Guvernul discuta astazi, in prima lectura, modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal incepand din ianuarie 2006. Schimbari importante vor fi adoptate in ceea ce priveste taxarea veniturilor din investitii, respectiv din dobanzi, dividende si tran
Guvernul discuta astazi, in prima lectura, modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal incepand din ianuarie 2006. Schimbari importante vor fi adoptate in ceea ce priveste taxarea veniturilor din investitii, respectiv din dobanzi, dividende si tranzactii cu actiuni. Daca pana acum aceste castiguri erau impozitate cu 1% sau 10%, in functie de perioada de detinere a depozitelor sau a actiunilor, incepand de anul viitor impozitul creste la 16%. Chiar daca, in cazul dobanzilor, finantistii precizeaza ca impozitul majorat se va aplica numai pentru depozitele constituite dupa 1 ianuarie 2006, ramane, insa, intrebarea: ce se impoziteaza de fapt, castigul sau pierderea? Aplicarea acestui impozit a starnit deja controverse, avand in vedere ca dobanzile bancare au scazut semnificativ in cursul acestui an, numeroase banci acordand clientilor dobanzi sub nivelul inflatiei (real negative) estimat pentru 2006 la 5%. In acest context, nu se mai pune problema despre un castig din dobanzi, ci mai mult despre o pierdere, avand in vedere ca dobanda nu mai acopera nici macar inflatia previzionata pentru la anul.
Concret, in prezent o dobanda la un depozit in lei pe un an variaza intre 4% si 5% (dobanzi acordate de banci precum HVB Bank, BRD - Societe Generale, Raiffeisen Bank) si este real negativa daca ne raportam la tintele de inflatie pentru 2006, de 5% anuntata de Banca Nationala a Romaniei, si de 5,5% cat este inflatia estimata pe care s-a construit bugetul anului viitor. In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca tinta de inflatie anuntata de Banca Nationala ar putea fi modificata in crestere in cazul in care majorarile la preturile administrate vor fi cu mult mai mari decat cele cunoscute in prezent. Mai mult, cele mai multe produse de economisire acordate de bancile din Romania au dobanzi variabile, banca rezervandu-si dreptul sa modifice dobanda in functie de evolutia pietei in perioada de depozitare, tendinta fiind de reducere mai ales daca previziunile privind dezinflatia se adeveresc. Astfel, un impozit de 16% aplicat la o dobanda in scadere, deja sub inflatie si din care nu se scad comisionele percepute de banci pentru astfel de operatiuni, ar putea fi aplicat pe o pierdere. In aceste conditii, cei care aveau de gand sa economiseasca ceva bani, nu suficient de multi pentru a-i investi la Bursa, pe piata imobiliara sau la fonduri de investitii, ar putea alege decizia cea mai paguboasa pentru economie - consumul.
Ghetea: "Unii deponenti vor alege alte variante de economisire"
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca impozitarea cu 16% a dobanzilor la depozitele constituite incepand cu 1 ianuarie 2006 nu va influenta foarte mult economisirea. "In primul rand, toate celelalte venituri vor fi impozitate similar, si cele din tranzactii imobiliare, si cele din tranzactii cu valori mobiliare si toate celelalte venituri, si nu cred ca banii vor migra de la banci pe piata imobiliara sau mobiliara. Este de asteptat ca o parte din deponenti sa se gandeasca la alte variante de investitii, insa este vorba doar de cei care detin mai multe zeci de mii de euro, nu de cei care au depozite de cateva mii de euro", a explicat Ghetea. El a precizat ca, avand in vedere structura depozitelor bancare, majoritatea nefiind foarte mari, deponentii nu isi vor schimba optiunea, mai ales ca "nu au alta varianta". Presedintele ARB crede, insa, ca principala problema ramane evolutia economisirii in conditiile in care in care dobanzile practicate sunt oricum foarte mici, chiar real negative, in multe cazuri. "Este foarte important ce se intampla cu dobanzile pe termen lung pentru ca si oamenii care au depozite mici ar putea decide sa le consume decat sa le lase la banca la dobanzi sub inflatie. Solutia in acest caz nu este doar la bancile comerciale, ci si la Banca Nationala, de la care ne asteptam ca prin politici monetare sa relaxeze creditul, inclusiv pe cel in valuta. Sunt convins ca, astfel se va ajunge la o revigorare a dobanzilor, avand in vedere ca bancile vor avea nevoie de resurse si vor atrage depozite la dobanzi mai atractive", a subliniat Gratian Ghetea. Referitor la impozitarea dobanzilor real negative, presedintele ARB considera ca aceasta este o "ciudatenie" cauzata de faptul ca aplicarea acestui impozit se suprapune nefericit cu decizia BNR de a trece la tintirea directa a inflatiei. "Sper ca Ministerul Finantelor si Banca Nationala sa se coreleze, pentru a nu se ajunge in situatia periculoasa de a scadea economisirea, ceea ce ar duce la reducerea creditului si, in final, la reducerea presiunii in vasele care pompeaza sange in organismul numit economie", a incheiat presedintele ARB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.