Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este ingrijorata de efectele pe care le poate avea deprecierea recenta a leului asupra inflatiei, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, informeaza Mediafax. "Cred ca face parte dintr-un proces normal prin
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este ingrijorata de efectele pe care le poate avea deprecierea recenta a leului asupra inflatiei, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, informeaza Mediafax. "Cred ca face parte dintr-un proces normal prin care trece piata", a spus Popa. In 2004 si la inceputul acestui an, leul a cunoscut o apreciere semnificativa, ca urmare a intrarilor de capital strain, atras de ratele inalte ale dobanzilor si cresterea economica accelerata. "Daca va referiti la deprecierea recenta ca fiind un efect al inflatiei, avem inca o rezerva de apreciere fata de lunile octombrie, noiembrie 2004", a spus Popa. El a precizat ca intarirea leului a contribuit la reducerea inflatiei, dar efectul nu a fost atat de putenic precum cel preconizat de banca centrala. Viceguvernatorul a evitat sa se pronunte daca raportul actual de schimb este cel optim, dar a aratat ca aprecierea reala a monedei nationale ar putea continua, desi rata nominala de schimb va fluctua. Popa a mai aratat ca BNR se concentreaza mai mult asupra inflatiei decat asupra capitalului speculativ, dar a avertizat ca institutia este pregatita sa ia masuri impotriva intrarilor excesive.
Oficialul roman a mai afirmat ca rata dobanzii de referinta este la nivelul optim, ca BNR va continua sa retraga de pe piata lichiditati si, de asemenea, ca institutia va pastra masurile administrative pentru temperarea creditarii in scopul diminuarii presiunilor inflationiste generate de cresterea accelerata a consumului. "Nivelul actual al dobanzilor este optim, avand in vedere toate celelalte masuri adoptate, printre care si accelerarea sterilizarii. Rata dobanzii se plaseaza in conformitate cu actiunile afirmate si asumate pentru reducerea inflatiei", a spus Popa. In luna septembrie, BNR a redus rata dobanzii cu un punct, la 7,5%, ca parte a strategiei de descurajare a intrarilor speculative de capital. Potrivit analistilor, rata reala a dobanzii este negativa, avand in vedere ca inflatia a fost de 8,1% in luna octombrie, ceea ce permite crearea de lichiditati, pe care BNR incearca sa le reduca prin constituirea de depozite. Tinta de inflatie pentru acest an este de 7,5%, plus/minus un punct procentual, iar pentru anul viitor tinta BNR este de 5% cu acelasi interval de variatie. Oficialii bancii centrale se asteapta ca la sfarsitul acestui an inflatia sa se incadreze intre 8,1% - 8,3%.
Cursul de schimb al leului s-a depreciat in cursul acestei luni fata de moneda europeana, ajungand pana aproape de 3,7 lei/euro. Scaderea pare semnificativa daca se raporteaza la maximul inregistrat in data de 10 august, respectiv 3,4022 lei/euro. In schimb, cursul mediu in 2004 a fost de 40.532 lei vechi/euro. Ieri, Banca Nationala a anuntat un curs de referinta de 3,6634 lei/euro. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.