In anul 2006, Patronatul Farmacistilor din Romania descopera cu manie ca activitatea farmaciilor se deruleaza pe criterii comerciale. Adica "imperialistii" reprezentantii lanturilor de farmacii, sprijiniti "nepermis" de Ambasada SUA la Bucuresti si o
In anul 2006, Patronatul Farmacistilor din Romania descopera cu manie ca activitatea farmaciilor se deruleaza pe criterii comerciale. Adica "imperialistii" reprezentantii lanturilor de farmacii, sprijiniti "nepermis" de Ambasada SUA la Bucuresti si oficialii Uniunii Europene, habar nu au de "etica si deontologie"; in mod "agresiv", se extind peste micii farmacisti si iau cu japca trecatorii, "indopandu-i" nepermis de mult cu medicamente, bagandu-le acestora mana adanc in buzunare. De aici intelegem ca micii farmacisti, care vor o lege pentru ei, nu doresc sa obtina profit de pe urma activitatii lor. Adica nu ar fi nici o problema ca farmacistul angajat sa nu-si ia salariul si nici daca nu ar obtine bani pentru modernizarea farmaciei.
Farmacistii independenti se sacrifica punand pe primul loc "etica si deontologia". Hai sa fim seriosi. Aici vorbim despre o afacere, chiar daca mai speciala, tot afacere se numeste. Si aceasta activitate trebuie sa se desfasoare intr-un mediu concurential care sa garanteze optiunea si proprietatea. Nu poti sa ceri o lege prin care sa interzici dezvoltarea afacerilor, accesul unui intreprinzator pe aceasta piata si sa conditionezi dreptul de a vinde o afacere celui care da mai mult. Este absurd sa sustii ca este "etic si deontologic" ca in cazul in care o retea de magazine vinde un spatiu comercial sa fie obligata sa vanda doar unui farmacist. Subscriu total pozitiei Asociatiei Retelelor de Farmacii. "Conform ultimelor propuneri ale Ministerului Sanatatii, lanturile de farmacii nu vor mai avea voie sa se dezvolte si, in cazul in care vor dori sa vanda farmaciile, vor putea face acest lucru doar vanzand cate o farmacie unui farmacist. Acest lucru este neconstitutional si incalca prevederile legale si tratatele internationale privitoare la protejarea investitiilor", se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei.
Invocarea "eticii si deontologiei" in aceasta afacere, doar ca sa nu ai concurenta si sa stai linistit pe piata, indiferent daca ai servicii de calitate sau nu, suna de la o posta a demagogie. Este ca si cum buticarul sa ceara ministrului Economiei stoparea aparitiei de supermarketuri. Adica si aici cel care cumpara dintr-un supermaket si-l vinde la dugheana cu un pret mai mare respecta "etica si deontologia". Cel care a investit milioane de dolari ridicand standardul de calitate in comert implementand politica preturilor scazute, nu, este un "hraparet" care nu are respect pentru oameni, facandu-i dependenti de produsele pe care le vinde. Este prea de tot si se demonstreaza cat de departe suntem de normalitate.
Drept este ca fiecare care isi deschide o afacere doreste sa reziste pe piata, dar nici sa negi concurenta cu argumente "nobile".
In fiecare tara cu economie de piata functionala numai dezvoltarea fireasca, pe baza de concurenta, a selectat de la sine actorii principali si nu o legislatie fara nici o logica si sustinere.
Pana la urma presiunile farmacistilor independenti nu demonstreaza altceva decat disperare ca nu-si pot sustine si dezvolta afacerea. Restul nu este decat demagogie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.