Directorul Institutului National al Magistraturii, Mihai Selegean, a facut mai multe precizari in legatura cu examenul de promovare a judecatorilor si procurorilor, aratand ca atributiile privind organizarea acestuia sunt impartite intre INM si Consi
Directorul Institutului National al Magistraturii, Mihai Selegean, a facut mai multe precizari in legatura cu examenul de promovare a judecatorilor si procurorilor, aratand ca atributiile privind organizarea acestuia sunt impartite intre INM si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor a fost adoptat de CSM prin Hotararea 323/24 august 2005, membrii comisiilor de examinare fiind propusi de Institut, dar validati de Consiliu. Examenul s-a organizat de catre CSM, prin intermediul INM, atributiile privind desfasurarea acestuia fiind impartite.
Mihai Selegean arata ca rolul INM este limitat la a propune CSM lista magistratilor din care Consiliul desemneaza comisiile de evaluare si contestatii, precum si la a asigura detaliile organizatorice pentru comisii. Potrivit articolului 11 din Regulament, numarul comisiilor de examinare, pentru judecatori si procurori, va fi stabilit de CSM, iar componenta lor se aproba prin hotarare de catre Consiliu dintr-o lista de propuneri intocmita de Institutul National al Magistraturii. De asemenea, articolul 12 specifica faptul ca din comisia de examinare pentru judecatori fac parte un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), unul de curte de apel si un judecator formator de la INM cel putin egal in grad cu postul pentru care se organizeaza concursul. Totodata, din comisia pentru examinarea procurorilor fac parte un procuror de la Parchetul instantei supreme, unul de la Parchet de curte de apel si un procuror formator de la INM. Din comisia care solutioneaza contestatiile fac parte doi judecatori de la ICCJ si unul de la curte de apel, precum si doi procurori de la Parchetul instantei supreme si unul de Parchet de curte de apel.
Mari semne de intrebare
Reamintim ca examenul de promovare in functii de executie a magistratilor este contestat de multi candidati. Astfel, judecatori care au dat examen de promovare in functii de executie la tribunale sau curti de apel si care au obtinut, initial, note de 2, 3, 4 sau 5, au primit, in urma contestatiilor pe care le-au formulat, note mult mai mari. Pe de alta parte, alti judecatori, care se considera nedreptatiti prin notele pe care le-au obtinut, au facut contestatii.
In aceste conditii, CSM a decis ca in sedinta de miercuri, 30 noiembrie, atunci cand ar trebui validat examenul de promovare a judecatorilor in functii de executie, sa se discute si aspectele criticate. De altfel, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a precizat ca CSM trebuie sa verifice cine a gresit, considerand ca este necesara o ancheta pentru a se afla ce s-a intamplat intrucat diferentele intre notarile comisiei de examinare si cele ale comisiei de contestatie au fost mult prea mari. "CSM trebuie sa faca aceste verificari sa vada cine a fost in prima comisie, cine a fost in comisia de contestatie, sa revada lucrarile si daca se justifica una dintre cele doua, pentru ca e clar ca diferenta este atat de mare, incat exista un mare semn de intrebare si o mare neregula undeva, deci undeva s-a gresit", a spus, citata de Mediafax, Monica Macovei.
Ministrul Justitiei a mai precizat ca "este inadmisibil sa existe o astfel de diferenta de note, deci asta din start pune un mare semn de intrebare asupra legitimitatii rezultatului concursului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.