Dupa o intarziere de aproximativ 30 de minute a aeronavei oficiale, provocata de conditiile atmosferice nefavorabile aterizarii, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflat in turneu prin Europa, a sosit, ieri seara, la Bucuresti. De acol
Dupa o intarziere de aproximativ 30 de minute a aeronavei oficiale, provocata de conditiile atmosferice nefavorabile aterizarii, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflat in turneu prin Europa, a sosit, ieri seara, la Bucuresti. De acolo, ea a plecat direct la Palatul Cotroceni unde a semnat Acordul privind amplasarea bazelor americane in Romania. Momentul a fost precedat de o conferinta de presa comuna a Condoleezzei Rice si a presedintelui Traian Basescu. Liderul de la Cotroceni, cel mai infocat adept al Axei Washington-Londra-Bucuresti, a tinut sa remarce ca se implinesc 125 de ani de relatii diplomatice Romania-SUA. (Anca HRIBAN)
Primire cu gimnaste, ca la nord-coreeni
Primirea organizata de oficialii romani pe Aeroportul International "Henri Coanda" a debutat cu stangul: Seful diplomatiei americane a fost asteptat cu scara in dreptul iesirii pilotilor aeronavei. Momentul a fost repede depasit dupa ce scara a fost mutata iar ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu i-a oferit Condoleezzei Rice un mic buchet de flori. Secretarul de stat a fost asteptat si noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Cat priveste abordarea, aceasta a semanat putin cu cea nord-coreeana. Condoleezza a fost preluata si condusa la salonul oficial al aeroportului de Nadia Comaneci, insotita de alte trei gimnaste campioane. Oficialul american a fost escortat apoi spre Palatul Cotroceni, unde a avut un tete-a-tete cu presedintele Traian Basescu, urmat de discutii in plenul delegatiilor si de semnarea "Acordului de acces" privind amplasarea unor facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei.
Cu toate acestea, vizita sefului diplomatiei americane la Bucuresti pare sa fi stat sub semnul "micilor" intarzieri, conferinta de presa comuna de la Palatul Cotroceni, lasandu-se asteptata vreme de jumatate de ora. Inainte de a parasi Capitala pentru a se indrepta spre Kiev, Condoleezza Rice ar fi trebuit sa ajunga la Ambasada SUA la Bucuresti, insa nu a mai facut-o, parasind cu intarziere Romania. Cu ocazia vizitei secretarului de Stat al SUA, autoritatile romane au suplimentat numarul fortelor de ordine din Capitala, mobilizand aproximativ 250 de politisti, precum si un numar important de agenti de circulatie in vederea fluidizarii traficului rutier. Jandarmeria Romana a informat ca la misiunile prilejuite de vizita oficialului american au fost concentrati 500 de jandarmi, care au actionat in patrule pedestre, auto, in punctele de supraveghere de pe traseele de deplasare si in cele considerate "vitale", precum si la cele de desfasurare a activitatilor. (D.E.)
Traian Basescu, presedintele Romaniei
Baze si zone de antrenament la Kogalniceanu, Babadag, Cincu si Smardan
"Am discutat atat pe tema Tratatului legat de facilitatile militare americane care se vor infiinta pe teritoriul Romaniei cat si despre evolutia situatiilor din zona: stabilitatea din zona Balcanilor, Marea Neagra, dezvoltarea economica, colaborarea militara. Tin sa va reamintesc ca anul acesta se implinesc 125 de ani de relatii diplomatice intre Romania si SUA. Tratatul pe care il semnam cu SUA fixeaza Romania in circuitul securitatii globale cu o contributie deosebit de importanta. In momentul in care Tratatul va fi validat de Parlament, Romania va deveni un serios pilon de stabilitate in zona. Facilitatile militare americane vor fi amplasate la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, baza Babadag, zona de antrenament Cincu si zona de antrenament Smardan. Din punctul nostru de vedere, semnarea Tratatului reprezinta o dovada ca armata romana a ajuns la un stadiu inalt, ea poate fi acum un partener credibil al SUA. Semnarea Tratatului mai demonstreaza si ca structurile de securitate din Romania pot colabora cu cele similare din SUA. Intotdeauna a existat, in relatiile bilaterale, onestitate intre Romania si SUA. Un alt aspect deosebit de important este acceptarea de catre poporul roman a prezentei americane in Romania.
Riscul atacurilor teroriste, acelasi
Riscul atacurilor teroriste nu este mai mare sau mai mic ca inainte. Romania este un stat care lupta impotriva terorismului si, in acest caz, riscurile sunt egale cu cele asumate de alte state. Riscul este calculat si asumat si, in acelasi timp, apreciat ca poate fi tinut sub control. Romania este decisa sa isi duca la capat misiunile asumate nu numai fata de aliati, dar si fata de nevoile poporului irakian care are dreptul sa traiasca intr-o tara stabila politic. Romania nu isi va diminua efectivele militare din Irak inainte de momentul in care, la retragere, sa fie indeplinite toate dezideratele pentru care ne aflam acolo. Nu au existat si nu exista inchisori secrete ale CIA in Romania. Nu ar fi posibil ca in Romania sa fie practicata tortura. Suntem o tara in care sunt respectate drepturile omului. Am adresat un apel catre societatea civila din Romania si din strainatate. Daca exista dorinta de a se vizita orice punct din Romania, orice baza militara, orice loc in care se suspecteaza ca s-ar practica tortura, Romania pune la dispozitie orice astfel de locatie. Cei care vorbesc ca in Romania exista locuri in care sunt torturati oameni sa isi asume responsabilitatea afirmatiilor pe care le fac. Nu putem specula la infinit in legatura cu niste avioane care decoleaza sau aterizeaza. Avioanele au aterizat si vor mai ateriza. Este deplasat ca in baza aterizarii sau decolarii unor avioane sa spui ca in Romania sunt niste inchisori secrete ale CIA. Cine are suspiciuni, sa pofteasca in Romania." (R.G.)
Seful diplomatiei SUA, Condoleezza Rice
SUA si Romania nu sunt doar prietene, ci si surori
Foto: Rompres "Sunt foarte incantata sa fiu aici. Remarc cu bucurie ca la 16 ani de la prabusirea comunismului, Romania a devenit un partener real al NATO si vom semna un acord care sa permita trupelor americane sa foloseasca teritoriul Romaniei. Va multumesc foarte mult pentru eforturi. Abia astept sa semnez acest acord. Eram cu presedintele Bush cand a rostit discursul la Bucuresti si am vazut curcubeul, simbolul unei relatii renascande dintre cele doua tari. Statele Unite si Romania nu sunt doar prietene ci si surori, in Afganistan, Balcanii de Vest si Irak. Tocmai de aceea le multumesc familiilor soldatilor care sunt alaturi de noi in locuri periculoase. Cu Romania avem o relatie deosebita. Si bulgarii sunt aliatii nostri, dar presedintele Bush a considerat ca semnarea acestui acord cu Romania este mai rezonabil din punct de vedere geografic. Stim ca Romania s-a angajat sa-si transforme armata si sa o intareasca. Acest acord de transfer este trasparent. Va fi evident ca este o baza de instruire.
Eliminarea teroristilor de pe strada
Am avut discutii cu aliatii nostri (din Europa) despre importanta activitatii de informatii si de a elimina teroristii de pe strada. Sa nu uitam ca nu putem preveni un atac daca nu stim ca va avea lor. Informatiile sunt singurele mijloace de a sti de un atac inainte de a se produce. Nu am putut mobiliza serviciile de informatii pentru a preveni atacul din 11 septembrie. Nu a fost posibil sa le prevenim, dar am pus foarte mult accent pe importanta informatiilor care sa previna aceste atacuri. Cred ca se poate spune ca eliminarea teroristilor din strada intr-adevar a salvat vieti. Ceea ce am spus eu public, colegilor mei, faptul ca vrem sa folosim orice mijloc legal pentru a-i captura, aresta, intergora si a obtine informatii de care avem nevoie, acestea sunt practici care salveaza vieti. Fara serviciile de informatii nu putem salva vieti".
Cat priveste scandalul inchisorilor CIA Rice a declarat: "Nu va voi vorbi despre aceste actiuni, pentru ca ar insemna sa ma refer la informatii presupuse." (D.E.)
Baza Kogalniceanu, comandament militar regional al Pentagonului
SUA vor disloca in Romania 4000 de oameni
Semnarea acordului pentru infiintarea bazelor americane in Romania nu va insemna si sosirea de maine a puscasilor americani in Dobrogea. Va mai trece ceva timp pana cand vom vedea pe ulita primarului din Kogalniceanu uniforma yankeilor. Acestia nu vin pe un teren necunoscut.
Americanii au inceput sa testeze facilitatile pe care romanii le pun la dispozitie in urma cu mai multi ani. Relatiile bilaterale dintre Romania si SUA in domeniul militar au fost intensificate dupa aderarea tarii noastre la Parteneriatul pentru Pace (ianuarie 1994). Prin Parteneriatul Strategic, semnat in 1997, SUA au oferit asistenta Romaniei pentru sustinerea pregatirii pentru integrarea in structurile euroatlantice si pentru reforma sectorului de aparare. In luna februarie 2000 s-a lansat Parteneriatul Strategic Intensificat, in care au fost definite prioritatile si obiectivele aferente domeniilor considerate strategice de catre ambele parti: economic, militar, al stabilitatii regionale si al riscurilor de securitate neconventionale.
Sprijin in anumite domenii
Din anul 2001, SUA sprijina Armata Romaniei pe probleme ale transformarii, prin oferirea de consultanta, precum si printr-un program de parteneriat cu specialistii de la Institutul de Studii de Aparare al SUA pentru implementarea Sistemului de Planificare, Programare, Bugetare si Evaluare in MApN. Anul trecut au avut loc lucrarile Grupului Bilateral de Lucru pe probleme de Aparare Romania-SUA, prilej cu care a fost convenit si redactat documentul "Cartea alba a cooperarii bilaterale romano-americane pentru aparare in 2005". Romania beneficiaza de asistenta financiara in cadrul programului FMF (Foreign Military Finacing Program). Acesta este un program guvernamental SUA pentru finantarea, prin fonduri nerambursabile sau prin credite, a achizitiei de echipamente, servicii si instruire militara. In perioada 1996-2005 au fost alocate Romaniei prin acest program aproximativ 142 milioane de dolari. Alocatiile au fost destinate sprijinului in implementarea reformei, dezvoltarii Centrului Operational de Suveranitate Aeriana, comunicatiilor tactice, echipamentelor IT si NBC, sistemului integrat informatizat logistic etc.
In privinta cooperarii in vederea modernizarii tehnicii de lupta, Romania a colaborat cu numeroase firme americane dezvoltand proiecte cum sunt Centrul Operational de Suveranitate Aeriana, avioanele de transport C-130, radarele tridimensionale FPS-117, radarele tridimensionale digitale Gap Filler, avioane fara pilot, simulatoare, statii radio.
Parteneriatul romano-american in combaterea terorismului se concretizeaza in participarea tarii noastre la stabilizarea si reconstructia Afganistanului - aproximativ 550 militari si Irakului (870 militari).
Investitii in cazarmi si poligoane
In anul 2003, Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, care va deveni Comandament militar regional al Pentagonului, a fost intrebuintata temporar de trupele americane, in baza aprobarii Parlamentului Romaniei pentru punerea la dispozitia Coalitiei antiirakiene a spatiului aerian si a elementelor de infrastructura necesare. De asemenea, Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu si facilitati din Portul Agigea Sud au fost utilizate pentru rotirea trupelor americane participate la KFOR. Anul acesta peste 1800 de militari americani au participat la aplicatia ROMEX 05, desfasurata in poligonul Babadag.
Americanii au avut grija sa studieze cu atentie locurile unde isi vor trimite aproape 4000 de oameni. Au facut investitii in anumite cazarmi si poligoane pe care MApN le-a pus la dispozitia Aliantei prin catalogul privind facilitatile ce pot fi puse la dispozitia NATO (Host Nation Support). Ramane de vazut cu ce vor mai veni americanii in afara de oameni. Se vehiculeaza informatia ca in Dobrogea se va infiinta si un mare depozit de armament si munitii al armatei americane. Acesta va trebui protejat. Intrebarea e cu ce tip de armament: conventional sau neconventionala. In nici un caz cu MIG-urile 29 retrase de la zbor si aflate in buncarele de la Kogalniceanu. Pana vom afla raspuns la aceasta intrebare va mai trece ceva timp. (Doru DRAGOMIR)
Soarta bazelor din Bulgaria se decide la primavara
Bulgaria preconizeaza incheierea acordului privind amplasarea bazelor americane in primavara viitoare, transmite Rompres. Dupa mai multe consultari cu SUA, Bulgaria spera ca, in februarie-martie 2006 sa ajunga la un acord cu Statele Unite asupra bazelor militare americane pe teritoriul sau - anuntau, luna trecuta, surse din Ministerul bulgar al Apararii. Washingtonul a inceput in aceasta toamna discutiile cu Sofia, noul sau aliat din cadrul NATO, pe marginea amplasarii pe teritoriul bulgar a doua centre de instructie, in situatia in care 70.000 de militari americani aflati in bazele existente in Europa si Asia, din perioada razboiului rece, vor trebui reorientati catre noi potentiale puncte fierbinti, din Orientul Mijlociu si Africa. "Sper ca toate detaliile vor fi acceptate si poate in februarie sau martie sa avem un acord" - declara ziaristilor, ministrul Apararii bulgar Veselin Bliznakov.
Statele Unite ale Americii si Bulgaria au purtat deja cateva runde de convorbiri pentru folosirea in comun a aeroportului Bezmer si a poligonului de tragere de la Novo Selo, ambele situate in partea de sud a tarii, langa frontiera cu Turcia. Noul guvern socialist de la Sofia a anuntat ca va negocia astfel incat sa se obtina rezultatele scontate, dar ritmul in care se vor purta negocierile sunt conditionate de vecinatatea cu Romania.
Precedentul romanesc
"Romania si SUA vor semna, azi, un acord privind amplasarea de obiective militare americane pe teritoriul romanesc, scria, in numarul de ieri, cotidianul bulgar online "Dnevnik", citat de Rador. Pe langa faptul ca documentul va constitui un precedent pentru fostii sateliti sovietici din Europa, acest lucru arata cat de puternic este simtul romanilor de a specula momentul. Cu totii am realizat, de mult, ca americanii nu ne vor "ineca" in investitii pe langa bazele lor si nici prea multi cetateni bulgari nu-si vor gasi, in cadrul acestora, o paine. Insa, putini stiu ca, prin tergiversarea negocierilor la Sofia, pe harta se risca mize de o amploare cu mult mai mare, precum milioanele de dolari in granturi americane pentru Armata bulgara, politie, vami, imaginea pozitiva a Bulgariei peste ocean, ca partener, sprijinul Washingtonului pentru aderarea tarii la UE la 1 ianuarie 2007 si soarta surorilor medicale bulgare din Libia.(D.E.)
Reuniune CSAT la Palatul Cotroceni
Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii se vor reuni astazi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu. Aceasta este cea de a doua reuniune a Consiliului in mai putin de o luna, dupa cea in care a fost infiintata Comunitatea Nationala de Informatii ca structura aflata in subordinea CSAT. Reuniunea CSAT are loc la o zi dupa vizita la Bucuresti a sefului diplomatiei americane, Condoleezza Rice, si de la semnarea Acordului privind amplasarea facilitatilor americane pe teritoriul tarii noastre. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.