Preturile terenurilor au crescut cu 250-300% fata de vara anului 2003, ca urmare a "socului ipotecar", se arata intr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. "In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 euro/mp, la inceputul anului 2003,
Preturile terenurilor au crescut cu 250-300% fata de vara anului 2003, ca urmare a "socului ipotecar", se arata intr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. "In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 euro/mp, la inceputul anului 2003, pretul aceleiasi parcele de teren este acum de peste 1000 de euro. De asemenea, in cartierul Primaverii pretul terenului a ajuns la 2500 euro/mp, adica aproape tot atat cat in marile capitale europene", se precizeaza in raport. SGA sustine ca pretul terenului pentru o constructie nu ar trebui sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei, iar in cazul unui proiect mai complex procentul ar putea creste la 25-30%. Specialistii SGA apreciaza ca in perioada urmatoare pretul terenurilor va continua sa creasca, pana in momentul in care va avea loc un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential. Raportul aminteste despre explozia preturilor generata de oferta bancilor in domeniul creditului imobiliar, fapt ce a determinat cresterea exagerata a preturilor. SGA considera ca masurile luate de oficiali pentru a tempera acest tip de credit au venit prea tarziu. De altfel, raportul critica si atitudinea autoritatilor fata de piata imobiliara, pe care o lasa sa se organizeze singura, astfel ca avem parte de o piata "imprevizibila". Noua tendinta este de a parasi apartamentele de bloc si de a construi case pe pamant, astfel ca SGA se asteapta la cresterea pretului terenurilor pana la nivelul la care nu se va mai putea vinde, ca in cazul apartamentelor. SGA atrage atentia ca, la majorarea pretului apartamentelor de bloc a contribuit si ideea ca Romania se va integra in UE si vor veni investitori. "Investitorii ce se invoca nu vor veni in Romania sa cumpere apartamente de bloc! In schimb, vor veni sa cumpere teren agricol care, aici, costa inca 450-600 euro/ha in vreme ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5000 euro, in Italia cu minimum 6000 si in Polonia cu 6-7000 euro/ha", se arata in raport. Aceasta inseamna ca "tema noilor cartiere" continand case pe pamant cu pret de pana la 80.000-120.000 euro va atrage si va constitui un izvor ce va curge circa un deceniu fara a se consuma, precizeaza raportul. Cat despre Bucuresti, raportul SGA arata ca aici nu exista o strategie reala de dezvoltare pentru perioada urmatoare. Potrivit SGA, anul 2006 va reprezenta apogeul derutei in materie de imobiliar. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.