Este o deosebita onoare si placere totodata pentru mine, sa Va urez in numele Institutului Goethe bun venit in aceasta dimineata, la simpozionul nostru international cu tema "Conectarea mediului politic si al mass mediei tarilor din Europa de Sud-Est
Este o deosebita onoare si placere totodata pentru mine, sa Va urez in numele Institutului Goethe bun venit in aceasta dimineata, la simpozionul nostru international cu tema "Conectarea mediului politic si al mass mediei tarilor din Europa de Sud-Est la realitatile Uniunii Europene".
Procesul integrarii europene este unul dintre cele mai importante subiecte politice ale zilelor noastre.
Dupa prima extindere din 2004, ne confruntam cu o criza dupa acel "Non" spus in Franta si acel "Nee" din Olanda, tari fondatoare ale Uniunii Europene, ale caror cetateni nu au fost de acord cu proiectul ambitios al unei constitutii unice europene. De asemenea stim, ca acest "Nu" a avut mai multe implicatii si nu s-a referit exclusiv la problema acestei Constitutii.
Peste noapte a trebuit sa realizam faptul ca "Europa Politicienilor" nu este acelasi lucru cu "Europa Cetatenilor". Fenomenul cresterii euroscepticismului are influenta asupra atitudinii cetatenilor din statele membre ale UE cu privire la procesul de extindere ce se deruleaza si asta nu doar in Europa de Vest. In timp ce Romania si Bulgaria se preocupa de conditiile necesare pentru aderarea la UE, cetatenii acestor tari au inca multe intrebari si indoieli cu privire la statutul de tara membra.
Cand vorbim despre o "Europa a cetatenilor" trebuie de asemenea sa discutam despre rolul mass-media, de vreme ce media poate influenta cel mai mult acest proces.
De aceea Goethe-Institut impreuna cu partenerii sai "Grupul pentru Dialog Social din Iasi, Contrafort, Pen-Club Moldova si Centrul Independent de Jurnalism din Chisinau - au decis sa organizeze acest simpozion in continuarea conferintei despre "Presa si opinia publica", ce a avut loc in 2004. Acest simpozion intentioneaza sa reuneasca experti din regiune, care sa analizeze si sa-si impartaseasca reciproc experientele in domeniul perceptiei asupra procesului extinderii europene, si politica (politicile) de aderare ale respectivelor tari.
Desi este regretabil faptul ca cei doi invitati din Germania, Joachim Fritz-Vannahme si Robin Detje au fost nevoiti sa-si anuleze calatoria la Chisinau, pentru noi importanta este crearea unei retele regionale, intrucat acesta este scopul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, cu sprijinul caruia am putut organiza aceasta manifestare. Acest proiect special al Pactului de Stabilitate, promovat de Ministerul Afacerilor Externe German "incepand din anul 2000" a oferit o paleta larga de oportunitati pentru politicieni, formatori de opinie, jurnalisti, oameni de stiinta si alti experti, pentru crearea de retele regionale care sa dureze in timp. in acest context si "traditie" as dori sa indemn pe toti participantii prezenti la acest eveniment sa se gandeasca la modalitati de continuare a acestui tip de dezbatere si schimb reciproc de experienta dincolo de cele 2 zile. Noi putem oferi doar niste conditii preliminare, depinde de Dumneavoastra cum va veti folosi de acestea.
As dori acum sa adresez cateva cuvinte de multumire acelora care in special s-au ocupat de realizarea acestui progam: In primul rand as dori sa multumesc domnului Alexandru Lazescu, reprezentntul Grupului pentru Dialog Social Iasi, presedinte al e-Romania Getaway, membru al National Working Group din cadrul Media Task Force Bruxelles, pentru efortul depus si pentru consultanta de specialitate. In al doilea rand, multumirile mele se indreapta catre partenerul nostru de baza din Republica Moldova, colaborator si in cadrul altor proiecte, nu doar aici, dar si in Romania, este Vitalie Ciobanu, presedinte al PenClub Moldova si redactor sef al saptamanalului cultural "Contrafort". Multe multumiri Angelei Sirbu, directoarea Centrului Independent de Jurnalism Chisinau, si de asemenea membra a National Working Group din cadrul Media Task Force Bruxelles. As dori de asemenea sa multumesc colegelor mele Cristina Bortun si Delia Rosu, care au coordonat si organizat toata pregatirea si realizarea acestui program, in ciuda tuturor obstacolelor care apar mereu in cazul proiectelor regionale, mentionand doar problemele de viza si posibilitatile dificile de calatorie in interiorul regiunii.
Multumirile mele se indreapta de asemenea catre Centrul Ceh din Bucuresti pentru invitarea domnului Jaroslaw Veis, singurul reprezentant ai noilor membrii EU. Doresc sa multumesc nu in ultimul rand tuturor participantilor, in special oaspetilor nostri din strainatate, care s-au confruntat cu conditiile de calatorie ale SEE, ne bucuram sa Va avem aici. Inainte de a-i ceda microfonul lui Vitalie Ciobanu, as dori sa exprim recunostnta mea personala Excelentei voastre, Ambasadorul Republicii Federale Germania, Domnul Lerke, care a acceptat, in termen atat de scurt sa deschida simpozionul in aceasta dimineata si sper ca nu Va veti supara daca fac acest lucru in limba germana, intrucat astazi sarbatorim Ziua Europeana a limbilor; stimate Domnule Ambasador, ma bucur realmente, ca prima noastra intalnire personala are loc odata cu un program comun. Consider aceasta ca pe un semn pozitiv pentru o colaborare indelungata si rodnica.
Acum, Va doresc tuturor doua zile de ganduri si schimburi fructuoase si incitante.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.