Din luna mai pana acum, alianta dintre social-democrati si liberali a pierdut enorm in plan electoral, respectiv 16 procente, iar presedintele Traian Basescu a cazut si el cu 12, conform ultimei cercetari de piata. Degringolada Puterii, inclusiv a "p
Din luna mai pana acum, alianta dintre social-democrati si liberali a pierdut enorm in plan electoral, respectiv 16 procente, iar presedintele Traian Basescu a cazut si el cu 12, conform ultimei cercetari de piata. Degringolada Puterii, inclusiv a "presedintelui jucator" care, in curand, nu va mai putea fi o locomotiva electorala, face praf si pulbere, definitiv, orice proiect al anticipatelor initiat de dreapta politica. Cel mai mare deficit il inregistreaza, insa, in raport cu celelalte partide, dar si in interiorul Aliantei DA, liberalii. Daca degringolada nu va putea fi oprita, ultimul partid istoric va disparea de pe scena politica. Asa cum s-a intamplat cu social-democratii lui Sergiu Cunescu si taranistii regretatului Coposu. In acest moment, repetand in mod dramatic scenariul care i-a zdrobit pe taranisti, cele mai dure lovituri de imagine liberalii si le administreaza singuri. Conteaza, evident, atacurile, uneori violente si nedrepte, ale presedintelui Traian Basescu impotriva unor fruntasi liberali - la care participa, in mod regretabil, si o serie de institutii ale statului ori ale societatii civile, dependente de seful statului - conteaza si atacurile Opozitiei care marcheaza, punct dupa punct, in vederea viitoarelor alegeri, dar, mai mult decat orice altceva, loviturile de imagine impotriva PNL sunt organizate si administrate din interiorul partidului. Din cine se compune, ce vrea si de ce potential dispune gruparea anti-Tariceanu din interiorul PNL care, pregatindu-se sa-i dea acestuia lovitura capitala, dinamiteaza, pana la urma, chiar partidul?
Conferinta organizata zilele trecute la nivelul Capitalei poate fi utilizata ca un barometru credibil pentru starea actuala a partidului, la nivel national. Care sunt principalele caracteristici ale organizatiei de Bucuresti? Membrii PNL sunt profund ingrijorati de scaderea dramatica a popularitatii partidului, in raport cu restul spectrului politic si, mai ales, cu partenerii - inca - social-democrati din interiorul Aliantei DA; ei pun aceasta situatie mai ales pe seama loviturilor sistematice administrate de presedin-tele Traian Basescu, pe care le dezaproba; doresc sa ramana in alianta cu social-democratii, dar intr-un aranjament mai ferm care sa excluda, in viitor, agresiunile din interiorul partidului condus, formal, de Boc si, in realitate, de Basescu; il sustin intr-o majoritate covarsitoare pe premierul Calin Popescu Tariceanu in raport cu oricare alt contracandidat; sunt adeptii unei linii mai ferme, mai dure chiar, Ludovic Orban devenind, din aceasta perspectiva, un model liberal. Daca testul organizat la Bucuresti, atat prin procedura de alegere democratica a lui Ludovic Orban, cat si prin intermediul sondajului la care au raspuns participantii la conferinta este corect, atunci gruparea anti-Tariceanu din PNL este pierduta. Daca nu primeste imediat un puternic sprijin extern. Ce nu poate veni decat de la Basescu ori PD.
Dar cine compune aceasta grupare? Identificandu-i pe fruntasii ei, le putem evalua sansele. Intr-o ordine, daca vreti, inversa, voi incepe cu Crin Antonescu. Acesta are serioase obiectii in raport cu modul in care Tariceanu conduce Guvernul si partidul, dar, in acelasi timp, refuza sa pactizeze cu ceilalti. Aflat astazi intre doua ape, neadmitand sa faca jocul lui Basescu, dar conservandu-si spiritul si atitudinea critica, Antonescu va putea construi in jurul lui, intr-un viitor mai indepartat, o grupare rivala actualului presedinte, dar, in acelasi timp, caracterizata prin onestitate. Urmatorul varf de lance este Cristian Boureanu. Acesta a intrat in razboi avand motivatii pur personale. Care exclud politicul. Fiind in trecut in relatii apropiate cu Sebastian Vladescu, actualul ministru de Finante, Boureanu si-a pierdut sotia in favoarea acestuia din urma si a intrat, practic, in conflict cu Tariceanu, in momentul in care Vladescu a fost identificat drept un posibil inlocuitor al lui Ionut Popescu la portofoliul Finantelor. Orbit de o ura personala, Boureanu este inca un adversar atipic pentru actualul presedinte PNL. Urmeaza Mona Musca. Un excelent politician, atunci cand a functionat in opozitie. Acum, o frustrata care merge, umar la umar, consecvent, alaturi de Valeriu Stoica, Theodor Stolojan si, implicit, Traian Basescu. Constituie un pericol potential real pentru Tariceanu. Dar cel mai important adversar este Valeriu Stoica. Pentru ca el este singurul politician de marca PNL care isi mascheaza perfect motivele personale care il mana in lupta, in spatele unei doctrine politice. Stoica a fost decapitat de Tariceanu si de gruparea acestuia, pierzand presedintia. Dupa ce a fost unul dintre artizanii unificarii liberale, dar si ai plantarii unui corp strain, dar de succes, in persoana lui Stolojan. De aici si ura explicita impotriva lui Patriciu. Maine vom analiza sansele acestei grupari, vom incerca sa anticipam miscarile ei viitoare si vom pune in discutie "doctrina Stoica", singura platforma politica reala care poate fundamenta, cristaliza si intari gruparea anti-Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.