Implicarea sau neimplicarea statelor din Europa de Est - foste tari comuniste, primite recent in NATO - in torturarea islamistilor de catre CIA devine, pe zi ce trece, tot mai dificil de argumentat. Dupa "Washington Post", care in numarul din 2 no
Implicarea sau neimplicarea statelor din Europa de Est - foste tari comuniste, primite recent in NATO - in torturarea islamistilor de catre CIA devine, pe zi ce trece, tot mai dificil de argumentat. Dupa "Washington Post", care in numarul din 2 noiembrie 2005 prezenta dimensiunile acestui gulag global american, o serie de informatii din cadrul serviciilor secrete aduc noi dezvaluiri. "Washington Post" scria: "Existenta acestor inchisori ilegale nu a fost cunoscuta pana acum decat de un numar foarte mic de oficiali americani. Iar in tarile - gazda -, de regula, doar de catre seful statului si de cativa responsabili din varful serviciilor secrete". Cine era oare seful statului in Romania, in 2004?
Custile de tigru
"Washington Post" nu a dat nume la cererea expresa a autoritatilor americane, care au aratat ca asemenea dezvaluiri ar expune tarile in chestiune la represalii sangeroase din partea organizatiilor teroriste. Trebuie sa precizam ca transferul ilegal de prizonieri islamisti - "suspectati de terorism" - poarta in engleza denumirea "the extraordinary rendition", dar nu este inventia Administratiei Bush. Prizonieri tinuti in "custi" de dimensiuni foarte mici - "tiger-cages" (custi pentru tigri) au utilizat si francezii, pe Insula Con Son, in timpul razboiului din anii '50, in cadrul torturarii prizonierilor vietnamezi, in timpul interogatoriilor. Procedeul "custii de tigru" a fost reluat de Statele Unite in Vietnam, in anii razboiului, desi cei anchetati atunci nu erau comunisti, ci budisti inofensivi sau militanti anti-razboi.
625 de "cobai" la Guantanamo
Inchisoarea Guantanamo La 18 septembrie 2005, "Public Broadcasting Corporation" (PBS) a transmis un documentar, in cadrul emisiunii "Frontline", intitulat "The Fortune Question". Documentarul constata ca escaladarea procedurilor de "interogatorii dure" a inceput in noiembrie 2002, cand generalul american Geoffrey Miller a fost numit la Guantanamo (Cuba) pentru a aplica aceste tehnici de tortura asupra a 625 de detinuti "cobai". Deoarece in 2004 au aparut in mass-media numeroase articole, fotografii si videocasete cu torturile de la Abu-Ghraib, Bagdad, Camp Bucca si Umm Qasr, CIA a hotarat sa recurga la procedeul "extraordinary rendition" transferand in secret prizonieri islamisti in alte tari, care au acceptat "targul". In principal, tari din Orient (Egipt, Maroc, Iordania), din Asia Centrala (Uzbekistan, Pakistan) si din Europa de Est (fostele state comuniste, devenite, de curand, state NATO).
Torturati in strainatate
Deoarece procedeele de tortura sunt contrare Constitutiei SUA, ca si unei intregi serii de legi federale, precum si "Conventiei Internationale impotriva torturii" - CIA a transferat in strainatate aplicarea acestor procedee.
Deoarece torturarea islamistilor nu se desfasoara pe pamant american, inseamna ca nu sunt incalcate nici Constitutia si nici legile federale, sustine Administratia Bush. In plus, Senatul SUA a aprobat pe 5 octombrie 2005, amendamentul republicanului John McCain, care interzice lui "US Army" aplicarea tratamentelor "dure, degradante si inumane" prizonierilor politici. Amendamentul a trecut de Senat cu zdrobitorul scor de 90 pentru si 9 impotriva.
Toata aceasta conjunctura defavorabila a determinat CIA sa se reorienteze spre alte tari aliate. Unele dintre acestea sunt fostele tari comuniste din Europa de Est, devenite, de curand, membre NATO.
Lista centrelor de tortura din Europa de Est
Conform unui raport "Wayne Madsen", exista o lista cu aeroporturi din Europa de Est, transformate in "centre de tortura" ale CIA. Documentul include bazele aeriene: Taszar (Ungaria), langa Pecs; Lvov (Ucraina); Szczynto-Szymany (Polonia); Skopje (Macedonia); Mihail Kogalniceanu (Romania); Tbilisi (Georgia); Shkoder (Albania); Burgas (Bulgaria) si Marculesti (Republica Moldova).
Incepand din 2004, pe toate aceste baze aeriene au aterizat avioane C-130, denumite "inchisori volante". Motivul pentru care CIA a preferat tipul de avion C-130, a explicat o sursa din cadrul CIA, este ca acestea nu necesita o pista prea mare pentru aterizare si decolare. Asa cum sublinia "Washington Post", foarte putine persoane oficiale au fost puse la curent cu operatiunea "inchisorile volante". De regula, seful statului in cauza si varfurile serviciilor de informatii secrete din Europa de Est.
Contracte cu fostii anchetatori KGB, STASI si alte foste servicii comuniste
Daca pana acum se aprecia ca torturile au fost aplicate doar in interiorul avioanelor C-130, acelasi raport "Wayne Madsen" aduce o informatie-bomba.
CIA a incheiat contracte personale cu fosti anchetatori din Europa de Est, care au fost instruiti special in aplicarea a sase procedee speciale, extrase din manualul pentru interogatorii "Enhanced Interrogation Techniques" al CIA. De remarcat, ca acest manual se aplica doar la interogatoriile luate in afara SUA. CIA considera ca - din acest punct de vedere - a actionat legal. Unu, a avut grija ca interogatoriile sa se desfasoare in afara granitelor SUA. Doi, a incheiat contracte personale cu fosti anchetatori din tarile gazda. Trei, a solicitat liste cu anchetatorii serviciilor secrete din Europa de Est, liste de pe care, ulterior, si-a selectionat oamenii. Patru, a cerut si a capatat asentimentul sefilor statelor din Europa de Est si concursul serviciilor secrete, care au oferit listele cu anchetatori.
Mai mult, pentru a nu expune agenti ai serviciilor secrete din Europa de Est, listele au cuprins fosti anchetatori si KGB, STASI si alte servicii secrete comuniste.
Colaborarea cu fostii adversari nu este o noutate pentru CIA. Deoarece si in Irak, de pilda, CIA i-a inregimentat, contra unui salariu atractiv si contra acordarii protectiei, pe fostii membri ai "Garzii republicane" si ai serviciului secret "Mukhabarat" al lui Saddam Hussein.
Cele sase procedee de tortura
"ABC News" transmitea pe 18 noiembrie 2005 ca fosti anchetatori KGB (din fostele republici sovietice in Asia Centrala) sau STASI au fost initiati in practicarea a sase tipuri de tortura, extrase din manualul "Enhanced Interrogation Techniques" al CIA. Cele sase procedee se numesc, in manual, "Attention Grab", "Attention Slap", "Belly Slap", "Long Time Standing", "Cold Cell" si "Water Boarding".
"ABC News" sustine ca cele sase tehnici de tortura au fost exercitate asupra islamistilor - "suspectati de terorism" in Europa de Est, in Orient si in Asia Centrala. Bob Baer, fost ofiter CIA, a explicat pentru "ABC News" in ce constau aceste tehnici, in care au fost initiati anchetatorii din Europa de Est.
"Belly Slap" consta in lovituri repetate aplicate in stomac, ce provoaca durere, dar nu lasa urme interne.
"Long Time Standing" forteaza prizonierul sa ramana incatusat peste 40 de ore.
In "Cold Cell", prizonierul este mentinut la minus 10 grade, in timp ce se arunca asupra lui apa rece.
"Water Boarding" consta in asezarea prizonierului pe dusumea, cu picioarele mai sus decat capul si fata invelita in celofan. Peste celofan se toarna apa. Rezultatele se obtin in cateva minute. Important este ca prizonierul sa nu moara. In caz ca isi pierde cunostinta, prizonierul este imediat resuscitat.
"ABC News" a cerut confirmarea acestor metode. CIA a raspuns ca "nici nu poate confirma, nici nu poate infirma. Nu comenteaza".
In octombrie, Inspectorul General CIA, John Helgerson, recunoscuse ca aceste tehnici de tortura - in care au initiat anchetatorii din Europa de Est - violeaza "Conventia Internationala impotriva Torturii".
Companiile aeriene "de front", utilizate de CIA
Pentru "extraordinary rendition", CIA utilizeaza o serie de companii aeriene particulare. Nimic nou in aceasta privinta. Pe vremea razboiului din Vietnam, CIA recurgea frecvent la aceste procedee: Companii aeriene ca "Southern Air Transport" (SAT) - care dispunea de zeci de Boeing-uri 707 si de Hercules L-100 - realizau de pe urma CIA venituri de 60 de milioane de dolari, intr-un singur an. In decembrie 1983, revista "Counter Spy" publica articolul "36 de ani de istorie a liniilor aeriene ale CIA". Autorul mentiona in articol, pe langa SAT, companiile aeriene "Civil Air Transport" (CAT), "Air America", dar si unele straine, cum erau "Korean Air Lines" (KAT), "Zimex Aviation" (elvetiana), "Air Jordan", "Iran Air", "Philipine Air Lines", "Santa Lucia Air Lines" etc.
Pana la 20 noiembrie 2005 s-au inregistrat alte zboruri in cadrul programului "extraordinary rendition".
Pe 18 noiembrie, un avion CIA din clasa CASA CM - 235-300, turbo-propulsor, avand numarul de inmatriculare N196D - apartinand, de fapt, companiilor "Devon Holding" si "Leasing" din Lexington (North Carolina) - a fost intregistrat zburand din Islanda pana la St. John (Newfountland), apoi spre Manchester, de unde a revenit pe aeroportul "Johnston County Airport" din Amithfield (North Carolina). Acelasi avion N196D a mai fost reperat in Malta, pe 17 mai 2004. Itinerariul sau: Halifax - St. John's - Keflavik - Edinburgh - Frankfurt - Malta - Amman - Afganistan. Documentele de bord indica doi proprietari: "Devon Holding" si "Leasing and Stevens Express Company" (Tennessee). Ultima fiind investigata in Spania pentru transferuri de islamisti pe ruta Mallorca - Ibitza - Tenerife.
Un alt avion al companiei "Devon Holding", cu numarul N168D, a zburat pe ruta St. John - Keflavik, pana la Praga, pe 6 aprilie 2005. Avionul a mai fost reperat in Malta, in 12 august 2005, la Palma de Mallorca, in 8 ianuarie 2005, la Porita Delgade (Azore), la 11 ianuarie 2005, unde a facut o escala pe ruta St. John - Cagliari (Sardinia).
Un avion al altei companii aeriene a CIA - "Piedmont Airlines" - un Boeing 737, numarul N313P, dar reinregistrat sub numarul nou N4476S, plin cu islamisti, a zburat la 23 ianuarie 2004 in directia Palma de Mallorca.
Alt avion de front al CIA, apartinand in fapt lui "Prescott Support" - un "Hercules L-100-30" - a zburat pe ruta Frankfurt - Singapore - Kuala Lumpur - Malta - Ponta Delgada - Kuweit - Oporto - Helsinki - Kenya. Toate aceste "rute stranii" s-au inmultit in momentul de fata.
Precedentul ceh si politica romaneasca a strutului
La acest capitol, autoritatile romanesti l-au luat pe traditionalul "NU" in brate: "nu stim nimic, nu ne-a spus nimeni nimic".
Avem doua contra-argumente la "politica strutului", atat de bine cunoscuta la Bucuresti. In primul rand, "precedentul ceh". ministrul de Interne ceh, Frantisek Bublan, a fost singurul care a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca SUA contactasera partea ceha, pentru crearea unor "centre secrete de detentie".
Bublan a spus: "Negocierile au avut loc cu circa o luna in urma. Americanii au facut toate demersurile pentru a instala ceva de acest gen aici, dar nu au reusit".
Prin urmare, SUA au purtat trative pe acesta tema delicata cu statele est-europene. Si - asa cum a fost cazul Cehiei - a fost si cazul celorlalte state. Inclusiv al Romaniei.
Al doilea contra-argument. "Washington Post", din 2 noiembrie 2005, scria: "Existenta acestor inchisori nu a fost cunoscuta pana acum decat de un numar redus de oficiali americani de nivel inalt, iar in tarile gazda, de regula, seful statului si de cativa responsabili de la varful serviciilor secrete". Din acest punct de vedere, Statele Unite au procedat corect informand statele "gazda", care stiau, deci, de acest gulag globalist. Presedintele Basescu - dupa ce s-a consultat cu "institutiile statului" l-a luat pe "n-am stiut" in brate si sta pitit la Cotroceni.
Dar este evident ca o atributiune care ii revine precis presedintelui Basescu este aceea de a asigura securitatea statului roman. Pentru ca aceasta afacere foarte grava - si de mare amploare internationala - ar putea atrage represalii masive din partea organizatiilor teroriste. Alianta Washington - Londra - Bucuresti nu presupune numai avantaje, ci atrage si RISCURI.
Cum a aparut si informatia ca CIA a utilizat fostii anchetatori din tarile gazda. James Mayer, in articolul "Outsourching Torture", publicat in "The New Yorker", atragea atentia ca, in cazul cetateanului Ibn al Sheik al Libi, acesta a fost deportat in Egipt, interogat si torturat de anchetatorii serviciului secret egiptean!
"Guardian", din 14 noiembrie 2005, relata ca cetateanul german Mhaled el Masri fusese torturat de politia macedoneana si livrat ulterior autoritatiilor din Afganistan.
Cetateanul australian Mamduh Habib a fost arestat in Pakistan, in octombrie 2001, si torturat de politia pakistaneza. Dupa care a fost dat pe mainile serviciului secret egiptean. Ulterior - dupa trei ani de tortura - Habib a fost eliberat.
Toate acestea arata clar ca serviciile secrete din tarile "gazda" luau parte la interogatorii si torturi.
Este atributia presedintelui Basescu sa ceara o ancheta serioasa, care sa clarifice problema. O multime de state au declansat anchete de proportii pe tema "Centrelor secrete de detentie si tortura". UE se agita. (Vladimir ALEXE)
300 de curse ale avioanelor CIA
Avioanele utilizate de CIA la transportarea asa-numitilor "detinuti fantoma" au efectuat peste 300 de curse, facand escale pe mai multe aeroporturi europene, relateaza The Guardian in editia sa de ieri. Potrivit datelor de zbor provenind de la 26 de avioane inchiriate de agentia americana de informatii, aeronavele au efectuat aproximativ 96 de escale in Germania, 80 in Marea Britanie si numai doua in Franta, Capitala Cehiei, Praga, fiind vizitata de nu mai putin de 15 ori, in vreme ce Austria a fost ocolita cu desavarsire. Polonia a fost si ea inclusa in itinerariul avioanelor CIA, baza aeriana Szymany figurand in statistica The Guardian cu o escala. Publicatia britanica precizeaza, totodata, ca datele de care dispune nu permit o identificare precisa a aeronavelor implicate in transportarea "detinutilor fantoma" ai CIA. Cu toate acestea, este amintit cazul unui avion de tip Boeing, care a decolat, in octombrie si decembrie 2003, de la baza aeriana britanica Northolt cu destinatia Tripoli, in conditiile in care CIA si serviciile britanice de infromatii MI6 purtau negocieri cu Libia in legatura cu programul sau pentru arme de distrugere in masa. In ianuarie 2004, acelasi avion ar fi transportat prizonieri la o inchisoare americana din Afganistan, adauga publicatia britanica.
Liderii europeni asteapta "raspunsuri adecvate"
Jack Straw Presiunile exercitate asupra Washingtonului in chestiunea avioanelor CIA s-au accentuat, Guvernul britanic solicitand, miercuri, explicatii SUA asupra unor presupuse utilizari ale aeroporturilor europene de catre agentia americana de informatii pentru transportarea unor prizonieri islamisti, transmite Rompres. In acest sens, liderii europeni si-au "exprimat ingrijorarea" in scris, solicitand secretarului de Stat american un "raspuns adecvat", in numele Guvernului american, a declarat ministrul britanic al Afacerilor Externe Jack Straw. "Aceasta scrisoare a plecat" spre Washington, a precizat Straw in cadrul unei conferinte de presa. "Astept un raspuns. In asteptare, nu exista motive de a specula asupra afirmatiilor facute de o parte sau de cealalta a Atlanticului", a adaugat seful diplomatiei britanice. Autoritatile americane au admis, marti, pentru prima data, ca este necesar sa raspunda intrebarilor liderilor europenilor in legatura cu activitatile desfasurate de CIA pe continent, relateaza Mediafax. "Statele Unite isi dau seama ca acest subiect genereaza interes in randul opiniei publice si al parlamentelor din Europa si ca sunt intrebari la care va trebui sa se raspunda", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. "Sunt intrebari cu siguranta legitime, puse de presa, si ne vom da silinta pentru a raspunde la ele", a subliniat purtatorul de cuvant dupa intrevederea secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, cu noul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
26 de suspecti torturati
Organizatia Human Rights Watch (HRW) acuza SUA ca mentin cel putin de 26 de suspecti in locuri secrete de detentie din strainatate, unde unii dintre acestia ar fi torturati, transmite Mediafax. Potrivit raportului HRW, indivizii, banuiti de implicare in acte teroriste, sunt detinuti pe termen nedefinit, fara a fi inculpati, fara a li se da posibilitatea de a comunica cu lumea din exterior si nici dreptul la un avocat. HRW publica numele acestora, bazandu-se pe informatii de presa, declaratii ale unor oficiali americani si alte surse. Printre "detinutii fantoma" figureaza presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, arestat in Pakistan in martie 2003, si un presupus membru al conducerii retelei Al Queda, palestinianul Abu Zubaydah, arestat in martie 2002 in Pakistan. "Presedintele Bush vorbeste de aducerea teroristilor in fata Justitiei, dar nici unul dintre acesti suspecti nu a facut obiectul unei urmariri penale", subliniaza John Sifton, cercetator la HRW. "Guvernul Bush a compromis grav sansele acestor suspecti de a fi judecati, retinandu-i ilegal si supunandu-i, pe unii, dupa cate se pare, la tortura si rele tratamente", adauga Sifton. "Vorbind cu jurnalistii sub acoperirea anonimatului, oficiali din Guvernul american au afirmat ca este posibil ca unii detinuti sa fi fost torturati sau grav maltratati in inchisoare", mai precizeaza raportul HRW. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.