In cazul Romtelecom, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) submineaza actiunea de privatizare declansata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pentru operator. Recenta reducere a tarifelor de interconect
In cazul Romtelecom, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) submineaza actiunea de privatizare declansata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pentru operator. Recenta reducere a tarifelor de interconectare la reteaua Romtelecom, decisa de ANRC fara o consultare prealabila cu MCTI, risca sa dinamiteze obtinerea unui pret bun pe actiunile operatorului. Daca pierderea banilor romanilor ar fi materie de examen, statul roman ar avea permanent locul intai in clasa statelor europene. Mai sunt prea putine companii de privatizat in Romania, iar acelea care au ramas sunt in domenii pentru care e bataia pestelui: banci, comunicatii sau energie. S-ar zice ca avem sanse mari sa obtinem bani buni pentru un buget presat de cereri urgente de fonduri pentru sanatate si educatie, cereri care au demonstrat deja ca pot sa duca la eruptia unui adevarat vulcan social.
In loc de a folosi fiecare oportunitate existenta pentru suplimentarea bugetului disponibil, statul roman isi da cu stangul in dreptul si pune sub semnul intrebarii castiguri sigure.
Reducerea tarifelor de interconectare afecteaza valoarea de piata
La sfarsitul lunii octombrie a.c., ANRC a anuntat ca reduce tarifele de interconectare la reteaua ROMTELECOM pentru alti operatori. Vesti bune la prima vedere, insa aceste tarife se reduc sub costurile companiei si s-ar putea concretiza in eventuale beneficii numai pentru aproximativ 150000 de abonati la telefonia alternativa, dar cu efecte negative pentru cei 4,2 milioane de abonati ai Romtelecom, prin potentiala crestere a abonamentelor.
Americanul care conduce Romtelecom, James Hubley, spune ca operatorul de telefonie a propus din proprie initiativa o reducere consistenta, dar rezonabila, a acestor tarife, dar ca in final ANRC a decis sa mearga mult mai departe cu diminuarea, astfel incat "tarifele de interconectare sunt cu 20% sub costurile inregistrate de companie".
Noile tarife se traduc in pierderi pentru companie si se adauga celor deja inregistrate din abonamentele aflate sub costuri, ceea ce afecteaza planul de afaceri pe urmatorii ani si, implicit, valoarea de piata a companiei. La cati au injurat Romtelecom-ul de-a lungul timpului, mai ca-ti vine sa zici ca se face in sfarsit dreptate. Dar la Romtelecom mai avem si noi toti, prin statul roman, 45,9% din actiuni. Actiuni care ar urma sa fie vandute anul viitor, conform deciziei Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Vanzarea actiunilor Romtelecom ar fi trebuit sa aduca in 2006 prima listare in strainatate a unei companii romanesti. Romtelecom e pe profit acum, dupa niste ani care dusesera operatorul aproape de faliment, comunicatiile au revenit pe un trend ascendent la nivel international - toate premisele unei tranzactii reusite, la un pret bun, existau. Pana la decizia Autoritatii de reglementare, care risca sa diminueze valoarea companiei cu pana la 400 de milioane de euro, dupa cum rezulta din analizele unei companii de consultanta prezentate ministrului comunicatiilor, Zsolt Nagy.
La inceputul anului Nagy declara ca "privatizarea societatilor din domeniu la care statul este actionar constituie o prioritate". Probabil ca a uitat sa discute si cu ANRC despre aceasta prioritate, statul roman avand astazi toate sansele sa piarda cateva sute de milioane de euro la Romtelecom, din lipsa de coordonare.
Interzis la investitii
Mai mult, pierderile generate Romtelecom de decizia ANRC risca sa se traduca si in pierderi de investitii, operatorul anuntand suspendarea planului de a investi 500 de milioane de euro intr-o noua retea, care ar fi permis "costuri si preturi mai mici, pentru servicii de calitate superioara", dupa cum spune James Hubley, CEO Romtelecom.
Aceste investitii erau necesare cu atat mai mult intr-o tara in care penetrarea telefoniei fixe se mentine de ani buni in jurul valorii de 20%, situand Romania intre codasii Europei.
Noua retea, de date si Internet, este un obiectiv pentru mai toti marii operatori de telefonie fixa din lume si o necesitate pentru dezvoltarea Internetului de banda larga, a carui cvasi-inexistenta este de altfel amintita des si de reprezentantii ANRC in luarile publice de cuvant.
Printr-o singura decizie, o autoritate aflata in subordinea Guvernului Romaniei face sa dispara un plan de investitii de care este nevoie si pentru care nu exista alternativa pana in acest moment. Acesta ar fi trebuit incurajat printr-o strategie de dezvoltare a broadband-ului in Romania, asa cum exista in tarile membre UE. Dar aceasta strategie, care ar fi trebuit pusa la punct de MCTI, nu exista inca.
Daca ar fi existat, am fi avut si noi poate sansa Germaniei, unde noul guvern a anuntat, dupa cum scrie presa internationala, ca va scuti de la reglementare Deutsche Telekom, echivalentul Romtelecomului, pentru ca aceasta companie intentioneaza sa investeasca intr-o noua retea.
Noi muncim, nu gandim
Romtelecom a atacat in instanta decizia ANRC de reducere a tarifelor de interconectare sub costuri. La fel au facut in urma cu cativa ani si Orange si Connex, refuzand sa furnizeze o serie de date legate de costuri, care ar fi ajutat ANRC sa calculeze cu cat trebuie sa se reduca tarifele de interconectare in cazul celor doi mobili si, probabil, care ar fi trebuit sa fie pierderile pe care autoritatea sa le distribuie, ca si in cazul Romtelecom.
Clamand populist ca "va apara in instanta concurenta pe piata telefoniei fixe din Romania", Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii se ascunde dupa acelasi vesnic motiv din ultimii ani, reglementarile europene. Mai mult, ANRC devine specialist in afaceri si arata ca din calculele sale "tarifele stabilite ... permit Romtelecom recuperarea costurilor serviciilor de interconectare, inclusiv a unei marje substantiale de profitabilitate a investitiilor", la care adauga si o serie de sfaturi despre cum ar trebui sa fie condusa compania: "concurenta efectiva este benefica tuturor furnizorilor de pe piata, inclusiv Romtelecom, care va fi astfel stimulat sa isi eficientizeze activitatea si sa ofere utilizatorilor servicii competitive la tarife corecte, fundamentate in functie de costuri."
Ce nu spune ANRC este ca prin decizia de acum o luna acorda oricarei companii posibilitatea de a folosi infrastructura Romtelecom la preturi mai mici decat costurile operatorului, fara ca acea companie sa fie nevoita sa investeasca un cent, riscand in schimb sa aduca pierderi de sute de milioane de euro statului roman. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.