Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi prezentat Guvernului, pentru o prima lectura, in sedinta din aceasta saptamana, urmand ca varianta finala sa fie inaintata pentru aprobare saptamana viitoare, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Minis
Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi prezentat Guvernului, pentru o prima lectura, in sedinta din aceasta saptamana, urmand ca varianta finala sa fie inaintata pentru aprobare saptamana viitoare, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, in cadrul Seminarului National de Fiscalitate, organizat de Grupul de editura si consultanta in afaceri Rentrop&Straton, transmite Mediafax. "Mai exista unele subiecte in discutii. In principiu, Codul Fiscal va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006. Facem eforturi sa elaboram si normele de aplicare pana la aceasta data, astfel incat sa intre in vigoare concomitent cu Codul", a precizat Doica. Referindu-se la subiectele care nu au fost finalizate in Codul Fiscal, el a dat ca exemplu posibilitatea acordarii deducerilor integrale ale reevaluarii mijloacelor fixe, in prezent existand posibilitatea de reevaluare, dar fara sa fie recunoscuta fiscal. Alte aspecte nefinalizate se refera la impozitarea dobanzilor pentru conturile la vedere, accize, impozite si taxe locale si TVA. "Ne dorim o legislatie simpla, stabila si clara, astfel incat sa limitam intrebarile care pot sa vina din partea contribuabililor. Ne insusim critica potrivit careia exista instabilitate legislativa. Facem eforturi pentru a limita schimbarile de legislatie", a mai spus Doica.
Principalele modificari aduse fiscalitatii in 2006 si care afecteaza persoanele fizice sunt cresterea, de la 10% la 16%, a impozitului pe dobanzi, dividende si tranzactii cu actiuni, dar si taxarea cu 2% a pretului de vanzare a proprietatilor imobiliare detinute mai putin de trei ani. Pana acum, tranzactiile imobiliare din aceasta categorie erau impozitate cu 10%, procentul aplicandu-se insa asupra castigului din tranzactie, si nu asupra pretului de vanzare. Majorari semnificative de impozite vor fi aplicate si pentru casele mai mari de 150 mp, valoarea impozabila (cea asupra caruia se aplica impozitul) a acestora crescand cu cate 10% pentru fiecare 150 mp sau fractiune. Spre exemplu, daca locuinta are 200 mp, valoarea impozabila creste cu 5%, iar asupra acestei valori se aplica impozitul de 0,1%. De asemenea, impozitele pe masini vor creste considerabil fata de acest an, chiar daca majorarile din ultima varianta a Codului Fiscal sunt mai mici decat cele anuntate initial de Finante. Astfel, incepand de la anul, pentru o masina de pana la 2000 cmc impozitul este de 7 lei noi pentru fiecare 200 cmc, pentru cele cu capacitatea cilindrica intre 2000 si 3000 cmc impozitul este de 60 lei noi/fiecare 200 cmc, iar pentru autoturismele de peste 3000 cmc se va aplica o taxa de 100 lei noi/fiecare 200 cmc. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.