Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie a organizat ieri o conferinta de presa in care a atacat in termeni extrem de duri membrii Consiliului Superior al Magistraturii pentru atitudinea adoptata de acestia in cazul judecatoarei Mar
Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie a organizat ieri o conferinta de presa in care a atacat in termeni extrem de duri membrii Consiliului Superior al Magistraturii pentru atitudinea adoptata de acestia in cazul judecatoarei Maria Huza. De asemenea, seful DNA, Daniel Morar, a calificat ca "extrem de grave si condamnabile" declaratiile facute de Maria Huza in legatura cu anchetarea ei de catre procurorii anticoruptie si mai ales despre amenintarile proferate de magistrat la adresa colegilor ei de la DNA. Judecatoarea Huza a sustinut, in urma cu o saptamana, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca ministrul Justitiei Monica Macovei face presiuni legate de anchetarea sa de catre Departamentul National Anticoruptie, sustinand ca procurorul care face ancheta este "un apropiat" al acesteia. Huza a declarat la acea vreme ca procurorul care o cerceteaza "va raspunde", iar Monica Macovei a numit la DNA procurori care sa-i faca jocul.
"Este extrem de grav"
"Este extrem de grav si condamnabil ca un magistrat si membru al CSM sa ameninte un procuror", a tinut sa precizeze Morar, care a calificat drept "sfidator" gestul Mariei Huza de a afirma ca nici unul dintre colegii ei judecatori nu va judeca dosarul sau, daca acesta va fi trimis in instanta. Seful DNA a criticat si atitudinea membrilor CSM care i-au dat voie Mariei Huza sa se apere in plen. "Este de neinteles atitudinea membrilor CSM care i-au permis sa se apere in plen si au vorbit de lipsa de profesionalism a procurorilor. Ar trebui ca membrii CSM sa stie ca procurorii sunt numiti de presedintele Romaniei. Vreau sa le amintesc membrilor CSM ca au fost alesi acolo pentru a asigura independenta justitiei". Morar nu a omis sa le atraga atentia membrilor CSM ca au serioase lacune in domeniul dreptului procesual. "As vrea sa-i transmit Mariei Huza ca nu are nici un privilegiu legal, are aceleasi drepturi si obligatii ca orice persoana cercetata si va trebui sa se prezinte la audieri atunci cand va fi citata", a spus Morar.
Trei deputati cercetati pentru coruptie
Dintre cele 28 de dosare de mare coruptie aflate in lucru la Departamentul National Anticoruptie, transferate in urma cu doua saptamani de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trei sunt ale unor parlamentari, dintre care doi aflati inca in functie, a declarat procurorul-sef Daniel Morar. Dintre aceste dosare, unul il are drept subiect pe deputatul Ion Dumitru, fost director al Romsilva, cercetat pentru abuz in serviciu, fapta prin care s-au creat prejudicii de peste doua milioane de euro. Morar a refuzat sa dezvaluie numele celorlalti doi parlamentari, motivand ca acestora nu le-a fost adusa la cunostinta invinuirea. Procurorul-sef al DNA a spus, insa, ca acestia sunt deputati si sunt cercetati pentru trafic de influenta, iar infractiunile comise le-au adus beneficii de 800 de milioane de lei.
Stanoiu sustine ca habar n-are de stenograme
Conform procurorului sef al DNA, Rodica Stanoiu a sustinut in fata procurorilor anticoruptie ca nu are nici o legatura cu stenogramele si ca la data la care se presupune ca ar fi facut anumite interventii nu mai era ministru al Justitiei. Morar a adaugat in conferinta de presa ca fostul ministru al Justitiei a fost audiat, zilele trecute, de procurorii anticoruptie in dosarul stenogramelor PSD. Seful DNA a precizat ca solutia Parchetului instantei supreme privind urmarirea penala a Rodicai Stanoiu si a lui Florin Georgescu a fost infirmata, deoarece probele nu sustineau inceperea urmaririi penale. Totodata, el a sustinut ca in acest caz au fost audiati martori, fara ca celor doi sa li se fi adus la cunostinta invinuirea, ceea ce a adus atingere dreptului la aparare si la nulitatea actelor procedurale efectuate. Procurorii anticoruptie au infirmat solutia declansata de Parchetul instantei supreme privind urmarirea penala a Rodicai Stanoiu si a lui Florin Georgescu, admitand astfel cererile avocatilor acestora.
Stenogramele sedintelor PSD - pe care mass-media le-au dat publicitatii in a doua jumatate a lunii noiembrie 2004 - contin declaratii pe care Florin Georgescu le-ar fi facut la adresa presedintelui Curtii de Conturi, care nu ar mai "asculta" de directivele partidului. Stenogramele mai contin informatii cu privire la Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, care ar fi afirmat ca ar fi asteptat "unda verde" pentru ca Traian Basescu si alte persoane sa fie anchetate. Ca urmare a nerespectarii procedurilor, in cazul stenogramelor procurorii DNA sunt obligati sa reia dosarul de la zero.
Basescu are termen de gratie in dosarul aflat la DNA
Morar sustine ca il lasa in pace pe Basescu, cel putin cat acesta ocupa functia de presedinte al Romaniei, in dosarul privind un imobil pe care acesta l-ar fi obtinut in mod dubios. Morar a spus ca Basescu este protejat de lege "de art 10 litera f parca", mai precis ca atat timp cat ocupa functia de presedinte, Basescu nu poate fi cercetat decat pentru inalta tradare.
Intrebat de ziaristi daca aceeasi speta se afla si in atentia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Morar a declarat ca nu cunoaste acest aspect, dar ca este putin probabil.
Nastase nu trebuia sa sune
Intrebat cum comenteaza atitudinea fostului premier al Romaniei, Adrian Nastase, care l-a sunat pentru a-l intreba despre Dosarul Zambaccian, Daniel Morar a declarat: "Nu trebuia sa ma sune. Putea sa se intereseze la registratura sau avocatii sai sa-l contacteze pe procurorul anchetator". Pus in fata cazului unui simplu petent, care nu ii cunoaste numarul de mobil si nici nu si-ar permite sa-l sune pe procurorul-sef al DNA pentru a se interesa de dosarul in care este cercetat, Morar a admis ca telefonul pe care l-a primit de la Adrian Nastase nu a fost tocmai o practica obisnuita si ca i-a acordat fostului premier un statut preferential.(Petre NITEANU)
Macovei: "Huza sa se apere la Parchet"
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca judecatoarea Maria Huza trebuie sa se apere la Parchet. "Din acest punct de vedere, CSM trebuie sa aiba o atitudine de integritate si de moralitate, nu trebuie sa functioneze pe principiul colegialitatii. Aici nu se pune problema ca suntem colegi si trebuie sa ne aparam unii pe altii, ci se pune problema ca trebuie sa stabilim standarde inalte de integritate, mai ales pentru membrii Consiliului", a afirmat, citata de Rompres, Monica Macovei. In opinia ministrului Justitiei, amenintarea facuta de Maria Huza la adresa procurorului anchetator care instrumenteaza cazul sau a fost nepotrivita, la fel ca si afirmatia ei ca nici un judecator din tara nu o va condamna. Totodata, Monica Macovei considera ca CSM trebuia sa puna in discutie si situatia fostei presedinte a Tribunalului Mehedinti, Florica Bejinariu, despre care presa a semnalat ca ar fi colaborat cu securitatea. (G.T.)
Lupascu contraataca
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, l-a criticat dur ieri, pe procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, despre care a afirmat, citat de Mediafax, ca, "daca avea ceva de reprosat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in cazul Huza (n.r.-fost presedinte al Tribunalului Bucuresti si membru al CSM, in prezent urmarita penal de DNA pentru fals in declaratii si instigare la acordare de credit) o putea face direct, nu prin presa". Totodata, Lupascu a criticat lipsa de comunicare dintre institutii, adaugand ca regreta faptul ca afla aceste chestiuni de la jurnalisti, "pentru ca, daca procurorul sef al DNA avea ceva de reprosat CSM-ului, o putea face direct". Pe de alta parte, prsedintele CSM a aratat ca nu in plenul Consiliului s-a decis "efectuarea de verificari la DNA", in cazul Huza, ci ulterior, la cateva zile, cand "aparatorul cetateanului Huza a depus la CSM, dupa procedura normala, o sesizare cu privire la anumite aspecte". Astfel, potrivit declaratiilor lui Lupascu, problema este daca in acest dosar au fost respectate procedurile legale.
"Huza isi asuma responsabilitatea"
Totodata, presedintele Consiliului a afirmat ca "CSM nu i-a luat apararea judecatoarei Huza. Daca Huza sau alt procuror sau judecator a incalcat legea, trebuie sa raspunda. Nimeni nu este imun din acest punct de vedere". In acest sens, Lupascu a mentionat ca "exista prezumtia de nevinovatie, care se aplica si doamnei Huza. Exista drepturi procedurale care trebuie respectate, inclusiv in cazul Huza". Pe de alta parte, Lupascu a sustinut ca Huza, prin ce a spus in fata plenului CSM, "isi asuma responsabilitatea gesturilor si atitudinii". Presedintele CSM si-a incheiat declaratia spunand ca dosarul in care Huza este anchetata "este unul in curs de derulare la DNA". In concluzie, "CSM nu are dreptul, nu poate si nu va face vreo interventie de a schimba in vreun fel solutia, care rezulta din probele dosarului. In ce priveste posibilitatea ca Huza sa influenteze solutia, ma indoiesc. A exprimat, intr-un moment de tensiune maxima, o opinie. Poate ca trebuia sa fie mai bine gandita, dar fiecare traversam momente in viata pe care poate nu le controlam in totalitate. Puteam fi lipsiti de respectiva afirmatie, in sedinta CSM". (Voichita RASCANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.