Vizita presedintelui Traian Basescu in Franta este perceputa de politicienii romani ca una de avarie. La inceputul mandatului sau presedintele a anuntat ca va pune un accent deosebit pe Axa Washington-Londra, neglijand astfel marile puteri occiden
Vizita presedintelui Traian Basescu in Franta este perceputa de politicienii romani ca una de avarie. La inceputul mandatului sau presedintele a anuntat ca va pune un accent deosebit pe Axa Washington-Londra, neglijand astfel marile puteri occidentale, printre care si Franta, aliatul traditional al Romaniei. Franta insa urmeaza sa ratifice in Parlamentul sau Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Amanarea aprobarii acestui document, pana la momentul aderarii, ar fi un semnal negativ pentru puterea de la Bucuresti. Asa incat presedintele a incercat abia acum sa netezeasca asperitatile dintre cele doua tari.
Radu Berceanu, senator PD
"Cele doua tari se afla in relatii bune"
"Eu cred ca vizita presedintelui Traian Basescu in Franta a dus la o atenuare a relatiilor dintre cele doua tari. Atunci cand un presedinte de stat este invitat de un alt presedinte de stat rezulta ca cele doua tari se afla in relatii bune. Dar si in cursul vizitei, din ceea ce am citit in presa franceza, lucrurile au mers foarte bine. Presedintele Frantei chiar a declarat ca sustine integrarea Romaniei in Uniunea Europeana." (R.G.)
Lucian Bolcas, liderul grupului PRM din Camera Deputatilor
"Un semn de raceala diplomatica"
"Departe de a fi multumit de rezultatele vizitei lui Traian Basescu in Franta imi manifest chiar ingrijorarea. Ingrijorarea e marcata de anumite semne, foarte precise, care in diplomatie au semnificatia lor extrem de clara, batuta in cuie. Presedintele Frantei nu a participat la conferinta finala de presa sustinuta de seful statului, Traian Basescu. Este un semn clar de raceala diplomatica. Celebra axa care fenta latinitatea si despre care a tot vorbit Basescu a contrariat de multe ori Franta. Pentru PRM, o axa a latinitatii care sa cuprinda Franta, Spania si Italia este mult mai aproape de idealurile europene la care tindem." (R.G.)
Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca
"Ne abtinem sa facem aprecieri"
"Depasind detaliile ce tin de diplomatie, si aici ma refer la faptul ca la declaratia finala n-a participat si presedintele Frantei, cred ca eficienta vizitei ar fi trebuit sa fie data de efectul pe care l-a avut sau mai bine zis nu l-a avut asupra urgentarii ratificarii Tratatului de Aderare a Romaniei de catre Franta. Daca in urma acestei vizite s-ar fi urgentat ratificarea Tratatului, atunci am fi putut vorbi despre un efect extrem de pozitiv pentru Romania. Neexistand totusi acest efect, ne abtinem sa facem aprecieri in ceea ce priveste rezultatul vizitei." (V.D.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
Incercare de carpire
"Vizita presedintelui Basescu in Franta a incercat sa repare lucrurile stricate prin declaratiile facute la inceputul mandatului. Practic s-a incercat sa limiteze raul facut. Putem vorbi deci despre o vizita de avarie pentru ca se apropie decizii importante in Uniunea Europeana, iar Franta este un jucator de prima mana. De altfel, Basescu a inteles acest lucru si a actionat in consecinta."
Marko Bela, presedintele UDMR
"Nu am studiat inca rezultatele vizitei presedintelui"
"Eu nu am studiat inca rezultatele vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Franta. Tin sa atrag insa atentia ca vizita in sine reprezinta un eveniment deosebit de important. Spun asta deoarece in anii trecuti, din punct de vedere politic, am neglijat relatiile cu Franta. Trebuie sa intelegem ca acest aspect nu trebuie lasat deoparte sub nici o forma. De aceea am spus ca vizita sefului statului in Franta reprezinta un eveniment cu adevarat important." (R.G.)
Adrian Nastase, presedinte executiv al PSD: Performanta jenanta in Franta
"Franta este principalul nostru sprijinitor politic, nu de acum, ci de foarte multi ani. O vizita a sefului statului care nu este insotita de un mesaj solid din partea presedintelui Chirac, intr-o conferinta de presa, o vizita in care nu vedem continuarea unor proiecte economice, o vizita in care aflam din nou ca Marea Neagra reprezinta tema unor discutii cu tari care nu reusesc sa-si trimita navele de razboi si nici navele comerciale in aceasta zona, lipsa unor intalniri cu primul-ministru. Toate aceste lucruri ne arata ca relatia aceasta, care este, repet, foarte importanta pentru sustinerea proiectelor romanesti, nu exista suficient. Acesta a fost sensul la care m-am referit atunci cand am spus ca presedintele a avut o perfomanta jenanta in Franta", a spus Nastase. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.