Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului este partial responsabil de intarzierea procesului de reconstructie a caselor din zonele afectate de inundatii, a declarat, ieri, la Bistrita, Ioan Andreica, secretar de stat din ministerul de
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului este partial responsabil de intarzierea procesului de reconstructie a caselor din zonele afectate de inundatii, a declarat, ieri, la Bistrita, Ioan Andreica, secretar de stat din ministerul de resort, precizand ca institutia pe care o reprezinta nu a monitorizat eficient refacerea constructiilor.
"Am avut patru societati care au iesit din grafice. Am reziliat contractele, iar lucrarile au fost acordate altor firme. Pe parcurs am constatat ca inca trei au intaziat. Una dintre firme va fi scoasa afara cu orice riscuri, daca maine (astazi - n.r.) nu face dovada ca are oameni suficienti pentru a termina cele patru case care au mai ramas", a spus Andreica.
El a explicat ca procesul de reconstructie a caselor a fost intarziat si de expertizarea locuintelor afectate de inundatii, dar si de ploile din perioada iulie-septembrie. "Am lucrat cu sase proiectanti si 14 societati de constructii in Banat, plus alte societati in restul tarii. (...) Vazand ce s-a intamplat pe parcurs, am contractat in patru etape lucrarile de acolo fiindca am fost obligati sa expertizam peste 900 de case. Am facut licitatie publica pentru expertizarea caselor, iar procesul a durat inca doua luni si am predat constructorilor lucrarile in mod esalonat", a spus Andreica. Potrivit lui Andreica, pagubele produse de inundatii infrastructurii rutiere si feroviare au fost de peste zece ori mai mari decat cele cauzate locuintelor. Precizand ca au fost deja finalizate lucrarile la 631 de case, alte 100 fiind intr-un stadiu avansat de constructie, Andreica a estimat ca cele 182 de case aflate in constructie in zona Banatului vor fi finalizate pana la jumatatea lunii decembrie.
Inundatiile au provocat pagube in domeniul locuintelor de aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi. Statul a alocat acestui proces 1.500 de miliarde de lei vechi, in timp ce firmele private si asociatiile nonguvernamentale sau alte persoane au contribuit cu circa 350 de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.