Problema regiunilor de dezvoltare existente in Romania a facut obiectul dezbaterilor din cadrul Conferintei privind evolutiile viitoare ale guvernantei locale in Romania, organizata ieri, la Palatul Parlamentului, de catre Comitetul Regiunilor si Uni
Problema regiunilor de dezvoltare existente in Romania a facut obiectul dezbaterilor din cadrul Conferintei privind evolutiile viitoare ale guvernantei locale in Romania, organizata ieri, la Palatul Parlamentului, de catre Comitetul Regiunilor si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR). Prezenti la deschiderea Conferintei au fost si ministrul de Interne, Vasile Blaga si liderul PSD, Mircea Geoana. Presedintele (UNCJR), Liviu Dragnea, a explicat ca infiintarea acestor regiuni de dezvoltare inca nu si-a atins obiectivele, printre care ar fi si reducerea decalajului de dezvoltare intre judete si regiuni, ceea ce a condus la concluzia ca oportuna ar fi organizarea unei dezbateri reale si a unui model operational. In opinia presedintelui Liviu Dragnea, aceasta conferinta, prin implicarea tuturor actorilor direct afectati de aceste politici, respectiv colectivitatile locale si judetene, Parlament, Guvern si societate civila, este in masura sa lamureasca situatia regiunilor.
Dezbaterea - blocata din ratiuni politice
"Este important sa lansam oficial dezbaterea despre regionalizare, intr-un cadru institutional, pentru a obliga actorii implicati sa-si sustina parerile pro si contra, cu argumente stiintifice. S-a constatat ca decizia politica de a abroga aceasta dezbatere, ani de-a randul, este neproductiva, pentru ca tesiunile oricum apar", a comentat Dragnea. Mergand pe firul politic, el a spus ca nici Guvernul PSD, nici celelalte nu au gestionat bine problema regiunilor, "dintr-un sentiment de frica exagerata de a ataca subiectul legat de populatia maghiara". Pe langa organizarea dezbaterii, Dragnea a imaginat si alti pasi necesari pentru creionarea unei "harti regionale" in Romania, printre care se numara si respectarea principiilor de baza, proximitate, subsidiaritate, proportionalitate si instituirea unui parteneriat efectiv al tuturor nivelurilor de guvernanta. De asemenea, in planul lui Dragnea mai figureaza si elaborarea unei agende, cu etape clare si finalitati concrete, care sa genereze masuri legislative in materie de regionalizare.
Regionalizarea - proces
de guvernanta europeana
Pornind de la premisa ca in Romania, in perspectiva integrarii, trebuie sa fie conturat "cetateanul regional", ca fundament al dezvoltarii oricarei politici de coeziune teritoriala, Dragnea propune efectuarea unui exercitiu de democratie, ale carui concluzii sa duca la alegerea unei solutii dintre cele doua existente: mentinerea regiunilor si imbunatatirea cadrului legislativ sau infiintarea regiunilor administrative.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.