Buncarul subteran al lui Saddam Hussein, incredibil de bine pastrat in pofida bombardamentelor masive ale aviatiei americane din 2003 asupra zonei, a devenit o atractie turistica pentru cei care locuiesc in Zona Verde din Bagdad, relateaza Rompres. F
Buncarul subteran al lui Saddam Hussein, incredibil de bine pastrat in pofida bombardamentelor masive ale aviatiei americane din 2003 asupra zonei, a devenit o atractie turistica pentru cei care locuiesc in Zona Verde din Bagdad, relateaza Rompres. Fortele americane au lansat doua bombe de circa 900 de kilograme pe cladirea care se afla deasupra buncarului, in prima noapte de ofensiva asupra Irakului - 19-20 martie 2003, potrivit armatei americane. Apoi, in urmatoarele patru zile, cel putin alte sase bombe au fost aruncate pe cladire - urmele lor mai sunt si in prezent vizibile. Suflul exploziilor a cauzat pagube enorme structurii acestei cladiri numite Palatul prezidential. Militarii americani si vizitatorii pot sa fotografieze in prezent fiarele contorsionate, blocurile de beton si marmura. Vizitatorul norocos mai poate chiar sa gaseasca bucati de cristal din lustra gigant aflata in holul principal.
In pofida distrugerilor, structura acestui palat este in mare parte in picioare, iar buncarul subteran, aflat sub un munte de ruine, este aproape intact - dupa mai bine de 20 de ani de cand a fost construit pentru suma de 66 de milioane de dolari de firma germana Boswau& Knauer. Buncarul este luminat acum doar de torte, iar singurele zgomote care se aud sunt produse de apa care curge picatura cu picatura intr-o canalizare defecta. Camera lui Saddam, de dimensiuni medii, difera de celelalte doar prin culoarea maro a tapetului. Una dintre ultimele imagini ale fostului lider irakian difuzate la televiziune il prezenta prezidand o reuniune cu principalii sai colaboratori in sala de conferinte de 30 de metri patrati chiar inainte de inceperea razboiului. Karl Bernd Esser, arhitectul buncarului, afirmase la postul german de televiziune ZDF, la inceputul interventiei americane, ca structura poate rezista la un soc aproape egal cu cel al bombei de la Hiroshima. Buncarul a fost construit pe trei nivele si putea adaposti 250 de persoane, potrivit responsabililor americani. El dispunea de un sistem performant de ventilatie, o bucatarie mare si putea face fata unui atac biologic sau chimic. Constructia era dotata, de asemenea, cu mai multe generatoare electrice enorme, suficient de puternice pentru a alimenta astazi Zona Verde. Saddam a utilizat acest buncar de mai putin de opt ori dupa construirea sa, potrivit responsabililor americani. Personalul era obligat insa sa vegheze la buna calitate a apei, a aerului si la functionarea sistemelor de ventilatie si electrice. Soarta acestor cladiri atat de robuste va fi decisa acum de noul guvern irakian, insa va fi foarte dificila distrugerea lor completa. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.