Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO, care au participat, ieri, la Consiliul Nord-Atlantic de la Bruxelles, au facut un apel categoric la Federatia Rusa sa reia si sa incheie cat mai curand retragerea trupelor sale din Republica Moldova, po
Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO, care au participat, ieri, la Consiliul Nord-Atlantic de la Bruxelles, au facut un apel categoric la Federatia Rusa sa reia si sa incheie cat mai curand retragerea trupelor sale din Republica Moldova, potrivit comunicatului final al reuniunii, transmite Mediafax. Documentul agreat de toti cei 26 de membri ai NATO reaminteste Federatiei Ruse ca indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat, in 1999, la Istanbul, in legatura cu Georgia si Republica Moldova creeaza conditiile pentru ca statele membre NATO si celelalte tari semnatare ale Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa sa ratifice acest acord revizuit. "Din aceasta perspectiva, salutam progresele importante inregistrate de Rusia si Georgia, conform declaratiei lor comune de la 30 mai 2005, referitoare la retragerea fortelor ruse si asteptam reglementarea chestiunilor nerezolvate. In schimb, luam nota cu regret de absenta progreselor privind retragerea fortelor militare ruse din Republica Moldova si facem apel la Rusia sa reia si sa incheie aceasta retragere cat mai repede posibil", se arata in comunicat. Reactia NATO survine imediat dupa ce Rusia si-a exprimat nervozitatea fata de instalarea unor baze militare SUA in Romania, la Gurile Dunarii si Marea Neagra. Rusia a amenintat cu retragerea din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa. Cu doar cateva zile in urma Rusia reusise sa blocheze la Liubliana o rezolutia a OSCE care stipula tot respectarea angajamentelor de la Istanbul. Prezent la Kiev, la reuniunea Comunitatii Optiunii Democratice desfasurate saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a cerut, de asemenea retragerea imediata a trupelor ruse din Transnistria. Amplificarea starii de razboi rece la Marea Neagra este data si de informatia strecurata in presa franceza privind instalarea scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei.
Rusia in panica
Semnarea Acordului de asociere romano-american privind infintarea de baze ale SUA pe teritoriul tarii noastre a provocat reactia prompta a Rusiei, care se teme de apropierea prezentei militare americane de frontierele sale. Dupa ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, care a amenintat cu retragerea Rusiei din Tratatul privind Fortele Conventionale Armate din Europa (CFE), ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a iesit la rampa anuntand ca Moscova va sta cu ochii pe schimbarile prezentei militare americane in Europa. Amenintarile Moscovei apar si in contextul reuniunii ministrilor de Externe din statele membre NATO cu omologul lor rus, Serghei Lavrov, in cadrul unui Consiliu NATO-Rusia, desfasurat, ieri, la Bruxelles.
Moscova asteapta mai multe amanunte
"Rusia urmareste cu atentie reconfigurarea prezentei militare americane in Europa", a afirmat seful diplomatiei ruse, comentand acordul privind amplasarea de baze americane in Romania, a informat agentia Interfax. "Urmarim indeaproape schimbarile care au loc in ceea ce priveste prezenta militara americana in Europa", a precizat Lavrov, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles. "Este important sa avem o idee clara despre obiectivele acestor modificari, este important sa stim cum se vor conforma acestea restrictiilor prevazute de Tratatul privind Fortele Armate Conventionale adaptat", a adaugat Lavrov. El a subliniat ca Moscova mentine un dialog constant cu Washingtonul in ceea ce priveste reamplasarea fortelor americane in Europa si a anuntat ca o a treia conferinta referitoare la masurile incluse in CFE va avea loc in mai 2006. "Din pacate, partenerii occidentali nu aplica CFE, oferind diverse scuze fortate", s-a plans Lavrov.
Serghei Lavrov
Conform Rador, care citeaza o declaratie a lui Lavrov facuta la Moscova, reactia Rusiei fata de amplasarea de baze militare in Romania va depinde de marimea si natura efectivelor amplasate, precum si de scopul acestora. "Cunosteam aceste planuri, conducerea americana informandu-ne in legatura cu ele. Trebuie sa fim corecti si sa spunem adevarul. Altceva este insa ca noi nu stim pana la capat parametrii numerici si calitativi ai acestor baze", a afirmat ministrul rus de Externe.
In incercarea de a linisti Moscova, un inalt responsabil american a dat asigurari ca Rusia "nu are nici un motiv" de ingrijorare in legatura cu apropiata deschidere a unor baze militare SUA in Romania, a declarat miercuri seara, la Bruxelles. "Acordul semnat marti nu este numai conform in totalitate cu Tratatul CFE, el este, de asemenea, conform tuturor declaratiilor si tuturor acordurilor incheiate vreodata intre NATO si Rusia", a precizat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil american care a insotit-o pe Condoleezza Rice in turneul european, informeaza Rompres. "Din acest motiv Rusia nu are nici un motiv de ingrijorare", a apreciat sursa citata.
"Se inrautateste situatia geopolitica a Rusiei"
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a semnat marti, la Bucuresti, un acord prin care fortele armate ale SUA au primit acceptul de a utiliza o serie de baze de pe teritoriul Romaniei, scria ieri publicatia ruseasca "Nezavisimaia Gazeta", preluata de Rompres. Ziarul rus aminteste ca presedintele Comitetului pentru afaceri externe din Duma de stat, Konstantin Kosaciov, a apreciat ca amplasarea bazelor SUA pe teritoriul Romaniei nu trebuie privita ca o sporire a prezentei militare americane in Europa, in vreme ce generalul-maior de aviatie Valentin Rog sustine contrariul. "In jurul Rusiei se strange inelul bazelor militare ale NATO si SUA", crede Rog. "Este vorba chiar de un inel dublu. Cel exterior este alcatuit din puterea militara a NATO, iar cel interior trece prin tarile baltice si ale Europei de Est. Ucraina si Georgia intentioneaza sa li se alature in viitorul apropiat", spune generalul, in opinia caruia Flota rusa a Marii Negre si Marii Baltice este deja limitata la apele teritoriale ale Rusiei si acelasi lucru se va intampla si cu Flota Pacificului, in cazul in care cele patru insule din arhipelagul Kurilelor vor fi retrocedate Japoniei. Valentin Rog considera ca infiintarea bazelor militare ale SUA in Romania si in alte tari ale Europei de Est reprezinta o inrautatire brusca a situatiei geopolitice a Rusiei, pentru ca acum toata partea europeana a tarii este accesibila mijloacelor tactice, si nu numai celor strategice, ale NATO ."Timpul de zbor al avioanelor tactice de pe aeroportul Kogalniceanu pana la obiectivele noastre va fi de mai putin de o ora, iar rachetele pot ajunge in Rusia centrala in cinci minute", a explicat generalul rus, subliniind ca SUA au elaborat un program de realizare a 4000 de rachete de croaziera. Pe langa Romania, SUA intentioneaza sa deschida baze militare si in alte tari din Europa de est - Bulgaria, Ungaria, Polonia si Cehia. Regiunea Marii Negre a fost declarata zona a intereselor strategice ale SUA. De aici este numai o aruncatura de bat pana in Iran si tarile Orientului Mijlociu, ca si pana in Rusia, conchide Nezavisimaia Gazeta. (D.E.)
Putin incercuit
Bazele americane din fostul bloc sovietic sunt destinate sa faciliteze SUA accesul spre Orientul Mijlociu in razboiului contra terorismului, dar in acelasi timp fac parte dintr-o "strategie de incercuire" a Rusiei, potrivit unor experti citati de Radio Europa Libera, transmite Mediafax. "A dispune de baze in Asia Centrala trimite totodata un mesaj Chinei si Rusiei - influenta americana in zona este acum semnificativa", considera un expert american. James Goodby, analist de la Brookings Institution, crede ca presedintele Vladimir Putin este ingrijorat de influenta Vestului asupra vecinilor sai si ca acesta va raspunde strategiei americane de "incercuire" prin consolidarea relatiilor cu China si fostele state sovietice din Asia Centrala si Caucaz.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.