Zeci de camere video mobile supravegheaza, incepand de ieri, traficul rutier si constata incalcarea regulilor de circulatie pe sectorul Bucuresti-Ploiesti-Sinaia-Azuga al DN1, unde se inregistreaza peste 60 la suta din totalul accidentelor grave din
Zeci de camere video mobile supravegheaza, incepand de ieri, traficul rutier si constata incalcarea regulilor de circulatie pe sectorul Bucuresti-Ploiesti-Sinaia-Azuga al DN1, unde se inregistreaza peste 60 la suta din totalul accidentelor grave din tara si cu cea mai mare rata de mortalitate. Contractul incheiat de Inspectoratul General al Politiei Romane si Alcatel vizeaza o portiune de 140 de kilometri a DN1, si anume de la Bucuresti la Azuga, fiind instalate in jur de 60 de videocamere cu aparate radar coordonate de trei dispecerate. Proiectul - pentru care au fost alocate 2,823 de milioane de euro, 75 la suta fonduri Phare si restul cofinantare asigurata de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) - presupune furnizarea unei solutii complete (proiectare, instalare, punere in functiune, testare, training si management de proiect) pentru supravegherea traficului. Solutia se bazeaza pe tehnologie video integrata cu subsistemele aditionale ale unor terti parteneri si asigura masurarea rapida si controlul vitezei, recunoasterea automata a numerelor de pe placutele de inmatriculare chiar si atunci cand acestea sunt murdare sau au suferit modificari, alarmarea automata in caz de accident, analiza traficului si transmisia de date printr-o retea de fibra optica a carei lungime este de 90 de kilometri. Conform politistilor, acest sistem inregistreaza cazurile de nerespectare a vitezei legale cu o abatere maxima de doi la suta si poate calcula viteza medie pe anumite tronsoane de drum.
Amplasarea camerelor
Sistemul este compus din trei subsisteme independente, coordonate prin cate un dispecerat de Politie Rutiera, in Barcanesti, Academia de Politie (Bucuresti) si Sinaia. Primul dispecerat supravegheaza videocamerele amplasate in zonele Baneasa, INMH, Academia de Politie, Lukoil Otopeni, Agip Otopeni, Balotesti, Tancabesti si Ciolpani. Al doilea cuprinde zonele Potigrafu, Puchenii Mari, Barcanesti, Postul de Politie Barcanesti, Centura Ploiesti Vest, Ploiesti Metro. Ultimul are in vedere Comarnic, intersectia DN1 cu DN 71, intersectia DN1 cu bulevardul Ferdinand (ambele intersectii in Sinaia), Busteni si Azuga. Potrivit politistilor, sistemul functioneaza permanent, atat ziua cat si noaptea, oferind date si informatii in timp real despre desfasurarea circulatiei si dispune de o arhiva de imagini si date pe o perioada de 30 de zile, prin intermediul careia pot fi reconstruite si analizate diverse evenimente (accidente, infractiuni), putand constitui material probatoriu. La inaugurarea oficiala a sistemului de supraveghere video a DN1, care a avut loc in localitatea prahoveana Barcanesti, au mai participat, alaturi de ministrul Vasile Blaga, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, si seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.