Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a dat asigurari ca Statele Unite nu folosesc tortura pentru a obtine informatii de la prizonieri si, de asemenea, nici nu au cerut altor tari sa tolereze in acest scop folosirea torturii. Precizarea a
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a dat asigurari ca Statele Unite nu folosesc tortura pentru a obtine informatii de la prizonieri si, de asemenea, nici nu au cerut altor tari sa tolereze in acest scop folosirea torturii. Precizarea a fost facuta, ieri, de Rice, la Baza aeriana americana Andrew si a constituit o replica la avalansa de atacuri privind transportarea de catre CIA a unor prizonieri spre centre de detentie in care s-ar folosi tortura. Si consilierul pentru securitate nationala, Stephen Hadley, a negat informatiile privind presupusele inchisori girate de CIA, sustinand ca "Washingtonul nu trimite teroristi prezumtivi in strainatate pentru a-i tortura". Astazi, secretarul de stat american se va afla la Bucuresti, unde, la Palatul Cotroceni, se va intalni cu presedintele Traian Basescu si va semna Acordul de asociere privind infiintarea de baze militare ale SUA in Romania.
La o intalnire cu directorul unui cotidian central, un realizator de emisiuni TV si un redactor-sef adjunct al unui saptamanal, care a avut loc la Cotroceni, in luna mai, presedintele a explicat de ce tine atat de mult la "Axa Washington-Londra-Bucuresti" si nu este adeptul unor relatii la fel de apropiate cu partenerii traditionali Franta si Germania. Traian Basescu a afirmat, conform ziarului "Gardianul", razand: "Decat sa sug... la mai multi licurici mai mici, mai bine sug... la un licurici mai mare"!
Condoleezza Rice neaga tortura, nu si zborurile
Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice este asteptata in cursul acestei zile la Bucuresti unde va semna cu presedintele Traian Basescu acordul de stabilire a bazelor militare americane in Romania. Inainte de turneul european care o poarta prin Berlin, Bucuresti, Kiev si Bruxelles, Condoleezza Rice a sustinut o declaratie de presa in care a abordat cel mai fierbinte subiect al politicii externe americane: scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa.
SUA "vor folosi orice mijloace legitime pentru a invinge terorismul", a declarat, ieri, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, inainte de inceperea turneului sau european. "Nu putem discuta despre informatii care ar putea compromite operatiunile serviciilor de informatii, de aplicare a legii si militare. Ne asteptam ca si celelalte natiuni sa impartaseasca punctul nostru de vedere", a fost replica seaca a lui Rice referitor la problema operatiunilor clandestine desfasurate de CIA in afara granitelor SUA. Informatiile obtinute de agentiile americane "de la un numar restrans de detinuti deosebit de periculosi" au contribuit la prevenirea unor atacuri teroriste "in Europa, precum si in SUA si alte state", a continuat secretarul de Stat american, subliniind ca Washingtonul nu permite si nici nu tolereaza tortura, indiferent de circumstante. "SUA nu folosesc spatiul aerian sau aeroporturile nici unui stat pentru a transporta detinuti intr-un alt stat, unde acestia ar putea fi torturati", a punctat Rice, amintind ca, "in privinta detinutilor, Guvernul SUA se supune legislatiei in vigoare, Constitutiei si obligatiilor care ii revin in urma semnarii acordurilor internationale in domeniu". "Politica SUA consta in faptul ca interogatoriile trebuie sa se desfasoare (...) in absenta torturii", a explicat oficialul american. Washingtonul "a respectat in totalitate suveranitatea celorlalte state cu care a cooperat in aceasta privinta", a adaugat Rice. "SUA se bazeaza pe legi. Eu si colegii mei am jurat sa aparam Constitutia SUA", a argumentat oficialul american, subliniind ca "SUA nu transporta si nu a transportat detinuti dintr-o tara in alta cu scopul interogarii lor sub tortura." Interventia secretarului de Stat al SUA se produce in contextul in care autoritatile de la Washington au anuntat, saptamana trecuta, ca vor oferi un raspuns "oportun" si "direct" intrebarilor europene pe marginea dezvaluirilor din presa si ale Human Rights Watch, potrivit carora SUA permite transferarea unor detinuti suspectati de terorism in afara granitelor sale in scopul interogarii lor prin metode neconventionale.
Scandalul CIA ameninta turneul
In pofida clarificarilor oferite ieri, remarcile secretarului de Stat american pe tema operatiunilor desfasurate de agentia americana de informatii in afara SUA ar putea fi reluate in cadrul turneului sau european, scandalul CIA amenintand sa devina o tema centrala a discutiilor cu oficialii europeni. Asteptata, ieri, la Berlin, pentru o intrevedere cu noul cancelar german, Angela Merkel, sefa diplomatiei americane va ajunge, astazi, la Bucuresti, urmand sa viziteze Kievul si, in final, sa asiste la reuniunea ministeriala a NATO de la Bruxelles. Intre picaturi, Rice va avea intalniri bilaterale cu mai multi omologi europeni, programul vizitei secretarului de Stat american in Europa incluzand intrevederi cu ministrii de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, si rus, Serghei Lavrov. Toate acestea se vor desfasura, insa sub semnul polemicii provocate in Europa de informatiile privind utilizarea de catre CIA a unor aeroporturi europene pentru transportarea "detinutilor-fantoma", suspectati de acte de terorism. Desi la finalul saptamanii trecute afirmau ca nu vor profita de vizita secretarului de Stat american pentru a obtine explicatii in cazul presupuselor escale ale avioanele CIA, oficialii germani par sa se fi razgandit in aceasta privinta, Berlinul anuntand, ieri, ca doreste clarificari in legatura cu peste 400 de survoluri si escale ale unor avioane suspectate ca ar fi fost folosite de agentia americana de informatii, transmite Rompres. (D.E.)
Germania pune scandalul CIA pe tapet
Lista germana cu cele peste 400 de survoluri si escale ale unor avioane suspectate ca ar fi fost folosite de CIA, se afla printre principalel teme care vor fi abordate in cadrul intalnirilor pe care le va avea la Berlin secretarul de stat SUA. Ulrich Wilhelm, purtator de cuvant al Guvernului de la Berlin, a confirmat astfel informatiile publicate la sfarsitul saptamanii trecute de revista germana Der Spiegel potrivit carora lista, intocmita de controlul de trafic aerian, arata ca cel putin 437 de zboruri au fost efectuate pe teritoriul Germaniei de avioane ale CIA. Problema va fi ridicata in cadrul intalnirii dintre Condoleezza Rice si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat purtatorul de cuvant, precizand ca Germania are cateva "intrebari concrete" in legatura cu lista respectiva, fara sa intre in amanunte. (Victor RONCEA, Berlin)
Paza Condoleezzei
Condoleezza Rice si agentul special Mike Evanoff Vizita la nivel inalt, in Romania, a secretarului american de Stat, Condoleezza Rice, a impus luarea unor masuri de securitate deosebite din partea serviciilor speciale romanesti si americane. Protectia secretarului de Stat este asigurata de agenti ai Biroului de Securitate Diplomatica (Bureau of Diplomatic Security). Pe timpul prezentei Condoleezzei Rice in Romania, agentii americani vor coopera cu ofiterii Serviciului de Protectiei si Paza. SPP-ul a ales doua trasee principale de deplasare a coloanei oficiale de la Otopeni la Palatul Cotroceni. Avand in vedere ca nu sunt prevazute activitati in spatii deschise, puncte fixe de observare unde vor fi instalati lunetisti vor fi doar in punctele obligatorii de trecere de pe intinerarele de deplasare. Chiar daca SPP a pus la dispozitie o masina blindata pentru Condoleezza Rice, probabil ca aceasta va folosi un autoturism blindat al Ambasadei SUA la Bucuresti. Doua spitale de urgenta din Bucuresti sunt pregatite pentru a asigura asistenta medicala pentru membrii delegatiei americane, daca va fi cazul. In coloana oficiala se va afla o ambulanta si o masina dotata cu echipamente de comunicatii si bruiaj electronic. "Principala", cum este denumita masina in care se afla "Obiectivul" (in cazul nostru, Condoleezza Rice-n.r.) va fi escortata de cel putin cinci masini in care se vor afla agentii speciali americani si ofiterii SPP. Tot in coloana se va afla si un autoturism de rezerva identic cu cel in care se va afla Condoleezza Rice. In permanenta, in apropierea demnitarului american se va afla un agent al Biroului de Securitate Diplomatica. Este posibil ca si la Bucuresti, Condoleezza Rice sa il aiba mereu aproape pe agentul special Mike Evanoff. Potrivit unor surse autorizate, pe timpul prezentei in Romania a Condoleezzei Rice, nu vor fi impuse restrictii in spatiul aerian asa cum s-a intamplat in timpul vizitei presedintelui american George Bush la Bucuresti in noiembrie 2002. (Doru DRAGOMIR)
Consilierul SUA pentru securitate promite explicatii
Consilierul prezidential american pe probleme de securitate, Stephen Hadley, a incercat sa dea un raspuns intrebarilor lansate din toate colturile lumii relativ la escalele unor avioane ale CIA in diverse tari si la existenta unor presupuse centre ilegale de detentie ale Agentiei, in afara teritoriului Statelor Unite, asa-numitele "locatii negre", in care ar fi detinute si torturate persoane suspectate de terorism. Uniunea Europeana a cerut oficial Washingtonului explicatii in acest dosar. Hadley a asigurat ca SUA vor conferi, in curand, explicatiile solicitate.
Autoritatile americane nu au comentat acest subiect, dar au aparat utilizarea practicilor mai dure in cadrul razboiului impotriva terorismului. Washingtonul nu trimite suspecti de terorism in strainatate pentru a fi torturati, a declarat, duminica, Stephen Hadley, precizand ca secretarul de Stat, Condoleezza Rice, va face o declaratie pe aceasta tema in timpul vizitei sale in Europa. Condoleezza Rice "va aborda global aceste probleme (...) va sublinia ca amenintarea terorismului priveste pe toata lumea si ca este nevoie de cooperare pentru a-i face fata", a adaugat Hadley intr-o interventie la postul de televiziune american Fox News, citat de Mediafax.
Exista operatiuni "despre care nu se poate vorbi"
Oficialul a tinut sa precizeze: "In cadrul cooperarii nostre, respectam legea americana; respectam suveranitatea tarilor cu care cooperam."
Intr-un alt interviu, acordat, tot duminica, postului de televiziune CNN, Stephen Hadley a subliniat nevoia de cooperare in "razboiul impotriva terorismului", afirmand, insa, exista operatiuni "despre care nu se poate vorbi", deoarece acest lucru "ar ajuta inamicul" si ar pune in pericol tarile care coopereaza cu Statele Unite. Consilierul american a atras atentia ca, din declaratiile sale, nu trebuie dedus ca CIA ar avea intr-adevar inchisori secrete in strainatate.
"Teroristii ne ameninta pe toti. Ati vazut atacurile teroriste din Marea Britanie, Spania, Turcia, Rusia, Egipt, Iordania, Arabia Saudita. Terorismul este intr-adevar o amenintare la adresa lumii civilizate. Trebuie sa cooperam pentru a infrunta aceasta amenintare care ne priveste pe toti", a comentat Hadley.
Consilierul a luat apararea politicii americane de arestari si interogatorii in strainatate al unor suspecti de terorism, dupa ce presa a dezvaluit ca un german a fost detinut timp de cinci luni de catre CIA, in cele din urma arestarea dovedindu-se nejustificata. Khaled al-Masri, un cetatean german de origine libaneza, a fost arestat in Macedonia si detinut de CIA timp de cinci luni in Afganistan, pana cand agentii si-au dat seama ca nu exista motive sa fie retinut, au dezvaluit cotidianul american The Washington Post si saptamanalul german Der Spiegel.
Oficiali americani cu rang inalt si-au recunoscut greseala in fata autoritatilor germane in mai 2004, potrivit editiei de duminica a Washington Post. Ziarul afirma ca CIA a capturat aproximativ 3000 de persoane suspecte de terorism, dar este imposibil de stiut in cate dintre aceste cazuri s-au comis erori. Citand sub acoperirea anonimatului actuali si fosti responsabili ai serviciilor secrete, The Washington Post subliniaza ca, deseori, arestarile sunt operate pe baza unor informatii eronate furnizate de detinuti. Astfel, a fost decisa arestarea unui profesor nevinovat, care ii daduse o nota proasta unui membru Al-Queda aflat in custodia americanilor.
Hadley a precizat ca aceasta politica de arestari si interogari al suspectilor in strainatate era practicata si inainte de 11 septembrie 2001, si chiar inainte de primul mandat al lui George W. Bush, fiind utilizata de "mai multe tari". "Este un instrument pe care il folosim in combaterea terorismului", a spus Hadley. "Uneori se fac greseli si oamenii depasesc limitele. Cand acest lucru se intampla, este clar ca facem anchete serioase si vinovatii sunt pedepsiti", a asigurat responsabilul american. (I.C.)
PSD vrea clarificari
Conducerea PSD va propune liderilor de grupuri parlamentare o intalnire in care sa convina masurile cele mai adecvate pentru clarificarea aspectelor legate de acuzatiile privind pretinsele centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei. "S-a decis ca PSD sa propuna liderilor de grup din Parlament ca acestia sa se intalneasca si sa decida care este masura cea mai inteleapta, adecvata, in scopul clarificarii acestor chestiuni", a afirmat ieri purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu. (R.A.)
Presa britanica acuza Guvernul de la Londra
Intr-un articol publicat ieri, cotidianul The Guardian apreciaza ca "Londra se face vinovata de incalcarea legislatiei internationale, in cazul in care a permis avioanelor CIA cu prizonieri sa aterizeze pe aeroporturile britanice, fie doar pentru a alimenta, potrivit unui raport al unor experti americani", informeaza Mediafax. Chiar si prin acordarea permisiunii de a relimenta aeronavele in drumul lor spre Orientul Mijlociu, unde urmau sa preia detinutii, Marea Britanie ar incalca legislatia internationala, potrivit raportului juristilor americani, care urma sa fie prezentat, ieri, in Camera Comunelor. Autorii raportului considera ca Guvernul Blair ar putea fi sanctionat din punct de vedere legal pentru sprijinul acordat CIA. O comisie parlamentara britanica, alcatuita din reprezentanti ai principalelor trei partide politice, a fost formata in septembrie, dupa ce The Guardian a scris despre presupuse curse CIA, care au aterizat si au decolat de pe aeroporturi civile si de la baze ale fortelor aeriene britanice de cel putin 210 ori, incepand cu 11 septembrie 2001. Duminica seara, Ministerul de Externe de la Londra a precizat ca nu are "probe care sa confirme acuzatiile din presa referitoare la utilizarea teritoriului britanic in operatiunile de transport" ale prizonierilor.
Statele UE risca sanctiuni aspre
"Statele europene banuite ca ar fi permis CIA sa deschida pe teritoriul lor inchisori secrete pentru interogarea suspectilor Al-Queda, prin folosirea unor metode interzise in Statele Unite, au fost avertizate, duminica, de Uniunea Europeana, ca risca sanctiuni aspre", nota, ieri, cotidianul britanic The Telegraph. Publicatia facea astfel referire la faptul ca oficialii Comisiei Europene au anuntat ca investigheaza informatiile neconfirmate inca, potrivit carora Statele Unite au infiintat mai multe centre de detentie secrete, cunoscute sub numele de "gauri negre", intr-una sau in mai multe tari est-europene. Iar comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a afirmat raspicat ca orice stat al UE sau pe cale doreste sa adere la blocul comuniatar trebuie sa se astepte la consecinte serioase legale si politice, in cazul in care se va confirma ca guvernele acestor tari au colaborat cu CIA in cadrul programelor privind centrele de detentie secrete, adauga The Telegraph, reamintind faptul ca Human Rights Watch a aratat cu degetul, la inceputul lunii trecute, spre Romania si Polonia.
In vreme ce Casa Alba nici nu a confirmat, nici nu a infirmat aceste alegatii, comisarul Franco Frattini a precizat ca toate statele membre UE si-au asumat mai multe obligatii legale internationale, in particular prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale si prin Conventia impotriva Torturii. Dupa cum noteaza autorul materialului, teoretic, atat statele UE, cat si cele pe cale sa devina membre ale Uniunii ar putea fi suspendate din Uniunea Europeana din cauza nerespectarii acestor principii fundamentale. Iar daca un stat de marimea Poloniei este putin probabil sa fie eliminat din UE, un pericol mult mai mare pandeste acele state care incearca se se alature blocului comunitar. (D.E.)
Nou ambasador al Statelor Unite la Bucuresti
Taubman la Cotroceni Noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, si-a prezentat, ieri, scrisorile de acreditare ministrului Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si sefului statului, Traian Basescu, informeaza Rompres. Nicholas Taubman a sosit la Bucuresti saptamana trecuta, pe 1 decembrie, dupa ce a depus, marti, juramantul pentru noua sa functie diplomatica la sediul Departamentului de Stat al SUA de la Washington. Prima misiune a noului ambasador american la Bucuresti o reprezinta insotirea secretarului de stat Condoleezza Rice pe durata vizitei sale de astazi, la Bucuresti. Noul ambasador american a fost caracterizat de seful diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, drept unul dintre cei mai apropiati colaboratori politici ai presedintelui George W. Bush, familiarizat cu mediul politic de la Washington si un important contributor in campania electorala republicana. Desi nu este diplomat de cariera, noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas F. Taubman, a renuntat, la sfarsitul lunii noiembrie, anul acesta, la locul detinut in consiliul director al companiei Advance Auto Parts, fondata de tatal sau in 1932, pentru a-si prelua noile atributiuni. Om de afaceri prosper in statul american Virginia si apropiat al presedintelui George W. Bush, ambasadorul Taubman si-a justificat demisia prin dorinta de a evita orice conflict de interese intre functia pe care o detinea in cadrul companiei Advance Auto Parts si indatoririle de ordin diplomatic.
Presedintele Traian Basescu l-a primit ieri pe noul ambasador agreat al SUA, cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare, a anuntat Administratia Prezidentiala. Seful statului roman l-a asigurat pe noul ambasador de intregul sprijin al autoritatilor pentru indeplinirea mandatului sau.
Traian Basescu si-a exprimat speranta ca prezenta ambasadorului Taubman la Bucuresti va sprijini dezvoltarea relatiilor economice bilaterale, astfel incat acestea sa ajunga la nivelul dialogului politic. Ambasadorul Taubman a transmis un mesaj din partea presedintelui George W. Bush vizand reafirmarea interesului strategic al SUA pentru Romania si regiunea Marii Negre, a informat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Nicholas Taubman a tinut sa multumeasca Romaniei pentru contributia sa substantiala in lupta impotriva terorismului si promovarea agendei privind libertatea, care constituie o prioritate a Administratiei americane. (D.E., D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.