Romania are o capacitate redusa de absorbtie a banilor pentru ca nu stie sa defineasca proiecte mari, a declarat ieri, intr-un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, analistul economic Daniel Daianu, citat de Mediafax. "Pentru
Romania are o capacitate redusa de absorbtie a banilor pentru ca nu stie sa defineasca proiecte mari, a declarat ieri, intr-un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, analistul economic Daniel Daianu, citat de Mediafax. "Pentru anul 2006, Romania trebuie sa aiba ca obiectiv cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor. In momentul de fata, aceasta este limitata si rezida din faptul ca nu putem sa definim proiecte clare de investitii", a spus Daianu. In opinia sa, Romania ar trebui sa-si stabileasca zece proiecte mari pentru urmatorii cinci ani si nu sa se mearga pe mai multe proiecte mici, in care "banii s-ar duce ca apa in nisip". O alta problema ridicata de Daianu a fost cea a productivitatii muncii in cadrul companiilor romanesti. "Banii muncitorilor care lucreaza in strainatate n-ar trebui sa ne bucure atat de mult. Acestia vor crea probleme firmelor romanesti, care daca nu vor creste productivitatea vor muri ca mustele", a precizat Daianu, care a adaugat ca anul viitor sporirea productivitatii ar trebui sa fie tinta strategica a oamenilor de afaceri.
In ceea ce priveste evolutia mediului de afaceri in anul 2005, fostul ministru de Finante a mentionat ca au fost si realizari si nerealizari. "Romania are o economie mai deschisa din punct de vedere al exporturilor si al importurilor, iar interventia statului in economie este mai redusa prin scaderea subventiilor si liberalizarii contului de capital", a mai spus Daianu. El a atras atantia asupra "iluziei statistice" in ceea ce priveste nivelul exportului, care este influentat in mare masura de productia in lohn. "Daca nu s-ar importa pe lohn atunci vom vedea o scufundare a exportului", a explicat Daianu.
Intre realizarile din acest an, el a amintit includerea Romaniei in categoria investment-grade (segmentul investitiilor considerate cu grad scazut de risc) de catre agentiile de rating, ceea ce este un element extrem de favorabil pentru mediul de afaceri romanesc.
Sistemul bancar care a devenit mai solid, dezinflatia, precum si cresterea economica reprezinta, in opinia lui Daianu, alte realizari in 2005. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.