Liberalii au de gand sa anuleze rolul serviciilor secrete in CSAT. Concret, PNL vrea sa modifice legea de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii astfel incat sefii serviciilor secrete sa nu mai aiba drept de vot ci doar un rol consultati
Liberalii au de gand sa anuleze rolul serviciilor secrete in CSAT. Concret, PNL vrea sa modifice legea de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii astfel incat sefii serviciilor secrete sa nu mai aiba drept de vot ci doar un rol consultativ pe chestiuni tehnice. Acest anunt a fost facut ieri de presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, Radu Stroe, in cadrul unei dezbateri organizate de ProDemocratia pe tema modificarii Legii de functionare a CNSAS. "Noi intentionam sa modificam legea CSAT pentru ca directorii serviciilor secrete nu au ce sa caute acolo", a spus Stroe. El a sustinut ca nu este normal ca mai marii serviciilor de informatii sa vina in CSAT, unde se discuta despre disputele dintre SRI si CNSAS pe marginea dosarelor privind siguranta nationala, ca apoi sa voteze asupra acestor chestiuni.
Comisie de securitate
"Ei centreaza, ei dau cu capul. In PNL s-a format o comisie de securitate, alcatuita din senatori si deputati din Comisiile SRI, SIE si de Aparare. Se numeste comisia de securitate. Aceasta comisie lucreaza deja la amendarea Legii de functionare a CSAT pentru ca dorim ca sefii serviciilor secrete sa nu mai aiba drept de vot in Consiliu, ci doar sa participe cu rol consultativ pe aspecte tehnice, sa aiba mai mult o calitate de invitati" a explicat Stroe. El a mai spus ca liberalii vor sa modifice si Legile privind functionarea SRI, a SIE sau a sigurantei nationale. Stroe a mentionat ca presedintele partidului, premierul Calin Popescu Tariceanu, este de acord cu proiectul de modificare a legii CSAT si ca liberalii se vor consulta si cu democratii pe acest subiect, dupa ce documentul va fi finalizat. Liberalul a mai anuntat ca PNL mai lucreaza si la un proiect de modificare a legilor serviciilor secrete. "Dorim ca Romania sa aiba trei servicii, respectiv SRI, SIE si serviciul similar din MApN. Prin proiectele la care lucram, STS, SPP, serviciul de informatii din MAI si cel din Ministerul Justitiei vor fi incluse in SRI. E firesc sa facem acest lucru pentru ca ele oricum colaboreaza", a completat parlamentarul liberal. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.