Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut luni destituirea de urgenta a conducerii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Braila, pentru aplicarea necorespunzatoare a masurilor de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare in localitatea Scar
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut luni destituirea de urgenta a conducerii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Braila, pentru aplicarea necorespunzatoare a masurilor de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare in localitatea Scarlatesti, comuna Ciresu, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii. Decizia se refera la directorul Directiei Sanitare Veterinare Braila, Cezar Vanatoru, si la directorul adjunct Gicu Dragan. Mai mult, activitatea celor doi va fi analizata si in cadrul comisiei de disciplina. Decizia de destituire a tinut seama si de modul in care pasarile au fost ucise la Scarlatesti. Cotidianul ZIUA a atras atentia asupra imaginilor prezentate de posturile de televiziune, care au aratat cum pasari vii, aprinse ca niste torte, incercau sa scape din gropile unde erau aruncate. Normele sanitare arata ca pasarile ce trebuie ucise, pentru a limita focarul de gripa aviara, trebuie intai eutanasiate cu bioxid de carbon, dupa care cadavrele sunt arse. "Am cerut Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa ia aceasta decizie deoarece au organizat prost intreaga actiune, iar masurile luate au fost puse in aplicare cu intarziere", a declarat Flutur, precizeaza Mediafax. Flutur a precizat ca sacrificarea pasarilor a inceput cu intarziere, nefiind respectate regulile de sacrificare. "Pasari care nu erau moarte au fost aruncate vii in foc", a precizat Flutur. Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a afirmat ca a fost amendat cu suma de 20 de milioane de lei vechi medicul veterinar din localitate, intrucat acesta a pus un diagnostic gresit la probele recoltate din satul Scarlatesti. "A dat un alt diagnostic, iar probele au fost trimise tarziu la laboratorul din Bucuresti", a mentionat Flutur. In acest caz a fost demarata o ancheta condusa de un consilier al ministrului. Virusul H5 al gripei aviare a fost depistat, sambata, la probele prelevate de la o curca din satul Scarlatesti, comuna Ciresu, judetul Braila. Localitatea a intrat in carantina, fiind luate masuri de prevenire a raspandirii virusului. Focarul de gripa aviara de la Scarlatesti se adauga celor semnalate in judetul Tulcea in localitatile Ceamurlia de Jos, Maliuc si Caraorman.
Seful nu-i vinovat
Seful DSV Braila, Cezar Vanatoru, considera ca solicitarea ministrului Agriculturii privind eliberarea sa din functie nu este justificata si ca in focarul de gripa aviara de la Scarlatesti a actionat cu toate resursele de care a dispus. "Nu am nimic sa imi reprosez, am actionat in limita posibilitatilor pe care le aveam. Chiar acum (n.r. - ieri) vin de la o sedinta operativa de la Prefectura si nimeni nu mi-a reprosat nimic" a declarat Vanatoru. Potrivit lui Cezar Vanatoru, in sat sunt circa 15.000 de pasari, dintre care in cursul zilei de duminica au fost stranse si incinerate 1.400. Conducerea Prefecturii Braila a declarat, ieri la pranz, ca in zona satului Scarlatesti, comuna Ciresu, vor mai fi trimisi 40 de militari care sa ajute la strangerea pasarilor din curtile oamenilor. In zona actioneaza si jandarmi care sprijina tehnicienii DSV in actiunea de strangere a pasarilor din gospodarii si care au blocat si toate caile de acces inspre si de la Scarlatesti.
Primarul suspect
Primarul comunei brailene Ciresu, Vasile Toba, este suspectat ca ar fi adus gripa aviara in satul Scarlatesti, dupa ce ar fi vanat ilegal rate salbatice, pe care le-a consumat in gospodarie, informeaza Rompres. Probele de laborator recoltate din localitatea Scarlatesti, care apartine de comuna Ciresu, au confirmat existenta virusului aviar la o curca din gospodaria primarului. Vasile Toba avea in gospodarie 125 de gaini, 40 de rate, 24 de curci, in ultimele zece zile murindu-i 34 de pasari. "Eu sunt vanator, dar nu am vanat pasari fara autorizatie. In primul rand ca nu-i voie. Mie au inceput sa-mi moara pasarile de acum zece zile. Am zis ca-i holera. Au inceput sa moara apoi in tot satul si s-a zis ca la Braila ar putea fi gripa aviara", a declarat Vasile Toba. Politistii braileni au declansat o ancheta in acest caz, pentru a demonstra daca suspiciunea se bazeaza sau nu pe suport real. Potrivit specialistilor, virusul gripei aviare a ajuns in Romania adus de pasarile salbatice, care ierneaza sau tranziteaza tara noastra. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.