Democratii vor sustine proiectul Statutului minoritatilor numai daca acesta va fi amendat pe baza observatiilor facute de Comisia de la Venetia, a anuntat ieri, dupa sedinta conducerii PD, liderul Emil Boc. El a precizat ca PD este pentru eliminarea
Democratii vor sustine proiectul Statutului minoritatilor numai daca acesta va fi amendat pe baza observatiilor facute de Comisia de la Venetia, a anuntat ieri, dupa sedinta conducerii PD, liderul Emil Boc. El a precizat ca PD este pentru eliminarea dreptului de veto al Consiliului National al Minoritatilor, excluderea criteriului de referinta al cetateniei si mentionarea ca orice persoana poate beneficia de dreptul la nondiscriminare prevazut de lege si introducerea unei precizari clare in privinta "ponderii semnificative", astfel incat prin aceasta sa se inteleaga cel putin 20% din totalul locuitorilor. Boc a insistat ca PD va sustine Statutul minoritatilor numai in conditiile amendarii lui conform concluziilor rezultate din raportul Comisiei de la Venetia.
Liderul PD a explicat ca Romania nu are o obligatie juridica, conforma standardelor internationale, de a adopta o lege a minoritatilor, dar acesta poate fi - in opinia Comisiei de la Venetia - un demers binevenit. Mai ales ca, in raportul Comisiei se mentioneaza faptul ca nu exista un model international acceptat al autonomiei culturale. "Deci, nu avem la ce sa ne raportam din acest punct de vedere", a subliniat Boc. Comisia de la Venetia mai mentioneaza ca, in cazul celorlalte tari in care exista legi privind minoritatile nationale, Consiliul National al Minoritatilor are dreptul de a fi consultat, dar nu are dreptul de a decide sau de a avea drept de veto, a mai spus liderul PD. El a tinut sa citeze din raportul Comisiei de la Venetia, in care se precizeaza: "In orice caz, forma de autonomie culturala continuta in proiectul de lege ar asigura reprezentantilor minoritatilor nationale puteri reale de luare a deciziilor, in principal prin acordul obligatoriu ce le-ar fi solicitat, si nu doar prin consultare, asa cum este cazul altor tari. Aceste forme de acord obligatoriu pot provoca ingrijorari asupra semnificatiilor practice si asupra compatibilitatii lor cu principiile general aplicabile concursurilor publice organizate cu scopul de completa schema de posturi vacante in randul functionarilor publici".
Boc respinge autonomia pe criterii etnice
Emil Boc a anuntat si faptul ca democratii au decis sa respinga "categoric" solicitarile Consiliului National Secuiesc cu privire la autonomia pe criterii etnice. "PD considera nepermisa conditionarea integrarii europene a Romaniei de obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice si apreciaza ca aceasta conditionare este nociva pentru relatiile dintre romani si maghiari si pot contribui la otravirea acestora", a mentionat Boc, adaugand ca este nevoie de o Romanie integrata in UE, care sa fie unita, si nu dezbinata pe criterii de natura etnica. "PD respinge fara echivoc aceste solicitari ale CNS cu privire la autonomia teritoriala pe criterii etnice. Singurul punct acceptabil este de a respecta principiile autonomiei si descentralizarii, in concordanta cu Constitutia si cu legile in vigoare", a conchis presedintele democrat.
PSD cere o pozitie oficiala
PSD a solicitat partidelor din coalitia la guvernare sa-si prezinte pozitia politica atat in privinta Statutului minoritatilor, cat si a initiativei Uniunii Civice Maghiare (UCM) privind autonomia Tinutului Secuiesc, a afirmat, ieri, purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu. "Solicitam coalitiei aflate la guvernare sa prezinte opiniei publice decizia politica pe care si-o asuma PNL, PD, PC si UDMR privind atat legea Statutului minoritatilor, cat si initiativele Uniunii Civice Maghiare", a spus Diaconescu, in conferinta de presa care a urmat reuniunii Biroului Permanent National al partidului. Potrivit lui Diaconescu, initiativa UCM privind autonomia Tinutului Secuiesc este lipsita de sens, este o solicitare anticonstitutionala si o idee antieuropeana. El a mai spus ca PSD nu este impotriva ideii de a exista o lege care sa reglementeze statutul minoritatilor, dar a apreciat ca proiectul supus dezbaterii creeaza dificultati si genereaza probleme noi.
Termen prelungit la raport
Conducerea Camerei Deputatilor a validat ieri solicitarea Comisiei juridice de a prelungi termenul de depunere a raportului asupra proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale pana la data de 22 decembrie. Seful deputatilor, pesedistul Adrian Nastase a spus ca deputatii-juristi au facut o solicitare de prelungire a termenului de depunere a raportului, considerandu-se ca pana pe 7 decembrie, data la care expira termenul anterior, nu s-ar fi reusit elaborarea acestui raport, necesar dezbaterii in plen.
Pana in acest moment, proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale a primit un singur aviz favorabil, respectiv din partea Comisiei de Administratie din Camera Deputatilor. (Anca HRIBAN, Razvan GHEORGHE)
Marko Bela, suparat pe Emil Boc
Liderul UDMR Marko Bela l-a invitat ieri pe presedintele PD Emil Boc sa se retraga din Coalitia de guvernamant daca "nu-si poate respecta propria semnatura" privind sustinerea Statutului minoritatilor, dupa ce Boc a conditionat sprijinul PD fata de aceasta lege de acceptarea unor amendamente. "Daca unii dintre liderii Coalitiei nu sunt de acord cu sustinerea unor proiecte asumate prin programul de guvernare, pot sa paraseasca Coalitia", a declarat presedintele UDMR, citat de Mediafax. El a spus ca-i adreseaza astfel o invitatie presedintelui PD, Emil Boc, raspunzand la propunerile acestuia de rectificare a proiectului privind Statutul minoritatilor. Marko Bela a amintit ca presedintele PD, impreuna cu ceilalti lideri ai Coalitiei, au semnat un angajament privind sustinerea proiectului de lege privind Statutul minoritatilor, in forma adoptata de Guvern. "In momentul de fata, se impun doua intrebari: ori Emil Boc a semnat angajamentul fara sa citeasca textul legii sau isi contesta propria semnatura. Nu cred ca ar fi bine ca liderii politici din Romania sa-si nege propria semnatura si sa-si incalce cuvantul", a mai spus liderul Uniunii. In plus, el i-a mai sugerat liderului democrat sa se hotarasca asupra deciziilor pe care le respecta. "Boc trebuie sa se decida pe cine asculta. Ori il asculta pe Cozmin Gusa, fostul sau coleg de partid, ori asculta de partenerii de Coalitie", a afirmat Marko Bela. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.