Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca va solicita Patriarhului Bisericii Ortodoxe, PF Teoctist, precum si celor mai importanti juristi din tara, sa gaseasca "solutia legala" pentru retrocedarea padurilor
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca va solicita Patriarhului Bisericii Ortodoxe, PF Teoctist, precum si celor mai importanti juristi din tara, sa gaseasca "solutia legala" pentru retrocedarea padurilor Bisericii Ortodoxe din Bucovina, transmite Mediafax. Prefectul a spus ca vointa Comisiei judetene de fond funciar Suceava este sa retrocedeze cele 192.000 de hectare de padure Bisericii Ortodoxe din Bucovina, dar a subliniat ca Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina, care revendica acum aceste proprietati, nu indeplineste conditiile legii, nefiind fundatie de drept public, cum a fost cea care a detinut aceste proprietati, ci de drept privat. El a adaugat ca membri ai Comisiei judetene de fond funciar Suceava au discutat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pasii care trebuie urmati pentru ca aceasta proprietate sa fie retrocedata Bisericii din Bucovina. "Vointa Aliantei DA si a Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu a fost declarata si este de a retroceda integral suprafata", a spus Onofrei. El a subliniat ca "intre a declara ca doresti si a putea legal restitui proprietatea este o distanta si exista conditii impuse de legislatie", aratand ca se incearca, in prezent, gasirea unei solutii de retrocedare pe baza legislatiei in vigoare. "Daca nu se va gasi o asemenea solutie, va trebui initiata o lege de reinfiintare a Fondului Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina ca persoana juridica de drept public", a mai spus prefectul de Suceava.
Onofrei a adaugat ca in ultimele sase luni a explicat reprezentantilor Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor ca pentru a se putea efectua retrocedarea suprafetelor de padure revendicate este necesar ca fundatia care revendica sa fie o organizatie asemanatoare celei care a detinut padurea pana in 1949. "Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, cand Comisia de fond funciar a invalidat cererea de retrocedare, trebuie sa fie un semnal ca asa cum se solicita acum nu se poate retroceda legal. Nu este vorba de un moft pentru ca noi credem in dreptul de proprietate", a mai spus Onofrei. El a precizat ca pentru gasirea formei legale privind retrocedarea celor 192.000 de hectare de padure Bisericii Ortodoxe din Bucovina se va adresa conducerii BOR, dar si celor mai importanti juristi din tara. "Voi adresa BOR o solicitare sa ne trimita pe cine doresc ei, sa gasim formula legala. Ne vom adresa cu aceasta rugaminte Patriarhului Bisericii Ortodoxe, PF Teoctist", a mai spus Onofrei. El a subliniat ca, pana la gasirea unei formule legale prin care sa se poata realiza retrocedarea, toate cererile depuse de Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina la Comisia judeteana de fond funciar Suceava vor fi inregistrate, dar solutionarea lor va fi amanata.
Comisia judeteana ar vrea sa retrocedeze...
Reamintim ca pe 2 decembrie, Comisia de fond funciar Suceava a invalidat cererea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei de retrocedare a unor terenuri forestiere, pe motiv ca aceasta fundatie, care este persoana juridica de drept privat, nu poate fi considerata continuatorul fundatiei de drept public ce a detinut terenurile.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care este presedintele Comisiei judetene de fond funciar, a declarat, atunci, ca dezbaterile privind cererea de retrocedare formulata de Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) pentru terenuri situate pe raza comunelor Putna, Arbore si Solca s-au axat pe problematica stabilirii proprietarului.
"Avem o proprietate, dorim sa o retrocedam, dar avem o problema legata de proprietar, daca cel care revendica poate fi considerat proprietarul terenurilor. Fundatia care a detinut proprietatea a fost infiintata prin lege, era o persoana juridica de drept public, care a fost desfiintata prin Decretul 273 din 1949, in timp ce fundatia care a depus cererea de retrocedare este o persoana juridica de drept privat, infiintata prin sentinta Tribunalului Suceava in 2004", a spus Onofrei. El a aratat ca, potrivit Legii 247/2005, proprietatile se retrocedeaza fundatiilor daca au aceeasi structura si forma de constituire ca in momentul in care s-a realizat nationalizarea. Astfel, potrivit prefectului de Suceava, FBORB ar fi trebuit sa se constituie intr-o fundatie de drept public, in forma fundatiei desfiintata in anul 1949, cu structura formata din reprezentanti ai unor institutii si nu ai unor persoane. Prefectul a mai spus ca FBORB in formula actuala poate fi considerata ca "un grup de initiativa" pentru infiintarea unei fundatii de interes public.
Hotararea Curtii Constitutionale
Potrivit lui Onofrei, in timpul dezbaterilor a fost propusa varianta de modificare a Legii 247/2005, astfel incat aceasta sa prevada infiintarea fundatiei de interes public. "Pentru a accelera procesul restituirii fostelor proprietati care au apartinut persoanei juridice de drept public Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina este necesar ca aceasta sa fie reinfiintata prin lege, in forma si structura de proprietate existenta la momentul nationalizarii terenurilor forestiere de catre regimul comunist si cu respectarea statutelor formelor asociative admise de legislatia statului roman in perioada anilor 1921-1946, in masura in care nu contravin legislatiei in vigoare", se arata in decizia Comisiei judetene de fond funciar Suceava, de invalidare a cererii Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei.
Prefectul de Suceava a mai spus ca decizia fost adoptata, existand un vot impotriva, iar el s-a abtinut. "Eu m-am abtinut, pentru ca am avut de ales intre vointa de retrocedare si obligativitatea de a asculta juristii", a explicat Onofrei. El a precizat ca decizia Comisiei "a fost una juridica, si nu politica" si ca, din punct de vedere politic, decizia privind retrocedarea proprietatilor Bisericii a fost luata cu mult timp in urma. "Comisia judeteana vrea sa retrocedeze, are proprietatea, dar nu are proprietarul", a mai spus Onofrei.
Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a depus la Comisia judeteana de fond funciar Suceava o cerere privind retrocedarea a 192.000 de hectare de terenuri forestiere in baza Legii 247/2005.
Pe de alta parte, la mijlocul lunii iunie, Curtea Constitutionala a blocat retrocedarea padurilor Bisericii, Ordonanta de urgenta prin care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor primea 90.000 ha fiind declarata neconstitutionala. Un grup de 26 de senatori PSD si PRM a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea actului normativ prin care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor primea 90.000 ha de padure. Ordonanta de Urgenta nr. 100/2004 a fost aprobata de Guvernul Nastase la jumatatea lunii noiembrie 2004. In cele din urma, Curtea Constitutionala a respins actul normativ invocand faptul ca prevederile acestuia nu reclamau statutul de ordonanta de urgenta - "situatii exceptionale". (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.