Un numar de 12 "detinuti-fantoma", aflati in facilitatile de detentie patronate de CIA in Polonia si Romania, evacuate in urma dezvaluirilor din presa americana, au fost transferati in Maroc, relateaza Le Monde in editia sa de ieri, citand un oficial
Un numar de 12 "detinuti-fantoma", aflati in facilitatile de detentie patronate de CIA in Polonia si Romania, evacuate in urma dezvaluirilor din presa americana, au fost transferati in Maroc, relateaza Le Monde in editia sa de ieri, citand un oficial european. Afirmatiile intervin in contextul in care postul american de televiziune ABC anunta, la inceputul lunii decembrie, ca agentia americana de informatii ar fi transferat, catre Africa de Nord, 11 presupusi membri ai organizatiei teroriste Al-Queda, retinuti in centre de detentie in Europa de Est, pregatind, astfel, terenul pentru turneul european al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, desfasurat saptamana aceasta. In ceea ce priveste presupusele inchisori secrete ale CIA de pe teritoriul european, Human Rights Watch (HRW) sustine ca a existat un centru de detentie in Polonia, langa un aeroport abandonat, in regiunea impadurita Mazuria, din apropiere de granita cu Lituania. "Erau acolo instalatii care au servit ca baza de antrenament pentru serviciile poloneze. Nimeni nu are acces", sustine Human Rights Watch, care mentioneaza ca cealalta inchisoare CIA din Europa de Est se afla in Romania, "in vecinatatea unui aeroport de langa litoralul Marii Negre". Ambele centre au fost evacuate de urgenta de serviciile secrete americane de indata ce s-a aflat de existenta lor, sustine HRW, potrivit Le Monde.
NY Times, in vizita la baza aeriana Mihail Kogalniceanu
Un grup de reporteri, printre care s-a aflat si corespondentul New York Times, a profitat, joi, de oferta presedintelui Traian Basescu si a vizitat baza militara de la Mihail Kolgalniceanu, relateaza ziarul american, in editia sa de ieri, citat de Mediafax. Escortati de un ofiter roman, care le-a garantat accesul in cadrul tuturor facilitatilor, jurnalistii nu au observat, insa, nimic care sa fie specific centrelor de detentie ale SUA, noteaza New York Times, precizand, totusi, ca cele 104 cladiri din interiorul bazei ar fi putut prezenta multiple solutii pentru detinerea prizonierilor. In cazul in care vor aparea probe care sa confirme faptul ca Bucurestiul a facilitat transferurile de prizonieri - sau mai grav detentia acestora - consecintele pot fi serioase, avertizeaza publicatia americana. "Fost stat comunist, Romania spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007. Orice proba care sa releve ca aceasta tara a ajutat cu buna stiinta CIA sa detina suspectii de terorism pe teritoriul sau i-ar putea afecta relatiile cu statele membre UE intr-un moment critic", mai precizeaza cotidianul. Consiliul Europei si-a anuntat, totodata, intentia de a examina fotografiile din satelit ale bazei romanesti si ale unei baze din Polonia pentru a stabili daca acestea au gazduit centre de detentie, adauga New York Times. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.