Pana la 25 noiembrie a.c., 1.314 tone de obiecte pirotehnice au fost introduse in Romania. Monitorizarea realizata de Inspectoratul General al Politiei releva faptul ca in acest an au fost importate cu aproape 1.600 de tone mai putine petarde si pocn
Pana la 25 noiembrie a.c., 1.314 tone de obiecte pirotehnice au fost introduse in Romania. Monitorizarea realizata de Inspectoratul General al Politiei releva faptul ca in acest an au fost importate cu aproape 1.600 de tone mai putine petarde si pocnitori decat in 2004, ceea ce reprezinta o scadere cu 54,4%. Dintre cele 15 societati comerciale care au autorizatie pentru a desfasura activitati cu astfel de produse, cele mai multe functioneaza in Bucuresti. Majoritatea dintre acestea si-au amplasat depozitele pe raza judetului Ilfov, in comunele Pantelimon, Domnesti si Afumati. Ca in fiecare an, din cauza nerespectarii dispozitiilor legale, in aceasta perioada a anului, se inregistreaza tot mai multe cazuri de folosire necorespunzatoare a mijloacelor pirotehnice distractive. Anul trecut au fost inregistrate 323 cazuri de raniri, ca urmare a folosirii necorespunzatoare a petardelor si pocnitorilor (15,3 cazuri la 1 milion de locuitori). Comparativ cu Romania, in statele membre din Uniunea Europeana aceasta situatie se prezinta astfel: Grecia - un caz la un milion de locuitori; Irlanda - 3,9; Norvegia - 4,5; Danemarca - 5,4; Suedia - 50; Marea Britanie - 60,1. Pentru tinerea sub control a fenomenului, politistii au declansat deja o actiune la nivel national, "Racheta-2005", prin care se verifica legalitatea achizitionarii, detinerii, comercializarii, folosirii, precum si a importului-exportului de obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, de catre persoanele juridice si fizice. Controalele au vizat cele 15 societati importatoare aflate pe raza Capitalei si a 5 judete, respectiv: Suceava - 5, Timis - 1, Arad - 2, Bihor - 1 si Constanta - 1. In urma neregulilor constatate, au fost aplicate 14 sanctiuni contraventionale, in valoare de 395 milioane lei vechi, si au fost confiscate marfuri de un miliard lei. De asemenea, nu sunt "scapati" din vedere nici cei care comercializeaza astfel de produse, persoanele care vand sau folosesc in public obiecte pirotehnice fiind pasibile de amenda. Vanzarea si folosirea in public de catre acestea se pedepseste cu amenda de la 30 milioane lei pana la 60 milioane lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.