Guvernul nu a inclus nici in sedinta de ieri, pe ordinea de zi, proiectul de modificare a Codului Fiscal, desi mai sunt numai trei saptamani si, teoretic, noile reguli fiscale ar trebui sa intre in vigoare. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor
Guvernul nu a inclus nici in sedinta de ieri, pe ordinea de zi, proiectul de modificare a Codului Fiscal, desi mai sunt numai trei saptamani si, teoretic, noile reguli fiscale ar trebui sa intre in vigoare. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, anunta, recent, ca o prima lectura a modificarilor va fi realizata in sedinta Executivului din aceasta saptamana lucru care se pare, insa, ca nu s-a intamplat.
In conditiile date, anuntarea modificarilor fiscale cu "de regula" sase luni inainte, asa cum prevede actualul Cod Fiscal, a devenit din exceptie, regula. Mai mult, in acest moment exista trei variante de modificare, potrivit unor surse guvernamentale. Mai grav este ca, desi modificarile ar putea fi adoptate, intr-un final, de Guvern pana la sfarsitul acestui an, ele trebuie in mod obligatoriu sa "treaca" si prin Parlament, asa ca o situatie haotica asemanatoare celei din aceasta primavara s-ar putea repeta. Reamintim, o serie de majorari de impozite (pe dobanzi, pe castigul din tranzactiile cu actiuni si cu proprietati imobiliare) au fost amanate de la intrarea in vigoare de trei ori in acest an, in principal din cauza dezbaterilor prelungite si a modificarilor survenite in Parlament. Culmea este ca si de aceasta data in cauza sunt cam aceleasi impozite. Potrivit modificarilor aflate deocamdata in stadiul de intentie, de la anul ar trebui sa creasca la 16% taxa pe dobanzile la depozitele constituite dupa 1 ianuarie 2006 si pe castigul din tranzactiile cu actiuni. Cat priveste impozitul pe tranzactiile imobiliare (case, terenuri etc detinute mai putin de trei ani) in acest caz este vorba despre modificarea sistemului de impozitare. In acest an taxa de 10% era aplicata asupra castigului din tranzactie. De la anul, taxa scade la 2% insa se va aplica asupra pretului de vanzare. De asemenea, tot de la anul va fi introdus un impozit de 2% pe productia agricola destinata comercializarii si vor creste impozitele pe case si masini.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.