Agentia Nationala Antidrog (ANA) estimeaza ca la nivelul intregii tari exista aproape 35.000 de consumatori de droguri injectabile, in special heroina, dintre care 24.000 in Bucuresti. 80% sunt barbati, iar 75% dintre consumatori au varsta cuprinsa i
Agentia Nationala Antidrog (ANA) estimeaza ca la nivelul intregii tari exista aproape 35.000 de consumatori de droguri injectabile, in special heroina, dintre care 24.000 in Bucuresti. 80% sunt barbati, iar 75% dintre consumatori au varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani. Grav este faptul ca, in ultimii 10 ani, a scazut mult varsta debutului in consumul de stupefiante. Daca in anii 1994-1995 copiii incepeau sa consume droguri intre 16 si 18 ani, dupa anul 2000, varsta debutului a scazut la 12-13 ani sau chiar mai putin. Printre cauze se numara disponibilitatea pe piata, modelul de varsta mai mare, cresterea numarului de dealeri, conform unor date dintr-un studiu realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Cea mai eficienta forma de prevenire a dependentei este incercarea de a-i tine pe copii departe de stupefiante si, in acest sens, comunicarea dintre parinti, profesori, medici sau asistenti sociali este esentiala. Familia si scoala au un rol important in reducerea dimensiunii fenomenului drogurilor. Potrivit presedintelui ANA, Pavel Abraham, 10% din liceele bucurestene se confrunta cu consumul de stupefiante, de la cel mai simplu si tolerant - tutunul, urmat de alcool si pana la drogurile esentiale. De teama ca mediatizarea problemelor legate de acest flagel ar putea impieta asupra imaginii institutiei, conducerile liceelor neaga ca exista cazuri in care, chiar in incinta scolii, elevii fumeaza, consuma alcool si chiar droguri. Directorii liceelor dezvaluie insa o realitate alarmanta - atat profesorii, cat si parintii au probleme in identificarea copiilor care consuma stupefiante, tutun sau alcool. In Romania, minorii se bucura de o protectie speciala. Impotriva lor nu sunt prevazute pedepse, doar masuri educative. Cei mai multi dintre minorii care ajung in centrele de reeducare sunt insa asistati pentru consum de alcool si nu de droguri esentiale. (M.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.