Tinerii cu HIV/SIDA ajunsi la majorat ies din anonimat hotarati sa lupte singuri, nu prin intermediul parintilor, ca pana acum, pentru dreptul la tratament, la un loc de munca si nediscriminare, doi dintre ei lansand ieri un apel catre autoritati. "C
Tinerii cu HIV/SIDA ajunsi la majorat ies din anonimat hotarati sa lupte singuri, nu prin intermediul parintilor, ca pana acum, pentru dreptul la tratament, la un loc de munca si nediscriminare, doi dintre ei lansand ieri un apel catre autoritati. "Cerem autoritatilor statului sa ne respecte dreptul la viata, la tratament, la un loc de munca, deci, implicit, la un trai decent", a declarat, potrivit Mediafax, Cristian Traicu, de la Organizatia Ingeri Pazitori-Medgidia, membru UNOPA (Uniunea Nationala a Orgnizatiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA). Tinerii spun ca au fost infectati fara voia lor, peste 80% dintre ei contactand boala in spital, din cauza unor transfuzii cu sange infectat sau a instrumentarului nesterilizat. "Daca nimeni nu a platit pentru raul care ni s-a facut cand aveam numai doi-trei ani, atunci cred ca statul are obligatia sa ne aloce lunar o suma de bani care sa ne asigure un trai decent", a declarat Iulian Dragan, al doilea tanar. "Pana la 18 ani, familia noastra a primit lunar in jur de sapte milioane de lei (vechi - n.r.), suma in care era prevazuta o indemnizatie pentru asistentul personal - de regula un membru al familiei", a completat Cristi Traicu. Dupa majorat, statul considera ca nu mai este nevoie de un astfel de asistent, asa ca alocatia este redusa la 2,5 milioane de lei vechi, fara sa fie totusi garantat un loc de munca pentru tineri seropozitivi.
Tinerii cu HIV/SIDA care s-au decis sa iasa din anonimat sunt organizati intr-o retea intitulata "Luptatorii" si care, pentru inceput, are 30 de membri. Ei vor lupta pentru combaterea discriminarii in unitatile de invatamant, in cabinetele medicale, in spitale si la locul de munca. Un prim exemplu in acest sens reprezinta o scrisoare pe care organizatia UNOPA, cu sprijinul Reprezentantei UNICEF in Romania, a trimis-o ministrului Educatiei si Cercetarii, la inceputul anului scolar. Prin intermediul acelui document, tinerii cereau ministrului sprijin pentru copiii seropozitivi care nu sunt primiti in scoli. De asemenea, in cazul in care, la sfarsitul anului, nu vor primi tratamentul antiretroviral, vor merge la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si nu vor pleca de acolo pana cand nu vor primi fondurile necesare, au mai spus cei doi tineri care au decis sa nu-si mai ascunda identitatea.
In Romania exista in jur de 10.000 de romani seropozitivi, din care mai mult mai mult de 7000 sunt copii. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.