul BCR, si angajatii bancii cu 8%. BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de aproape 9 miliarde de euro si un profit dupa primele noua luni de aproximativ 180 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.