Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) estimeaza ca va finaliza in 2006 circa 3.000 de locuinte, beneficiind de fonduri bugetare proiectate la 75 de milioane de lei si o parte a unui credit in valoare de 140 milioane euro, care va fi contractat de l

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) estimeaza ca va finaliza in 2006 circa 3.000 de locuinte, beneficiind de fonduri bugetare proiectate la 75 de milioane de lei si o parte a unui credit in valoare de 140 milioane euro, care va fi contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
"Bugetul ANL, care urmeaza sa fie aprobat in Parlament, nu este foarte generos pe partea de constructie a locuintelor, tinand cont de problemele cauzate infrastructurii de inundatiile din acest an. Oricum, speram ca suma sa creasca in timpul anului.
Creditul BDCE va fi contractat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu garantia statului, iar toate demersurile au fost facute, Guvernul urmand sa aprobe un memorandum de finantare", a declarat ieri, pentru Mediafax, Gheorghe Popescu, directorul general al ANL.
El a precizat ca agentia va utiliza in 2006 o prima transa a creditului, in valoare de 20 de milioane de euro, diferenta urmand sa fie utilizata in perioada 2007-2008.
ANL are in executie, la nivel national, circa 10.000 de locuinte, iar anul viitor va incepe primele proiecte in Brasov, Oradea, Campina, Piatra Neamt sau Cluj-Napoca (ultimul cu constructia de locuinte prin credit ipotecar, intrucat ANL a finalizat deja in municipiu apartamente destinate inchirierii).
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a elaborat un act normativ potrivit caruia nivelul chiriei pentru locuintele construite prin ANL va creste la nivelul pietei, dupa cinci ani de utilizare la preturi simbolice. Prevederile legislative fac parte dintr-un proiect de act normativ, aflat in dezbatere parlamentara, privind modificarea legii de functionare a ANL.

Cartierul Henri Coanda, blocat de o noua revendicare

Lucrarile la cartierul de locuinte Henri Coanda, derulate de ANL, au fost sistate din nou, intrucat o persoana fizica a revendicat in instanta un teren cu o suprafata de 26 de hectare in zona Voluntari, situat pe amplasamentul proiectului. Instanta a dat castig de cauza, la primul termen al procesului, persoanei care a formulat cererea de revendicare, iar Primaria Voluntari a inaintat recurs. Potrivit lui Gheorghe Popescu, directorul general al ANL, persoana respectiva este de acord ca pe acel teren sa fie construite case, dar vrea sa fie despagubita.
Terenul revendicat reprezinta peste 60 la suta din suprafata cartierului Henri Coanda situata pe teritoriul localitatii Voluntari.
Proiectul Henri Coanda, amplu dezbatut in presa inca de la lansare, este amplasat in proportii aproximativ egale pe teritoriul localitatii Voluntari si in sectorul 1 din Bucuresti. Din cauza cererilor de revendicare, Primaria Sectorului 1 nu a eliberat pana in prezent autorizatiile de constructie, iar proiectul are o intarziere de circa doi ani fata de calendarul stabilit initial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.