UDMR se afla in acest moment prins intre doua fronturi politice de al caror deznodamant va depinde existenta sa parlamentara. Din interior, UDMR trebuie sa faca fata asaltului Uniunii Civice Maghiare, care odata transformata in partid va diviza pract
UDMR se afla in acest moment prins intre doua fronturi politice de al caror deznodamant va depinde existenta sa parlamentara. Din interior, UDMR trebuie sa faca fata asaltului Uniunii Civice Maghiare, care odata transformata in partid va diviza practic electoratul udemerist. Din exterior, formatiunea lui Marko Bela (foto) intampina dificultati in promovarea legii Statutului minoritatilor. Dupa franele conservatorilor puse proiectului de lege la Senat, ce au culminat cu respingerea acestuia, la Camera, democratii din Comisia pentru administratie au votat impotriva Statutului. Incurajarile comisarului european pentru extindere Olli Rehn referitoare la documentul amintit sunt atacate de liderul PIN, Cozmin Gusa. El il acuza pe oficialul european ca isi depaseste atributiile apreciind Statutul, avand in vedere ca proiectul ar fi neconstitutional. Pe de alta parte UCM Covasna crede ca presedintele Basescu a lamurit problema autonomiei prin declaratia despre Kosovo. Cotroceniul sustine insa ca solutia Kosovo este inaplicabila in Romania.
UCM se crede sustinuta de Cotroceni
Conducerea UCM Covasna a apreciat, ieri, ca presedintele Traian Basescu "a facut lumina", in timpul vizitei sale in Franta, in subiectul autonomiei, prin declaratia referitoare la Kosovo, informeaza Mediafax. "Presedintele Romaniei nu ar rezolva problema conflictului din vestul Balcanului, mai precis din Kosovo, prin redesenarea hotarelor pe teritoriul Serbiei, ci ar acorda autonomie totala acestei regiuni. Conform presedintelui, pe acest domeniu ar trebui garantata protectia minoritatii sarbe si o siguranta speciala pentru toti cetatenii zonei", a sustinut presedintele Uniunii din Covasna, Gazda Zoltan. El a spus "la fel vede si UCM solutia pentru maghiarii din Romania, constand in autonomie". Gazda Zoltan a mai afirmat ca UCM a militat de la inceput pentru castigarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, fara a pierde din vedere si protectia romanilor care numeric sunt minoritari in aceasta zona. In acest context, el a sustinut ca, daca presedintele tarii vede rezolvarea conflictelor europene prin acordarea autonomiei, atunci si UCM solicita in mod ferm autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. "Totodata, solicitam ca proiectul de lege al tradatorului de neam, UDMR, privind statutul minoritatilor nationale, sa nu fie adoptat de Parlament", a mai spus Gazda Zoltan.
UDMR acuzat de practici dictatoriale
Vicepresedintele Uniunii Civice Maghiare, Santa Imre, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca UDMR incearca sa intimideze, prin actiuni ce amintesc de "metode dictatoriale", inregistrarea UCM ca partid politic, informeaza Mediafax. Conducerea UCM considera ca UDMR incearca din nou sa impiedice aparitia unui rival in viata politica, fiind vorba despre o actiune de intimidare care aminteste de metode dictatoriale. Referindu-se la un comunicat in care conducerea UDMR face apel catre membrii Uniunii sa nu semneze lista pentru sustinerea inregistrarii Partidului Civic Maghiar, Santa a spus ca documentul "induce in eroare"."Vreau sa amintesc ca UDMR s-a autocalificat ca o organizatie, deci nu ca partid politic. Este deja un alt aspect faptul ca se comporta ca un partid politic, indepartandu-se astfel de reprezentarea intereselor comunitatii maghiare", a spus vicepresedintele UCM.
PD a respins Statutul minoritatilor
Deputatii PD din Comisia pentru administratie au votat "impotriva" sau s-au abtinut la legea Statutului minoritatilor nationale, insa proiectul legislativ a fost avizat favorabil de comisie. Comisia pentru administratie din Camera Deputatilor a dat, miercuri, aviz favorabil legii statutului minoritatilor cu noua voturi "pentru", patru "impotriva" si doua abtineri. Presedintele comisiei, liberalul Radu Fenechiu, a declarat ieri ca deputatii PD care au fost prezenti la sedinta comisiei s-au impotrivit acestui proiect legislativ. Conform unor membri ai comisiei, democratii Traian Igas si Stefan Bartan s-au abtinut, iar Anca Constantinescu a votat "impotriva". In favoarea legii au fost reprezentantii PNL, PC si UDMR. La proiectul legislativ privind Statutul minoritatilor nationale au fost sesizate in fond Comisia juridica, cea pentru drepturile omului si cea pentru invatamant. Acestea trebuie sa intocmeasca raportul pana in 7 decembrie. Liderul democratilor din Camera, Cristian Radulescu a venit cu explicatie cel putin hilara: votul negativ al PD se datoreaza faptului ca acestia nu aprofundasera inca subiectul, sedinta comisiei fiind convocata in pripa. "Deoarece sedinta comisiei a fost convocata in pripa si fiind vorba despre un subiect care a suscitat multe discutii, reprezentantii PD in Comisia pentru administratie au preferat sa se abtina fata de un subiect pe care nu-l aprofundasera", a declarat liderul grupului PD din Camera Deputatilor.
Gusa il acuza pe comisarul Olli Rehn
Presedintele PIN, Cozmin Gusa, l-a acuzat ieri pe comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, ca isi depaseste atributiile, discutand "la modul pozitiv" despre proiectul Legii privind statutul minoritatilor nationale, fara sa analizeze daca acest proiect este constitutional, transmite Mediafax. Gusa a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca oficialul european este, probabil, "victima unui lobby extern eficient". "Am trimis un exemplar din raportul PIN privind Legea statutului minoritatilor nationale sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, si inca un exemplar pentru comisarul european Olli Rehn. Daca domnul Rehn doreste sa se exprime pe aceasta tema ii punem la dispozitie raportul si ii aratam neconstitutionalitatea acestui proiect de lege", a afirmat Gusa. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.