Dupa ce Marko Bela l-a invitat pe presedintele PD sa se retraga din coalitie daca nu sprijina proiectul de lege in forma adoptata de Guvern, democratii si-au transformat propriile nemultumiri in punctul de vedere al Aliantei. In urma sedintei de luni

Dupa ce Marko Bela l-a invitat pe presedintele PD sa se retraga din coalitie daca nu sprijina proiectul de lege in forma adoptata de Guvern, democratii si-au transformat propriile nemultumiri in punctul de vedere al Aliantei. In urma sedintei de luni seara, reprezentantii coalitiei au hotarat ca, pana saptamana viitoare, toate partidele din arcul guvernamental sa pregateasca modificari la Legea privind statutul minoritatilor. Decizia finala asupra amendamentelor care vor ajunge la Comisia juridica din Camera Deputatilor va fi luata cel mai tarziu pe 20 decembrie.

UDMR si PD, la cutite

Principala divergenta intre UDMR si PD este legata de interpretarea angajamentului luat de membrii coalitiei privind statutul minoritatilor. Pe de o parte, Marko Bela spune ca intelegerea a fost ca cele patru partide sa sustina statutul minoritatilor in forma Guvernului, iar noile amendamente ar putea sa dauneze. "Noi avem o intelegere a presedintilor partidelor coalitiei pentru sustinerea statutului minoritatilor in forma Guvernului si nu stiu sa se fi schimbat ceva de atunci. Fata de aceasta intelegere, am inteles ca colegii din PD au o alta pozitie, ceea ce pentru mine inseamna ca riscam sa se bulverseze intelegerea care a existat pana in acest moment", a spus liderul Uniunii, citat de Mediafax. El l-a invitat chiar pe presedintele PD sa se retraga din coalitie daca "nu-si poate respecta propria semnatura".
La randul sau, Emil Boc declara insa ca documentul semnat de cei patru lideri ai coalitiei prevede adoptarea legii cu amendamentele rezultate din raportul Comisiei de la Venetia, iar liderul Uniunii ca nu a prezentat decat "jumatate de adevar". "Ca aceste amendamente nu sunt cele care convin domnului Marko Bela, este alta problema", a adaugat liderul PD.
In opinia sa, Romania nu trebuie sa devina un poligon de incercare pentru drepturi care nu exista si sa adopte o lege a statutului minoritatilor nationale care sa ofere "suprastandarde in materie".

PNL preia nemultumirile PD

Desi democratii sunt cei care contesta actuala forma a proiectului, conducerea Aliantei a decis ca liberalii sa isi asume punctul de vedere al colegilor din PD. Potrivit purtatorului de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, o comisie comuna a celor doua partide va intocmi, pana in data de 20 decembrie, amendamente care sa acopere "integral" observatiile, comentariile si recomandarile Comisiei de la Venetia. Intrebat daca PNL impartaseste punctul de vedere al PD referitor la amendamentele care trebuie aduse legii, Nicolaescu a raspuns ca decizia apartine Aliantei. "Daca vorbim de Alianta, lucrurile sunt foarte clare. Asta inseamna ca si PD si PNL isi insusesc acest punct de vedere", a explicat Nicolaescu.
In urma cu cateva saptamani, premierul Tariceanu declara, in numele formatiunii pe care o conduce, ca PNL, care are o minima cultura politica, stie ca un proiect deja dezbatut si aprobat de Executiv nu poate decat sa fie sustinut in Parlament".

PD respinge dreptul de veto

Principalul amendament al democratilor vizeaza eliminarea din actualul proiect de lege a dreptului de veto al Consiliului minoritatilor nationale cu privire la numirile in functiile publice sau la infiintarea si desfiintarea diverselor structuri ce tin de minoritati nationale. Potrivit democratilor, Consiliul respectiv are in toate celelalte tari doar dreptul de a fi consultat, nu si o putere reala in luarea deciziilor. Marko Bela spune ca nu este vorba de un drept de veto, ci mai degraba de faptul ca avizul comisiei respective trebuie luat obligatoriu in consideratie.
In documentul prezentat de Comisia de la Venetia se mentioneaza ca un Consiliu al minoritatilor are doar dreptul de a fi consultat, nu si dreptul de a decide sau de a impune ceva prin drept de veto.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.