Rata inflatiei la sfarsitul acestui an ar putea depasi cu putin nivelul de 8,5%, reprezentand limita superioara a intervalului de variatie propus pentru acest an, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Rata inflat
Rata inflatiei la sfarsitul acestui an ar putea depasi cu putin nivelul de 8,5%, reprezentand limita superioara a intervalului de variatie propus pentru acest an, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Rata inflatiei se va situa in noiembrie la 1,1% - 1,2%, exclusiv din ajustarea preturilor administrate, in special cele la energia termica, iar in decembrie ar putea sa apara o presiune suplimentara din partea cererii, ceea ce va duce la o depasire a nivelului de 8,5%, nesemnificativa insa", a explicat Isarescu. El a mai spus ca nivelul de 8,3% anticipat pana de curand este aproape compromis. In acelasi timp, oficialul bancii centrale estimeaza ca inflatia anuala medie se va situa la 9,1% - 9,2%, nivel care confirma consolidarea inflatiei cu o singura cifra. Anul trecut, inflatia medie s-a ridicat la 11,9%. "Putem spune ca 2005 a fost anul consolidarii inflatiei de o singura cifra. Statisticile mondiale vor inregistra acest lucru, pentru ca in analizele internationale se consemneaza inflatia medie", a adaugat guvernatorul BNR. Tinta de inflatie pentru acest an a fost stabilita la 7,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual (6,5% - 8,5%). Pentru 2006, BNR a convenit impruna cu Guvernul sa anunte o tinta de inflatie de 5%.
BNR este preocupata de deficite
Referitor la cresterea PIB de doar 3,6% in primele noua luni ale acestui an, guvernatorul bancii centrale a spus ca aceasta cifra trebuie analizata in profunzime, pentru a se vedea cat reprezinta cresterea consumului si cat cresterea productiei. "Banca Nationala nu este preocupata de cifre, ci este preocupata de dezechilibre", a subliniat Isarescu, precizand ca o reducere a productiei ar reprezenta o problema.
Cresterea economica in 2005 ar putea sa coboare sub 5%, avand in vedere evolutia din primele trei trimestre, a mai spus Mugur Isarescu. "Daca datele nu au suferit unele distorsiuni datorita unor intarzieri din raportare, asa cum sustin unii analisti, atunci este posibil sa vedem o crestere economica sub 5%", a explicat Isarescu. El a amintit ca proiectiile bancii centrale indicau un nivel de crestere economica de aproximativ 5%, mai jos decat prognoza Guvernului.
Ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Aceasta cifra pune in pericol atingerea obiectivului de crestere economica pentru acest an, care a fost deja revizuit in sens negativ de autoritati, de la 6% pana la 5,5%. Isarescu nu s-a aratat ingrijorat de incetinirea cresterii PIB, cat de evolutia slaba consemnata la nivelul productiei industriale in contrast cu majorarea semnificativa a cererii. Oficialul bancii centrale considera ca acest dezechilibru reprezinta cauza principala a nivelului ridicat inregistrat la deficitul contului curent.
In aceste conditii, banca centrala va continua sa caute parghii de limitare a cererii agregate, recunoscand capacitatea restransa de actiune prin restrangerea deficitului fiscal. Potrivit unui comunicat al INS, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru perioada ianuarie-septembrie 2005 a fost de 187,1 miliarde lei, in crestere in termeni reali cu 3,6% fata de nivelul consemnat in intervalul corespunzator al anului trecut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.