Edilul Municipiului Constanta, Radu Mazare, a dat in judecata Guvernul Romaniei, Departamentul National Anticoruptie si o serie de procurori si politisti din cadrul DNA, cerand daune morale de mai multe miliarde de lei vechi. Primarul a aratat ca ace
Edilul Municipiului Constanta, Radu Mazare, a dat in judecata Guvernul Romaniei, Departamentul National Anticoruptie si o serie de procurori si politisti din cadrul DNA, cerand daune morale de mai multe miliarde de lei vechi. Primarul a aratat ca aceasta decizie are la baza incalcarea unor drepturi, precum cel la un proces echitabil, respectarea prezumtiei de nevinovatie, la onoare sau la reputatie. De asemenea, Radu Mazare sustine ca Departamentul National Anticoruptie a declansat o adevarata campanie de politie politica la adresa sa si a echipei sale, considerand ca "prigoana politica" pe care o desfasoara actuala putere prin DNA continua intr-un mod sustinut, cu "o serie de abuzuri si haituieli politice" impotriva sa.
In aceste conditii, primarul a angajat doua case de avocatura din Bucuresti si Constanta, si cu consultarea conf. univ. dr. Corneliu Liviu Popescu, de la Universitatea Bucuresti, specialist in Drepturile Omului si Autonomie Locala, a formulat 16 chemari in judecata. Cei vizati de actiunile lui Mazare sunt Guvernul Romaniei, DNA, anchetatorii si procurorul sef al DNA, Daniel Morar, procurorul sef al DNA Constanta, Florin Tarnacop, procurorul Vasile Ionita si comisarul Iulian Dobritoiu (din cadrul DNA).
Radu Mazare a explicat pe larg, in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri, care sunt motivele concrete ce stau la baza acestei actiuni.
Infiintarea DNA, neconstitutionala
In primul rand, edilul a sustinut ca procurori si politisti din cadrul DNA, care "au declansat o adevarata campanie de politie politica", au ridicat, pana in prezent, de la Primaria Constanta 28.607 de pagini de documente. Asta in ciuda faptului ca actele Primariei au fost verificate in nenumarate randuri de Curtea de Conturi care, de altfel, a si acordat descarcare de gestiune institutiei. "S-au mai cerut alte 5000 de pagini, cu toate ca pana acum nu au gasit absolut nimic impotriva mea", a declarat Mazare.
Astfel, prima actiune a fost inaintata in contencios administrativ, in contradictoriu cu DNA si Guvernul Romaniei si vizeaza "neconstitutionalitatea infiintarii DNA prin transformarea PNA". Concret, primarul sustine ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind infiintarea DNA este neconstitutionala intrucat nu indeplineste cele trei conditii cumulative prevazute de art. 115 alin. 4 din Constitutie. Si anume: existenta unei situatii extraordinare, imposibilitatea de amanare a reglementarii situatiei extraordinare, motivarea urgentei in cuprinsul ordonantei de urgenta. Prin aceasta actiune, Mazare cere Guvernului Romaniei suma de zece miliarde de lei vechi despagubiri cu titlu de daune-interese. "Constiinta faptului ca investigatiile finale impotriva subsemnatului sunt efectuate de un Parchet infiintat neconstitutional imi creaza sentimente de acuta neputinta si grava injustitie", a subliniat primarul Constantei.
Scuze de la Ionita si Dobritoiu
O alta actiune a edilului priveste constatarea dreptului sau la un proces echitabil si la siguranta raporturilor juridice. Alte trei actiuni sunt indreptate impotriva procurorului Vasile Ionita si a comisarului Iulian Dobritoiu, precum si impotriva DNA, pentru "modalitatea abuziva si nelegala" in care acestia au facut acte premergatoare in dosarul penal 8/P/2005. In acest caz, primarul solicita paratilor sa-si prezinte scuze fata de el printr-o scrisoare publica si autorizarea sa de a publica scrisoarea intr-un ziar local si central de larga circulatie, pe cheltuiala paratilor. De asemenea, Mazare mai cere ca acestia sa inceteze deindata "comportamentul abuziv si nelegal" fata de el, dar si obligarea paratilor la plata unei despagubiri de un miliard de lei vechi pentru prejudiciul suferit de el prin "vatamarea drepturilor personale".
Alte trei actiuni il vizeaza pe procurorul Florin Tarnacop, seful DNA Constanta, dar si DNA, Mazare cerandu-le acestora sa-si prezinte scuze intr-o scrisoare publica, despagubiri de un miliard de lei vechi si "incetarea comportamentului abuziv si nelegal".
Morar, acuzat de fapte ilicite
De trei dintre actiunile edilului din Constanta este vizat si procurorul sef al DNA, Daniel Morar, impreuna cu Departamentul National Anticoruptie. Acestora, Radu Mazare le cere sa-si prezinte scuze fata de el printr-o scrisoare publica, dar si autorizarea sa de a publica scrisoarea respectiva intr-un ziar local si central de larga circulatie, pe cheltuiala paratilor. Nu in ultimul rand, Mazare solicita obligarea acestora la plata sumei de doua miliarde de lei vechi si sa inceteze deindata "comportamentul abuziv si nelegal".
Procurorul sef Daniel Morar ar fi savarsit, potrivit lui Mazare, o fapta ilicita in momentul in care, in conferinta de presa din 23 noiembrie 2005, a declarat ca "nici o persoana de la Primaria Constanta nu a fost pusa inca sub invinuire in dosarul privind legalitatea unor contracte incheiate in ultimii ani de administratie, dar cercetarile sunt in faza destul de avansata; in acest dosar se fac acte premergatoare, cercetarile fiind intr-o faza destul de avansata cu privire la retrocedarea unor suprafete mari de terenuri si la sume imense de bani". Radu Mazare considera ca, prin declaratiile sale, Daniel Morar a adus atingere dreptului la un proces echitabil, dreptului la respectarea prezumtiei de nevinovatiei si dreptului la onoare si reputatie.
Vatamarea drepturilor personal-nepatrimoniale
In acelasi timp, edilul Mazare cere Departamentului National Anticoruptie, impotriva caruia a inaintat alte trei actiuni, plata a doua miliarde de lei vechi cu titlul de daune-interese pentru prejudiciul suferit prin vatamarea drepturilor personal-nepatrimoniale. Primarul solicita, de asemenea, DNA si "incetarea comportamentului abuziv si nelegal". Mazare a mai aratat ca fata de toate plangerile formulate de el impotriva modului abuziv si nelegal in care se fac cercetarile in dosarul penal 8/P/2005, i s-ar fi raspuns, prin Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA, ca este prematur sa se conteste activitatea de investigare desfasurata de procurorii si politia judiciara a Departamentului National Anticoruptie. Prin acest raspuns, edilul considera ca DNA aduce atingere dreptului la un proces echitabil, dreptului la respectarea prezumtiei de nevinovatie, dreptului la onoare si reputatiei.
Nu in ultimul rand, municipiul Constanta, prin intermediul primarului Radu Mazare, a formulat o actiune impotriva procurorului Vasile Ionita, comisarului Iulian Dobritoiu si impotriva DNA, prin care, in temeiul art. 11 din Carta Europeana a Autonomiei Locale solicita "sa se asigure protectia autonomiei locale care este garantata de Constitutia Romaniei, de Carta Europeana a Autonomiei Locale si de Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale si in consecinta sa se dispuna obligarea paratilor sa inceteze deindata comportamentul abuziv si nelegal manifestat fata de noi cu ocazia cercetarilor efectuate in cadrul dosarelor penale nr. 8//P/2005 si nr. 29/P/2005 si sa ne restituie toate originalele documentelor, notificarilor deja predate".
Radu Mazare a mai facut 11 sesizari, in nume personal si in numele municipiului Constanta, la Avocatul Poporului, Camera Deputatilor, Senat si Consiliul Europei pentru violarea drepturilor la un proces echitabil, dreptului la respectarea prezumtiei de nevinovatie, dreptului la onoare si la reputatie, respectiv pentru violarea autonomiei locale in municipiul Constanta.
Cadou de Mos Craciun
Cu ocazia conferintei de presa de ieri, Radu Mazare a tinut sa precizeze ca aceste actiuni formulate in instanta reprezinta pasul necesar pentru epuizarea cailor interne de atac inainte de sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului. Primarul a mai spus ca cele mai multe actiuni sunt facute in nume personal si vor fi platite de el, insa a refuzat sa spuna suma, precizand doar ca este vorba despre "foarte multi bani". "Nu vreau razbunare, mi-ar placea sa castig procesele pentru ca sunt curat", a precizat Radu Mazare, care a adaugat ca este evident ca lupta anticoruptie se duce, de fapt, cu PSD-ul si cu cei din Opozitie. "Actiunile mele sunt cadou de Mos Craciun pentru procurorii care ma hartuiesc politic de atatea luni", a conchis primarul Constantei, Radu Mazare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.