In perioada 28-30 noiembrie 2005 are loc la Geneva cea de a treia examinare a politicii comerciale a Romaniei in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (Trade Policy Review Mechanism - TPRM). Ieri a fost prezentat raportul procesului de examinare
In perioada 28-30 noiembrie 2005 are loc la Geneva cea de a treia examinare a politicii comerciale a Romaniei in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (Trade Policy Review Mechanism - TPRM). Ieri a fost prezentat raportul procesului de examinare care a durat aproape un an, procesul fiind demarat in februarie 2005. Au fost implicate peste 30 de institutii guvernamentale si alte organisme cu atributii de reglementare economica. Regulile mecanismului de examinare au fost stabilite la Runda Uruguay, iar pentru Romania examinarea politicii comerciale se face din 6 in 6 ani. "Raportul final, prezentat astazi (n.r. - ieri), evidentiaza progresele pe care le-a facut Romania de la ultima examinare, cea din 1999. Principalele realizari, in opinia reprezentantilor OMC, sunt legate de imbunatatirea climatului investitional, de evolutia pozitiva a parametrilor macroeconomici, structura PIB si cresterea exporturilor cu valoare adaugata mare. In raport este subliniat si faptul ca deficitul de cont curent si cel comercial sunt inca ridicate", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert. Directorul general al OMC, Pascal Lamy, a precizat, in cadrul intalnirii cu Iuliu Winkler, ca progresele Romaniei au fost posibile cu eforturi si costuri considerabile, dar care i-au permis sa ajunga la actualul stadiu de dezvoltare. "Mentinerea unei economii deschise si liberalizarea comertului sunt elemente care atrag investitiile straine si sustin procesul de dezvoltare si ajustare economica. In consecinta, efortul Guvernului si decizia de a continua reformele sunt esentiale pentru procesul de integrare in structurile europene", a mai spus Lamy.
In reuniunea de prezentare si evaluare a raportului au luat cuvantul reprezentanti ai 14 membri OMC, inclusiv reprezentantul Uniunii Europene. Acestia au subliniat importanta continuarii reformelor si au avut sugestii legate de domeniile in care Guvernul Romaniei ar trebui sa initieze actiuni suplimentare pentru aplicarea legislatiei pentru proprietatea intelectuala, transparenta in domeniul achizitiilor publice si piata serviciilor finaciare, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Comert. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.