Dat fiind faptul ca epidemia de pojar se extinde tot mai mult in judetele tarii si urmare a demararii pe 1 decembrie 2005 a Planului de masuri in vederea prevenirii si controlului extinderii infectiei rujeolice, pana ieri, potrivit Ministerului Sa
Dat fiind faptul ca epidemia de pojar se extinde tot mai mult in judetele tarii si urmare a demararii pe 1 decembrie 2005 a Planului de masuri in vederea prevenirii si controlului extinderii infectiei rujeolice, pana ieri, potrivit Ministerului Sanatatii (MS), au fost vaccinati antirujeolic 9639 de copii, dintre care 3200 au varste cuprinse intre 7 si 11 luni. In aceeasi perioada, au fost vaccinati, in campania scolara, 11.811 elevi, astfel ca numarul total a ajuns la 21.450. Cu toate acestea, marti, la nivel national, erau inregistrate 3136 de cazuri de rujeola. Pana pe 6 decembrie, cele mai multe imbolnaviri - adica 471 - au fost raportate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Constanta, urmata de judetele Prahova - 314, de Arad - 295, Bucuresti - 233, Timis - 221, Bihor - 205, Bacau - 111, Buzau - 117, Caras-Severin - 106, Harghita - 137, Tulcea - 150, restul judetelor avand sub o suta de bolnavi. In doar sase judete - respectiv Botosani, Brasov, Covasna, Neamt, Salaj si Sibiu - nu a fost inregistrat nici un caz de pojar. In Capitala, 70% dintre elevii claselor intai au fost vaccinati pana marti, imunizarea copiilor mai mici de un an urmand sa inceapa peste cateva zile. Aceasta, deoarece multi dintre medicii pediatri se opun inca imunizarii copiilor atat de mici (potrivit Planului de masuri, ei trebuie sa-si asume responsabilitatea acestei vaccinari in scris), iar astfel parintii sunt dezorientati.
Carantina in spitale
Spitalele de boli infectioase, care se confrunta cu un numar mare de cazuri de rujeola, au fost nevoite sa introduca masuri severe de carantina. La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" s-au inregistrat in ultimele cinci zile 45 de cazuri de rujeola, dintre care noua la adulti cu varste cuprinse intre 20 si 25 de ani. "Formele de boala sunt forme medii, care pana in prezent nu pun probleme deosebite", a declarat, pentru Rompres, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Si la Spitalul "Victor Babes" se consemneaza zilnic intre 10 si 15 cazuri cu eruptii, unele dintre acestea confirmandu-se ca fiind rujeola, a informat prof. dr. Emanoil Ceausu. Noua copii bolnavi de rujeola, cu varste cuprinse intre o luna si doi ani, erau internati ieri in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau, la trei dintre ei aparand complicatii. Medicului Elena Damian a declarat pentru Mediafax, ca o parte dintre copiii care au fost spitalizati provin din zonele rurale ale judetului, iar alta parte din municipiile Buzau si Ramnicu Sarat. Conform sursei citate, sase dintre copiii spitalizati au varsta pana intr-un an si nu au intrat in programul de vaccinare, copiii la care au aparut complicatii, la plamani, avand intre o luna si jumatate si doi ani si patru luni. "Infectia rujeolica imbraca forme mai grave la extremele de varsta si in special la grupa de varsta 0-1 ani. In prezent, in sectia de Boli Infectioase Buzau sunt spitalizati mai multi copii, dintre care trei cu forme medii de boala, pentru care intotdeauna exista un risc de complicatii mult mai mare decat daca boala ar evolua la alta categorie de varsta", a declarat medicul Carmen Scantei, sefa Sectiei Epidemiologie din cadrul DSP Buzau.
Al treilea bebelus mort la Constanta
Spitalele din Constanta au intrat in carantina din cauza epidemiei de rujeola si a faptului ca in acest judet s-au inregistrat cele mai grave forme ale bolii, un al treilea bebelus - de numai 6 luni - decedand marti dupa amiaza din aceasta cauza. Aceasta dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, alti doi copii in varsta de 6, respectiv 9 luni, au murit la Spitalul Judetean de Urgenta. Pentru unul dintre aceste cazuri insa, MS afirma ca probele de laborator nu au confirmat diagnosticul de rujeola. In judetul Constanta sunt inregistrate peste 1100 de cazuri suspecte de rujeola, din care 539 sunt confirmate serologic, iar 66 infirmate. La Spitalul de Boli Infectioase sunt internati 106 copii, cu diagnosticul de rujeola, marea majoritate cu varstele sub 2 ani.
Un bebelus din municipiul Ramnicu Valcea, infectat cu virusul HIV-SIDA, a fost trimis ieri, la o clinica de specialitate din Bucuresti, dupa ce analizele facute la spitalul din Ramnicu Valcea, unde era internat, au confirmat ca are rujeola. "In ultimele doua zile, pe corpul micutului a aparut o eruptie si a fost mutat la Spitalul Nr.2, in Sectia de Boli Infectioase. Analizele au confirmat ca micutul are rujeola si l-am trimis la Bucuresti, pentru ca au aparut complicatii", a declarat Doina Iliescu, medicul-sef de la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului nr. 2 din Ramnicu Valcea.
Nicolaescu: "M-ar tenta o actiune in Justitie"
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a raspuns ieri intrebarii ziarului ZIUA, privind o eventuala actiune in instanta in cazul celor care se fac vinovati de aparitia epidemiei de pojar - determinata in mare masura de intarzierea campaniei de imunizare antirujeolice, la randul ei intarziata de organizarea licitatiilor pentru vaccinuri. "M-ar tenta un astfel de demers, tocmai pentru a introduce responsabilitatea in sistemul de sanatate. Insa este extrem de deficil, mai ales pentru MS. Pana la o astfel de decizie insa continua ancheta declansata in aceasta situatie. Primele masuri au fost deja luate, respectiv reorganizarea si restructurarea activitatii de prevenire si control al bolilor transmisibile - prin desfiintarea Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile din structura Institutului de Sanatate Publica Bucuresti; demararea urgenta a Planului de masuri in vederea prevenirii si controlului extinderii infectiei rujeolice - cu scaderea varstei de imunizare, catagrafierea urgenta a copiilor neimunizati si recuperarea restantierilor, precum si vaccinarea contactilor din focare. Vom vedea la finalul analizei daca si ce masuri penale se impun", ne-a declarat ministrul Nicolaescu.
Vaccinare obligatorie pentru copiii intre sapte si 11 luni
Membrii comisiilor de epidemiologie, boli infectioase si de pediatrie au decis, in consens, ca vaccinarea antirujeolica trebuie facuta urgent si copiilor cu varste cuprinse intre sapte si 11 luni, informeaza Ministerul Sanatatii. Conducerea MS a convocat, ieri, membrii comisiilor de pediatrie, boli infectioase si de epidemiologie, pentru a clarifica situatia creata de refuzul unor medici sau parinti de a accepta vaccinarea copiilor sub un an (intre sapte si 11 luni), intrucat, pana acum, aceasta imunizare era facuta doar copiilor cu varste intre 12 si 15 luni. Specialistii celor trei comisii sustin, in acord cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vaccinarea de urgenta antirujeolica, in special in cazul copiilor cu varste cuprinse intre sapte si 11 luni, conform planului de masuri aprobat prin ordin de ministru in 30 noiembrie 2005. (C.P.)
Franta a creat precedentul cercetarii penale
Sistemul sanitar francez a fost zguduit de un scandal asemanator la inceputul anilor '90, cand presa a demascat un scandal de proportii legat de sangele infestat cu HIV care a facut aproape 4000 de victime. In 1991, dupa ce presa din Franta a semnalat faptele, Procuratura s-a autosesizat, judecatorul de instructie trimitandu-i in judecata pe cei responsabili.
Pastrand proportiile, putem spune ca actualul scandal al rujeolei seamana, prin prisma neglijentei criminale de care s-a dat dovada, cu cazul care a zguduit sistemul sanitar francez la inceputul anilor '90. Diferenta este ca, acolo, cei vinovati au platit.
Intre anii 1983 - 1985, conducerea Centrului National pentru Transfuzii de Sange din Franta (CNTS), compania publica de colectare si procesare a sangelui, a distribuit stocuri de sange netratat despre care se stia ca este contaminat cu HIV, virusul care provoaca SIDA. Mai mult de 4000 de victime au primit sangele otravit, iar multe dintre acestea au murit intre timp. Justitia franceza a stabilit ca sefii CNTS stiau inca din mai 1985 ca sangele folosit in transfuzii este contaminat, insa au continuat sa il distribuie pana la sfarsitul lunii octombrie a anului 1985. Aceasta este principala proba care a determinat, in 1992, trimiterea in judecata si apoi condamnarea la 4 ani a lui Jean-Michel Garretta, seful CNTS. De asemenea, adjunctul lui Garetta, Jean-Pierre Allain, fostul director general pentru Sanatate, Jacques Roux, si fostul director al Laboratoarelor Nationale de Sanatate au fost si ei declarati vinovati de curte.
Pe langa responsabilii medicali gasiti vinovati, proceduri judiciare au fost demarate si impotriva liderilor politici ai vremii. S-a considerat ca Guvernul socialist de la acea vreme, condus de Laurent Fabius, are o raspundere cel putin egala fata de situatia creata. Procesele declansate impotriva premierului de la acea vreme, Laurent Fabius, si a ministrilor pentru Afaceri Sociale, Georgina Dufoix, si Sanatate, Edmond Herve, au continuat pana la sfarsitul anilor '90. In final, Ministrul Sanatatii a fost gasit vinovat de omor involuntar si vatamare corporala. (A.C.)
Pasivitatea procurorilor
Parchetul General nu considera insa ca in acest caz ar fi necesara declansarea unei anchete. Oficialii prefera sa dea raspunsuri tip la intrebari spinoase. Redam in intregime pozitia evaziva si lipsita de autoritate a Parchetului: "Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie monitorizeaza informatiile aparute in mass-media, referitoare la cauzele care au condus la decesul unor copii, ca urmare a unei posibile epidemii de rujeola. In ipoteza aparitiei unor date ce ar putea reprezenta elementele constitutive ale vreunei infractiuni, va di-spune efectuarea de (M.V.R.)
Pasivitatea procurorilor
Parchetul General nu considera insa ca in acest caz ar fi necesara declansarea unei anchete. Oficialii prefera sa dea raspunsuri tip la intrebari spinoase. Redam in intregime pozitia evaziva si lipsita de autoritate a Parchetului: "Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie monitorizeaza informatiile aparute in mass-media, referitoare la cauzele care au condus la decesul unor copii, ca urmare a unei posibile epidemii de rujeola. In ipoteza aparitiei unor date ce ar putea reprezenta elementele constitutive ale vreunei infractiuni, va di-spune efectuarea de (M.V.R.)
Varf de epidemie peste 30 de zile
Epidemia de rujeola va atinge varful peste 30 de zile, a declarat, ieri, la finalul sedintei CSAT, presedintele Traian Basescu. Potrivit acestuia, ministrul Sanatatii a prezentat CSAT o informare privind epidemia de rujeola. "Au fost luate toate masurile pentru ca epidemia sa fie tinuta sub control. Este vorba despre pojarul pe care l-am avut toti cand am fost mici, insa daca apare pe fondul altor boli situatia se agraveaza si se poate ajunge la deces", a precizat Basescu. Seful statului a mai aratat ca a primit asigurari ca exista cantitatea necesara pentru vaccinarea tuturor copiilor. (A.G.C.)
Expertii in drept sunt de aceeasi parere
"Parchetul trebuia sa se autosesizeze"
Izbucnirea epidemiei de rujeola a ucis pana acum mai multi copii. Voci din Ministerul Sanatatii declarau, imediat dupa izbucnirea epidemiei, ca moartea copiilor a survenit in conditiile in care in spitale nu exista vaccinul antirujeolic, necesar tratamentului. Aceleasi voci precizau ca licitatiile nu au fost realizate in timp util, motiv pentru care spitalele nu au fost aprovizionate la timp.
Pe de alta parte, expertii in drept contactati de reporterii ZIUA au declarat ca este surprinzator ca, pana in acest moment, Parchetul General nu s-a autosesizat in acest caz.
Urmarirea trebuia declansata in rem
Astfel, avocatul Antonie Iorgovan a precizat ca in cauza este vorba de "legea responsabilitatii ministeriale, iar acestea sunt chestiuni care vizeaza penalul". De asemenea, Iorgovan a mentionat ca "Parchetul poate sa inceapa urmarirea penala in rem, dat fiind ca fapta de culpa exista".
Pe de alta parte, avocatul Viorel Spanu a afirmat ca, "in conditiile in care se stabileste un raport de cauzalitate intre neorganizarea licitatiilor si atitudinea medicilor, se poate examina si o raspundere penala." In ceea ce priveste o autotsesizare a Parchetului General, Spanu a afirmat ca acest lucru este posibil, mai ales pentru ca este vorba de viata unor copii. Pe de alta parte, avocatul a mentionat ca nu este obligatoriu ca autosesizarea sa apartina Parchetului General, institutiile din teritoriu fiind la fel de indrituite sa o faca.
"Neglijenta criminala"
O opinie transanta a venit din partea expertului in drept Lucian Bolcas. Acesta a mentionat ca in acest caz este vorba despre un "abuz criminal in serviciu, principala cauza fiind desfiintarea institutelor autohotne care produc vaccinuri". Intrebat daca, cel putin in teorie, Parchetul General ar fi indreptatit sa declanseze o ancheta in acest caz, Bolcas a raspuns: "Din pacate, Parchetul nu se sesizeaza nici prin acte legale. In teorie, deja trebuia declansata o ancheta penala care sa stabileasca cauzele si eventualii vinovati. Restul sunt subterfugii si mofturi procedurale sub care se ascunde nepasarea institutiilor fata de soarta unor copii". (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.