Grupul Rompetrol a preluat, miercuri, principalul distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff, a declarat, ieri, presedintele Grupului, Dinu Patriciu (foto). Astfel, prin aceasta achizitie, Grupul Rompetrol estimeaza ca isi va d
Grupul Rompetrol a preluat, miercuri, principalul distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff, a declarat, ieri, presedintele Grupului, Dinu Patriciu (foto). Astfel, prin aceasta achizitie, Grupul Rompetrol estimeaza ca isi va dubla cifra de afaceri anul viitor, la circa 5 miliarde de dolari, ca profitul operational va creste cu 20-25%, iar castigul net va cunoaste un avans de 10-12%. Totodata, activele grupului vor urca cu 25%. Dyneff, care acopera 3,5% din piata franceza de 85 milioane tone anual, a comercializat anul trecut 3,2 milioane de metri cubi de produse petroliere, cantitate reprezentand 66% din volumul total al pietei romanesti, si vizeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,4 miliarde de dolari si un profit operational de 20 de milioane de dolari. Activele totale valoreaza 280 de milioane de dolari. "Achizitia este cea mai semnificativa preluare realizata in Uniunea Europeana de o corporatie cu baza in Romania", a spus Patriciu. El a apreciat ca tranzactia este, de asemenea, cea mai importanta de acest tip efectuata de o companie petroliera din Europa de Sud-Est in vestul Europei. Compania franceza este controlata de omul de afaceri Antoine Lecea, in varsta de 73 de ani, impreuna cu familia sa. Lecea va ocupa un post in consiliul de administratie al Rompetrol France, denumire sub care va opera Rompetrol in a doua mare economie a zonei euro si va fi consilier al intregului Grup. "Cheia acestei afaceri este rafinaria Petromidia. Nu vom comercializa insa direct produse Petromidia in Franta. De exemplu, vom vinde in Turcia (produse rafinate la Petromidia - n.r.), vom cumpara din Italia si vom vinde in Franta", a spus Patriciu, aratand ca astfel vor fi evitate cheltuieli ridicate de transport. Cele 226 de benzinarii detinute de Dyneff vor opera sub sigla Rompetrol. In urma tranzactiei, numarul de benzinarii detinute de Rompetrol va creste cu 70%, la circa 550, iar capacitatile de depozitare se vor tripla. Un alt beneficiu vizat de Rompetrol este diminuarea riscului de companie, prin combinarea riscurilor asociate statelor est-europene cu cele ale Frantei si Spaniei. Achizitia a fost finantata atat din surse proprii ale Rompetrol, cat si dintr-un credit de la banca franceza Societe Generale. Rompetrol este cel mai mare grup industrial romanesc privat, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Romania si Europa de Sud-Est.
Patriciu vrea sediul central al Rompetrol in Romania
Dinu Patriciu a anuntat ca doreste sa transfere sediul social al holdingului Rompetrol din Olanda in Romania, dupa ce "hartuielile judiciare" asupra Grupului vor inceta. "Cand hartuielile judiciare vor inceta vreau sa mut sediul principal al holdingului la Bucuresti asa cum mi-am dorit intotdeauna. Mi se pare normal ca o companie multinationala ca Rompetrol sa aiba sediul in capitala Romaniei", a afirmat presedintele Rompetrol. Legislatia olandeza este favorabila din punct de vedere fiscal organizatiilor de tip holding. Patriciu s-a adresat, in luna noiembrie, atat presedintelui Traian Basescu, cat si premierului Calin Popescu Tariceanu, solicitand o "conduita adecvata" din partea Parchetului. De asemenea, omul de afaceri a cerut initierea unei unei investigatii pentru tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de punerea la dispozitia concurentilor Rompetrol a unor documente ale anchetei penale, incluzand informatii confidentiale privind activitatea grupului petrolier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.