Inca de la inceputul saptamanii trecute, Bucurestiul a fost gazda primului Festival Provençal organizat in Romania. In perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, toti cei prezenti in Capitala au avut parte de un program deosebit in care organizatorii au i
Inca de la inceputul saptamanii trecute, Bucurestiul a fost gazda primului Festival Provençal organizat in Romania. In perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, toti cei prezenti in Capitala au avut parte de un program deosebit in care organizatorii au inclus numeroase surprize menite sa familiarizeze romanii cu delicatetea mancarurilor si vinurilor frantuzesti.
Marti, restaurantul Darclée a gazduit o degustare de vinuri, pe toata durata festivalului fiind oferite mese de pranz si cine cu meniuri specifice zonei de sud a Frantei. Festivalul s-a bucurat de prezenta unuia dintre cei mai reputati bucatari francezi, Alain Ryon. Acesta a avut amabilitatea de a raspunde la curiozitatile legate de un asemenea eveniment inedit pentru Romania. "De ce un Festival Provençal la Bucuresti? Pentru ca se potriveste specificului mediteranean pe care il conserva Romania", a declarat Alain Ryon. In opinia sa, acest eveniment reprezinta o avanpremiera a Sarbatorilor de iarna, iar bucataria provensala se potriveste extrem de bine sezonului in care ne aflam acum. Nu este o contradictie intre stilul mediteranean si frigul caracteristic lunii noiembrie.
Nu multi sunt cei care stiu exact ce inseamna "bucataria provensala". Alain Ryon a exprimat suficient de detaliat acest concept, ilustrandu-l nu doar prin cuvinte si mai ales cu felurile de mancare. "Bucataria provensala este insorita, lejera, parfumata si usor condimentata.
In sudul Frantei, noi folosim mult rozmarin, busuioc si ulei de masline", a explicat el. Printre cele mai renumite feluri de mancare se numara Daurade Grillée au Romarin, Tian de légumes grillés, Marinade de rougets aux épices et citron vert, dar cele mai renumite sunt produse specifice din fructe de mare. Bucataria provensala are o istorie de invidiat. Este una dintre cele mai vechi bucatarii frantuzesti, dar si una dintre cele mai cunoscute cinci mari "bucatarii" cunoscute in istoria gastronomica a Frantei. Dupa cum marturisea invitatul special al festivalului, retetele dupa care se prepara delicioasele produse s-au pastrat asa cum erau in urma cu sute de ani. In bucataria provensala, prin pozitia geografica pe care o detine regiunea, se pot simti usoare influente ale bucatariei italiene. "Daca fiecare bucatarie ar fi reprezentata doar prin simboluri, bucataria provensala ar avea pe blazon uleiul de masline, lamaia, rozmarinul, oregano si busuiocul", a declarat Alain Ryon.
El a tinut sa reaminteasca unul dintre cele mai faimoase deserturi cunoscute in lume: crema de zahar ars á la Nice. Alain Ryon are un restaurant aproape de Saint Tropez, care figureaza in catalogul Michelin si se mandreste ca a avut ocazia sa lucreze cu unii dintre cei mai mari bucatari francezi.
Pe toata durata festivalului provensal, Alain Ryon a delectat simturile gustative ale bucurestenilor cu meniuri din cele mai rafinate si sofisticate, apartinand acestei bucatarii: Daurade Grillée au Romarin, Tian de légumes grillées, Marinade de rougets aux épices et citron vert.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.