"Ce face Romania? Ce mai face presedintele?", au fost primele cuvinte ale colonelului Moammar el Ghadafi, dupa salutul de intampinare adresat delegatiei Romaniei prezente la Tripoli la sfarsitul saptamanii trecute. Urmarindu-l cu deosebita curiozitat
"Ce face Romania? Ce mai face presedintele?", au fost primele cuvinte ale colonelului Moammar el Ghadafi, dupa salutul de intampinare adresat delegatiei Romaniei prezente la Tripoli la sfarsitul saptamanii trecute. Urmarindu-l cu deosebita curiozitate pe ministrul nostru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in timp ce se aseza pe sofa, colonelul Ghadafi, liderul suprem al Libiei, i-a lasat sa astepte cuminti, la intrarea in cortul sau, pe presedintii republicilor surori Togo si Sierra Leone, tratandu-l pe emisarul roman ca pe propriul sau fiu, regasit dupa 20 de ani.
20 de ani au trecut, in cap, de cand coastele mediteraneene ale Tripolitaniei, colonizate de stramosii nostri romani, au fost calcate de ultimul inalt oaspete de la Bucuresti: Nicolae Ceausescu. De data aceasta, Ghadafi are sub ochi reprezentantul unei alte Romanii, cu o fata mult mai tanara. Ungureanu - putin emotionat - ii intinde scrisoarea personala din partea presedintelui Basescu. Ghadafi o studiaza cu mare interes: este insotita de o traducere in cea mai pura limba araba. Da admirativ din cap. Urmeaza cadoul presedintelui Romaniei: un pumnal cu maner de corn, gravat cu scene vanatoresti, care a trecut cu greu de garzile vigilente ale conducatorului suprem. Ghadafi isi duce mana la inima, multumind. Toata lumea este euforica. Romania a fost primita cu brio de seful Marii Jamahirii Arabe Libiene Populare Socialiste.
ZIUA a cinat cu Ghadafi si invitatii sai la Bab al Azizia
Ghadafi este recunoscut pentru modalitatile sale excentrice de a primi diversi lideri sau diplomati straini. Ministrul de Externe spaniol, de exemplu, a fost lasat nu cu mult timp in urma cu ochii la luna, dupa ce a fost deplasat cu elicopterul si tinut 10 ore in desert. Aflat intr-o adevarata prespalare de imagine, dupa 11 septembrie 2001, fostul incurajator al terorismului international este astazi curtat si de SUA si de UE. Primirea de clasa a ministrului roman de Externe consemneaza inceputul unei noi etape in relatiile dintre o Libie moderna, scapata de embargoul occidental si coordonatoare in proiectul Uniunii Statelor Africane si o Romanie dinamica, gata de a intra in Uniunea Europeana. Astfel, cu un an inainte de a-si face bilantul pe politica externa, Traian Basescu, dupa ce a concretizat Axa prin instalarea bazelor SUA in Romania a bifat si deschiderea spre lumea araba si africana, zone traditional prietenoase tarii noastre si cu un potential al schimburilor economice enorm.
Dupa intalnirea de sambata cu ministrul de Externe libian si "marele lider", portile s-au deschis: prim-ministrul Libiei va sosi in cel mai scurt timp la Bucuresti. Dar fostul capitan Basescu nu pierde timp. Deja ii avansase colonelului Ghadafi o propunere. ZIUA a reusit sa-si arunce ochii pe scrisoarea personala transmisa de presedintele roman liderului libian: "Imi exprim speranta ca acest capitol nou din istoria relatiilor de prietenie dintre Romania si Marea Jamahirie Araba Libiana va continua cu o intalnire oficiala la cel mai inalt nivel, la Tripoli sau Bucuresti, in 2006.", scrie Basescu. Si aceasta nu este singura exclusivitate. ZIUA a fost singurul ziar al carui reprezentant a luat cina impreuna cu Ghadafi si invitatii sai in marele cort al fortaretei din "zona verde" Bab al Azizia. Dar despre aceasta actiune inedita si Libia de azi intr-un foto-reportaj urmator. Urmariti ZIUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.